Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru etnolingvistică

etnolingvistic, ~ă [At: DEX / Pl: ~ici, ~ice / E: fr ethnolinguistique] 1 sf Curent lingvistic care susține că limba este un produs al societății și o funcție a culturii. 2 a Care aparține etnolingvisticii (1). 3 a Referitor la etnolingvistică (1).
ETNOLINGVÍSTICĂ s. f. Disciplină a lingvisticii care studiază limbajul ca o funcție a culturii. – Din fr. ethnolinguistique.
ETNOLINGVÍSTICĂ s. f. Curent lingvistic care susține că limba este un produs al societății și o funcțiune a culturii. – Din fr. ethnolinguistique.
etnolingvístică s. f., g.-d. art. etnolingvísticii
etnolingvístic adj. m., pl. etnolingvístici; f. sg. etnolingvístică, pl. etnolingvístice
etnolingvístică s. f., g.-d. art. etnolingvísticii
ETNOLINGVÍSTICĂ adj. f. Școala etnolingvistică = curent în lingvistica din S.U.A., inițiat de Edward Sapir, care susține că limba este un produs al societății și o funcție a culturii. [Gen. -cii. / < engl. ethnolinguistics, fr. ethnolinguistique].
ETNOLINGVÍSTIC, -Ă I. adj. referitor la etnolingvistică. II. s. f. curent în lingvistica din SUA care susține că limba este un produs al societății și o funcție a culturii. (< fr. ethnolinguistique)
etnolingvístică s. f. (lingv.) ◊ „[...] etnoistoria face parte dintr-o familie mai bogată, constituită din științe interdisciplinare, între care amintim etnolingvistica, care își propune să examineze raporturile între limbă, societate și cultură, evidențiindu-se, pe această cale, funcția limbii de a organiza și reprezenta universul la nivelul unei anumite specificități regionale (geografice) și de a construi, pe aceste baze, o viziune originală asupra lumii.” Săpt. 25 V 84 p. 2 (din fr. ethnolinguistique; DMC, PR anii ’50, DPN 1969; DEX)
ETNOLINGVÍSTIC, -Ă adj. (< fr. ethnolinguistique): în sintagma curent etnolingvislic (v.).
ETNOLINGVÍSTICĂ s. f. (< adj. etnolingvistic,-ă < fr. ethnolinguistique, engl. ethnolinguistics): curent lingvistic din S.U.A. inițiat de Edward Sapir, care susține că limba este un produs al societății și o funcție a culturii (v. curént).

etnolingvistică definitie

etnolingvistică dex

Intrare: etnolingvistică
etnolingvistică substantiv feminin
Intrare: etnolingvistic
etnolingvistic adjectiv