Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru escaladat

escalada [At: HELIADE, D. J. 16/14 / V: (├«nv) exc~, (├«vr) scalada / Pzi: ~dez / E: fr escalader] 1 vt (├Ävr; c. i. o cetate sau un alt loc fortificat) A asalta cu ajutorul sc─ârilor. 2 vt A trece peste un obstacol ├«nalt, c─â╚Ť─âr├óndu-se sau folosind alte mijloace. 3-4 vtr (C. i. un loc ├«nalt ╚Öi abrupt) A urca. 5 vr (Fig; d. st─âri conflictuale) A se intensifica.
escaladat2, ~─â a [At: MDA ms / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: escalada] 1 (├Ävr; d. fortifica╚Ťii) Asaltat cu ajutorul sc─ârilor. 2 (D. obstacole ├«nalte) Trecut. 3 (D. ├«n─âl╚Ťimi abrupte) Pe care s-a ajuns prin ascensiune. 4 (D. ac╚Ťiuni militare) Intensificat2.
escaladat1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: escalada] 1-4 Escaladare (1-4). 5 (Pex) Intensificare.
excalada v vz escalada
ESCALAD├ü, escaladez, vb. I. Tranz. A se c─â╚Ť─âra pe un zid sau pe un alt obstacol ├«nalt, pentru a trece de partea cealalt─â; p. ext. a s─âri peste un obstacol. ÔÇô Din fr. escalader.
ESCALAD├ü, escaladez, vb. I. Tranz. A se c─â╚Ť─âra pe un zid sau pe un alt obstacol ├«nalt, pentru a trece de partea cealalt─â; p. ext. a s─âri peste un obstacol. ÔÇô Din fr. escalader.
ESCALAD├ü, escaladez, vb. I. Tranz. (Fran╚Ťuzism) A se c─â╚Ť─âra pe un zid sau pe un alt obstacol ├«nalt, pentru a trece de partea cealalt─â; p. ext. a s─âri (peste un obstacol). Cei mai valizi ridic─â pe genunchi ╚Öi coate coasta, escaladeaz─â groapa, se apropie de p├«ine ╚Öi br├«nz─â, ╚Öi se ├«ntorc cu sarcina lor acas─â. ARGHEZI, P. T. 43. Marinarii... escaladar─â ├«n salturi balustrada puntei, ├«narma╚Ťi cu lope╚Ťi de barc─â. BART, S. M. 91.
escaladá (a ~) vb., ind. prez. 3 escaladeáză
escalad├í vb., ind. prez. 1 sg. escalad├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. escalade├íz─â
ESCALADÁ vb. 1. a sui, a urca. (A ~ piscurile Alpilor.) 2. a sări, a trece. (~ un zid.)
ESCALAD├ü vb. I. tr. A s─âri, a trece peste un obstacol ├«nalt, c─â╚Ť─âr├óndu-se, folosind o scar─â. [< fr. escalader].
ESCALAD├ü vb. tr. 1. a se c─â╚Ť─âra pe un zid ├«nalt, pe un obstacol, pe un munte. 2. a lua cu asalt. 3. (fig.) a ├«nte╚Ťi, a cre╚Öte, a intensifica, a extinde treptat o ac╚Ťiune, un conflict. (< fr. escaleder)
A ESCALAD├ü ~├ęz tranz. (obstacole ├«nalte) A trece, c─â╚Ť─âr├óndu-se sau folosind o scar─â. /<fr. escalader
*escalad├ęz v. tr. (fr. escalader, d. escalade, asalt cu sc─ârile, care vine d. it. scalata, d. scala, scar─â). Sar ag─â╚Ť├«ndu-m─â: a escalada un zid.
ESCALADA vb. 1. a sui, a urca. (A ~ piscurile Alpilor.) 2. a s─âri, a trece. (~ un zid.)
escalada, escaladez v. t. (er., glum. ÔÇô d. b─ârba╚Ťi) a avea contact sexual cu o femeie.

Escaladat dex online | sinonim

Escaladat definitie

Intrare: escalada
escalada verb grupa I conjugarea a II-a
excalada
Intrare: escaladat
escaladat participiu