Dicționare ale limbii române

2 intrări

16 definiții pentru escaladat

escalada [At: HELIADE, D. J. 16/14 / V: (înv) exc~, (îvr) scalada / Pzi: ~dez / E: fr escalader] 1 vt (Îvr; c. i. o cetate sau un alt loc fortificat) A asalta cu ajutorul scărilor. 2 vt A trece peste un obstacol înalt, cățărându-se sau folosind alte mijloace. 3-4 vtr (C. i. un loc înalt și abrupt) A urca. 5 vr (Fig; d. stări conflictuale) A se intensifica.
escaladat2, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~ați, ~e / E: escalada] 1 (Îvr; d. fortificații) Asaltat cu ajutorul scărilor. 2 (D. obstacole înalte) Trecut. 3 (D. înălțimi abrupte) Pe care s-a ajuns prin ascensiune. 4 (D. acțiuni militare) Intensificat2.
escaladat1 sn [At: MDA ms / Pl: ~uri / E: escalada] 1-4 Escaladare (1-4). 5 (Pex) Intensificare.
excalada v vz escalada
ESCALADÁ, escaladez, vb. I. Tranz. A se cățăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; p. ext. a sări peste un obstacol. – Din fr. escalader.
ESCALADÁ, escaladez, vb. I. Tranz. A se cățăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; p. ext. a sări peste un obstacol. – Din fr. escalader.
ESCALADÁ, escaladez, vb. I. Tranz. (Franțuzism) A se cățăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; p. ext. a sări (peste un obstacol). Cei mai valizi ridică pe genunchi și coate coasta, escaladează groapa, se apropie de pîine și brînză, și se întorc cu sarcina lor acasă. ARGHEZI, P. T. 43. Marinarii... escaladară în salturi balustrada puntei, înarmați cu lopeți de barcă. BART, S. M. 91.
escaladá (a ~) vb., ind. prez. 3 escaladeáză
escaladá vb., ind. prez. 1 sg. escaladéz, 3 sg. și pl. escaladeáză
ESCALADÁ vb. 1. a sui, a urca. (A ~ piscurile Alpilor.) 2. a sări, a trece. (~ un zid.)
ESCALADÁ vb. I. tr. A sări, a trece peste un obstacol înalt, cățărându-se, folosind o scară. [< fr. escalader].
ESCALADÁ vb. tr. 1. a se cățăra pe un zid înalt, pe un obstacol, pe un munte. 2. a lua cu asalt. 3. (fig.) a înteți, a crește, a intensifica, a extinde treptat o acțiune, un conflict. (< fr. escaleder)
A ESCALADÁ ~éz tranz. (obstacole înalte) A trece, cățărându-se sau folosind o scară. /<fr. escalader
*escaladéz v. tr. (fr. escalader, d. escalade, asalt cu scările, care vine d. it. scalata, d. scala, scară). Sar agățîndu-mă: a escalada un zid.
ESCALADA vb. 1. a sui, a urca. (A ~ piscurile Alpilor.) 2. a sări, a trece. (~ un zid.)
escalada, escaladez v. t. (er., glum.d. bărbați) a avea contact sexual cu o femeie.

Escaladat dex online | sinonim

Escaladat definitie

Intrare: escalada
escalada verb grupa I conjugarea a II-a
excalada
Intrare: escaladat
escaladat participiu