Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru elaborat

elabora vt [At: NEGULICI / Pzi: ~rez, 3 (├«nv) elabor─â / E: fr ├ęlaborer, lat elaborare] 1 (Rar; d. organe, organisme etc.; c.i. secre╚Ťii) A secreta. 2 (Rar; d. organe, organisme etc.; c.i. alimente) A digera. 3 (Rar; pex; d. creier) A interpreta. 4 A da o form─â definitiv─â unei idei, unei doctrine, unui text de lege etc. Si: a alc─âtui, a compune, a crea, a formula, a efectua, a ├«ntocmi, a realiza. 5 (Pex) A redacta. 6 A transpune. 7 A preg─âti. 8 A lucra. 9 A face anumite modific─âri. 10-11 A efectua opera╚Ťiile necesare pentru (extragerea de metale din minereuri sau pentru) ob╚Ťinerea unor aliaje ├«n stare topit─â ├«n vederea turn─ârii lor.
elaborat1 sn [At: F (1870), 129 / Pl: ~uri / E: ger Elaborat] (Rar) 1 Elaborare (1) 2 Scriere. 3 Lucrare. 4 Secre╚Ťie. 5 ├Äntreprindere. 6 Redactare. 7 Transpunere. 8 Preg─âtire. 9-11 Elaborare (9-11).
elaborat2, ~─â a [At: NEGULICI / Pl: ~a╚Ťi, ~e / E: elabora] 1 Secretat. 2 (D. alimente) Digerat. 3 Interpretat. 4 (D. crea╚Ťii, idei, doctrine, texte de lege etc.) Care a c─âp─âtat o form─â definitiv─â Si: ├«ntocmit, redactat. 5 (Pex) Care tr─âdeaz─â mult─â munc─â, migal─â, ├«n concepere. 6 Redactat. 7 Transpus. 8 Preg─âtit. 9 Lucrat. 10 La care s-au efectuat anumite modific─âri. 11 (├Änv) Rezultat al unei elabor─âri.
ELABOR├ü, elaborez, vb. I. Tranz. 1. A realiza, a da o form─â definitiv─â unei idei, unei doctrine, unui text de lege etc.; a alc─âtui1, a ├«ntocmi; p. ext. a redacta. 2. A efectua opera╚Ťiile necesare pentru extragerea de metale din minereuri sau pentru ob╚Ťinerea unor aliaje ├«n stare topit─â ├«n vederea turn─ârii lor. ÔÇô Din fr. ├ęlaborer, lat. elaborare.
ELABOR├ü, elaborez, vb. I. Tranz. 1. A realiza, a da o form─â definitiv─â unei idei, unei doctrine, unui text de lege etc.; a alc─âtui1, a ├«ntocmi; p. ext. a redacta. 2. A efectua opera╚Ťiile necesare pentru extragerea de metale din minereuri sau pentru ob╚Ťinerea unor aliaje ├«n stare topit─â ├«n vederea turn─ârii lor. ÔÇô Din fr. ├ęlaborer, lat. elaborare.
ELABOR├ü, elaborez, vb. I. Tranz. 1. (Cu privire la idei, doctrine, texte literare, juridice etc.) A da o form─â definitiv─â pe baza unor elemente nesistematizate de mai ├«nainte; a formula. V. crea, redacta. Statul sovietic a elaborat m─âre╚Ťele planuri cincinale. SC├ÄNTEIA, 1952, nr. 2538. 2. A efectua opera╚Ťiile necesare pentru ob╚Ťinerea industrial─â a unui aliaj.
elaborá (a ~) vb., ind. prez. 3 elaboreáză
elabor├í vb., ind. prez. 1 sg. elabor├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. elabore├íz─â
elaborát s. n.
ELABORÁ vb. 1. v. crea. 2. v. redacta. 3. v. inventa. 4. v. emite.
ELABOR├ü vb. I. tr. 1. A formula, a da o form─â definitiv─â unei idei, unui text, unei opere etc.; a crea. 2. A prepara, a lucra; a face anumite modific─âri. [< fr. ├ęlaborer, it., lat. elaborare].
ELABOR├ü vb. tr. 1. a crea, a redacta o oper─â, un text etc. 2. a efectua opera╚Ťiile necesare pentru ob╚Ťinerea unui metal, a unui aliaj. (< fr. ├ęlaborer, lat. elaborare)
ELABORÁT s. n. rezultatul unei elaborări; compunere, lucrare. (< germ. Elaborat)
A ELABOR├ü ~├ęz tranz. 1) (planuri, idei, texte, opere etc.) A face s─â ia fiin╚Ť─â ╚Öi s─â capete form─â definitiv─â; a alc─âtui; a ├«ntocmi. 2) (legi, decrete) A pune ├«n vigoare ├«n mod oficial; a emite. 3) (aliaje, o╚Ťel) A ob╚Ťine ca urmare a efectu─ârii unor opera╚Ťii speciale. /<fr. ├ęlaborer, lat. elaborare
elaborà v. 1. a face să sufere o transformare: stomacul elaborează alimentele; 2. fig. a prepara cu îngrijire: a elabora un proiect de lege.
*elabor├ęz v. tr. (lat. elab├│ro, -├íre, a lucra, d. labor, munc─â). Prepar un product pintrÔÇÖo munc─â ascuns─â: stomahu elaboreaz─â alimentele. Fig. Elaborez un pro─şect de lege, ├«l da┼ş gata lucrat ├«n ├«ntregime.
ELABORA vb. 1. a alc─âtui, a compune, a crea, a ├«ntocmi, a realiza, a redacta, a scrie, (├«nv.) a izvodi, a redija, a tocmi. (A ~ o oper─â valoroas─â.) 2. a alc─âtui, a compune, a concepe, a face, a formula, a ├«ntocmi, a redacta. (Raportul a fost ~ de o comisie.) 3. a afla, a concepe, a crea, a descoperi, a face, a g─âsi, a g├«ndi, a imagina, a inventa, a n─âscoci, a pl─ânui, a pl─âsmui, a proiecta, a realiza, a scorni, (├«nv. ╚Öi pop.) a izvodi, (pop.) a iscodi, a ├«nchipui, (reg.) a tocmi, (├«nv.) a unelti, (fig.) a na╚Öte, a urzi, a z─âmisli. (A ~ un nou sistem de...) 4. a emite, a enun╚Ťa, a expune, a formula. (A ~ noua lui teorie asupra...)

Elaborat dex online | sinonim

Elaborat definitie

Intrare: elabora
elabora verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: elaborat
elaborat substantiv neutru adjectiv