Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru efort

ef├│rt sn [At: ANTONESCU, D. / Pl: ~uri / E: fr effort] 1 Concentrare voluntar─â a for╚Ťelor fizice sau psihice ├«n vederea realiz─ârii unui randament superior celui obi╚Önuit Si: str─âdanie, str─âduin╚Ť─â. 2 Ac╚Ťiune energic─â, fizic─â, intelectual─â sau psihic─â. 3 Desf─â╚Öurare a unei activit─â╚Ťi sus╚Ťinute, fizice sau intelectuale, ├«ntr-un anumit domeniu. 4 Activitate dirijat─â ├«ntr-un anumit scop. 5 (Fiz) Rezultant─â a for╚Ťelor interioare dintr-o sec╚Ťiune a unui corp deformabil, cauzat─â de solicit─âri exterioare. 6 (├Äs) ~ unitar Efort (5) raportat la unitatea de suprafa╚Ť─â a sec╚Ťiunii pe care ac╚Ťioneaz─â.
EF├ôRT, eforturi, s. n. 1. Mobilizare a for╚Ťelor fizice sau psihice ale organismului ├«n vederea realiz─ârii unui randament superior celui obi╚Önuit sau pentru a ├«nvinge o dificultate; str─âdanie, str─âduin╚Ť─â. 2. (Fiz.) Rezultant─â a for╚Ťelor interioare dintr-o sec╚Ťiune a unui corp deformabil, cauzat─â de solicit─âri exterioare, de c─âldur─â etc. ÔÇô Din fr. effort.
EF├ôRT, eforturi, s. n. 1. ├Äncordare voluntar─â a puterilor fizice sau psihice ale organismului ├«n vederea realiz─ârii unui randament superior celui obi╚Önuit; str─âdanie, str─âduin╚Ť─â. 2. (Fiz.) Rezultant─â a for╚Ťelor interioare dintr-o sec╚Ťiune a unui corp deformabil, cauzat─â de solicit─âri exterioare, de c─âldur─â etc. ÔÇô Din fr. effort.
EF├ôRT, eforturi, s. n. ├Äncordare a puterilor fizice sau psihice ├«n vederea atingerii unui scop; str─âdanie, sfor╚Ťare, str─âduin╚Ť─â. Efortul brig─âzii trebuia ├«nt─ârit. MIHALE, O. 249. Numai Adina are s-o fac─â, firesc, f─âr─â efort, cu subtilitatea ei femenin─â. C. PETRESCU, O. P. II 206. ÔŚŐ Minimul efort = direc╚Ťie de desf─â╚Öurare a unor fenomene (sociale) ├«n sensul ocolirii rezisten╚Ťelor pe care le ├«nt├«lnesc ├«n cale. ÔŚŐ Expr. A face (sau a depune) un efort (sau eforturi) = a se str─âdui. Dac─â popoarele vor fi vigilente ╚Öi vor depune eforturi pentru a nu admite realizarea planurilor agresorilor, pacea lumii va fi asigurat─â. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2738. ÔÖŽ (Fiz.) For╚Ť─â interioar─â ├«ntr-un corp.
ef├│rt s. n., pl. ef├│rturi
ef├│rt s. n., pl. ef├│rturi
EF├ôRT s. 1. v. str─âdanie. 2. greutate, osteneal─â, trud─â. (Cu mult ~.) 3. ├«ncercare, osteneal─â, sfor╚Ťare, silin╚Ť─â, str─âdanie, str─âduin╚Ť─â. (Toate ~urile lui au fost zadarnice.) 4. (FIZ.) efort unitar = (impr.) tensiune.
EF├ôRT s.n. ├Äncordare fizic─â sau intelectual─â pentru atingerea unui scop; ac╚Ťiune energic─â fizic─â sau intelectual─â, sfor╚Ťare, str─âduin╚Ť─â. ÔÖŽ For╚Ť─â interioar─â care ia na╚Ötere sub ac╚Ťiunea unei solicit─âri la care este supus un material ╚Öi care se opune acestei solicit─âri. [Pl. -uri. / < fr. effort].
EF├ôRT s. n. 1. ├«ncordare fizic─â sau intelectual─â pentru atingerea unui scop; sfor╚Ťare, str─âduin╚Ť─â. 2. (fiz.) rezultant─â a for╚Ťelor inferioare dintr-o sec╚Ťiune a unui corp deformabil, cauzat─â de solicit─âri exterioare, de efecte termice etc. (< fr. effort)
EF├ôRT ~uri n. ├Äncordare a for╚Ťelor fizice (sau intelectuale) pentru ob╚Ťinerea unui rezultat dorit. /<fr. effort
*ef├│rt n., pl. ur─ş (fr. effort). Barb. Sfor╚Ťare.
EFORT s. 1. cazn─â, chin, for╚Ťare, munc─â, osteneal─â, sfor╚Ťare, silin╚Ť─â, str─âdanie, str─âduin╚Ť─â, trud─â, zbatere, (livr.) travaliu, (rar) str─âduial─â, str─âduire, (pop.) canoneal─â, (reg.) ╚Ötrapa╚Ť, (prin Munt.) mor├«nceal─â, (Mold. ╚Öi Transilv.) zoal─â, (├«nv.) c─âznire, nevoin╚Ť─â, ostenin╚Ť─â, sfor╚Ť─â, str─âd─ânuin╚Ť─â, str─âd─ânuire. (~ lui a fost ├«ncununat de succes.) 2. greutate, osteneal─â, trud─â. (Cu mult ~.) 3. ├«ncercare, osteneal─â, sfor╚Ťare, silin╚Ť─â, str─âdanie, str─âduin╚Ť─â. (Toate ~urile lui au fost zadarnice.)
EFORT. Subst. Efort, str─âdanie, str─âduin╚Ť─â (rar), str─âduial─â (rar), silin╚Ť─â, silire, str─âduire (rar), s├«rguin╚Ť─â, cazn─â, sfor╚Ťare, tur de for╚Ť─â, opintire, opinteal─â, osteneal─â (├«nv. ╚Öi pop.); insisten╚Ť─â, asiduitate, tenacitate. Trud─â, trudnicie, munc─â, lucru. Elan, r├«vn─â, zel, pasiune, ardoare, av├«nt. Lupt─â, ├«ntrecere, concurs, competi╚Ťie. Munc─â for╚Ťat─â, corvoad─â; munc─â grea, sudoarea frun╚Ťii, sudoare de s├«nge, muncile lui Hercule, chinurile lui Tantalos. Extenuare, oboseal─â, obosire (rar), istovire, istoveal─â, sleire, epuizare, surmenaj, surmenare. Adj. Greu, dificil, istovitor, obositor, extenuant, epuizant, trudnic (pop.). Truditor (pop. ╚Öi livr.), muncitor, lucr─âtor, laborios, harnic, silitor, s├«rguincios, str─âduitor, str─âdalnic (├«nv. ╚Öi reg.), activ, perseverent, energic, hot─âr├«t, neobosit, zelos, insistent, st─âruitor, tenace. Obosit, extenuat, epuizat, trudit (pop.), sleit (fig.), istovit. Vb. A depune efort, a se for╚Ťa, a se sfor╚Ťa, a se sili, a se str─âdui, a se str─âd─ânui (reg.), a se s├«rgui (pop.), a se opinti, a-╚Öi pune osul, a se osteni, a-╚Öi da (toat─â) silin╚Ťa, a-╚Öi da osteneala, a da la deal, a da la vale, a (se) trudi, a-╚Öi da truda (├«nv.), a munci ca un hamal, a se chinui, a se c─âzni, a asuda (fig.), a v─ârsa sudori, a scoate limba de-un cot, a trage la ham, a trage la jug, a fi cal de po╚Öt─â (de tramvai, de alerg─âtur─â, de olac), a se zbate ca pe╚Ötele pe uscat, a se zbate ca musca ├«n p├«nza de p─âianjen, a se zbate de moarte, a munci din greu, a munci zi ╚Öi noapte, a nu-╚Öi precupe╚Ťi nici un efort, a se face (a se pune) luntre ╚Öi punte, a se da ├«n lungi╚Ö ╚Öi ├«n curmezi╚Ö, a face tot ce este omene╚Öte posibil, face pe dracu-n patru, a face tot ce-i st─â ├«n putin╚Ť─â, a munci cu tragere de inim─â, a-╚Öi da toat─â truda, a duce ╚Öi h─âul ╚Öi greul, a face (a depune) un efort, a c─âlca din piatr─â ├«n piatr─â, a-╚Öi ├«ncorda puterile, a face un tur de for╚Ť─â. A insista, a persevera, a se lupta (fig.). A se ├«ntrece, a fi ├«n ├«ntrecere, a se lua ├«ntrecere, a-╚Öi m─âsura for╚Ťele (├«n lupt─â) cu cineva. A se pr─âp─âdi cu firea, a (se) obosi, a se extenua, a-╚Öi slei for╚Ťele, a-l trece (pe cineva) toate n─âdu╚Öelile, a se istovi, a se epuiza. Adv. Cu efort, cu trud─â, cu greu, cu chiu, cu vai; (├«n mod) insistent, cu insisten╚Ť─â, cu orice pre╚Ť; cu r├«vn─â, cu zel, cu pasiune; cu mare cazn─â, din toate puterile, din r─âsputeri, pe opinteal─â. V. ac╚Ťiune, entuziasm, h─ârnicie, munc─â, oboseal─â.

Efort dex online | sinonim

Efort definitie

Intrare: efort
efort substantiv neutru