Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

14 defini╚Ťii pentru economisit

economisi vt [At: LEG. COND. 236/14 / V: (├«nv) ic~ / Pzi: ~s├ęsc / E: ngr ╬┐ß╝░╬║╬┐╬Ż╬┐╬╝╬ş¤ë] 1 (├Änv) A aranja. 2 (├Änv) A organiza. 3 (├Änv) A administra. 4 A folosi mijloacele b─âne╚Öti sau materiale cu m─âsur─â Si: (rar) a economiza (1), (├«nv) a menaja, (reg) a noji1. 5-6 A reduce consumul sau cheltuielile Si: (├«vr) a economiza (2-3), (├«nv) a menaja, (reg) a noji1. 7 A agonisi. 8 A nu irosi ├«n zadar Si: (├«vr) a economiza (4), (├«nv) a menaja, (reg) a noji1. 9 (├Änv) A finan╚Ťa. 10 (├Änv) A pl─âti.┬ü
economis├şt, ~─â a [At: PONTBRIANT, D. / V: cumini~ / Pl: ~i╚Ťi, ~e / E: economisi] 1-2 (D. bani sau bunuri materiale) Care este realizat din economii1 (7- 8) Si: agonisit.
ECONOMIS├Ź, economisesc, vb. IV. Tranz. A folosi cu chibzuial─â banii sau alte mijloace materiale; a agonisi. ÔÇô Din ngr. ekon├│misa (aor. lui ikonom├│).
ECONOMIS├Ź, economisesc, vb. IV. Tranz. A folosi cu chibzuial─â banii sau alte mijloace materiale; a agonisi. ÔÇô Din ngr. ekon├│misa (aor. lui ikonom├│).
ECONOMIS├Ź, economisesc, vb. IV. Tranz. (├Än opozi╚Ťie cu risipi) A face economie, a cheltui cu chibzuial─â, socotit; a pune (bani) deoparte. Chibzuit, ├«n ╚Öase luni ├«╚Öi preg─âtise din leafa de copist la tribunal economisit─â p├«n─â la ultimul ban, un r├«nd de straie. C. PETRESCU, C. V. 30. ÔÖŽ Fig. A nu risipi, a scuti. Economisind vorba, Ion Ozun f─âcu un gest modest. C. PETRESCU, C. V. 125.
economis├ş (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. economis├ęsc, imperf. 3 sg. economise├í; conj. prez. 3 s─â economise├ísc─â
economis├ş vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. economis├ęsc, imperf. 3 sg. economise├í; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. economise├ísc─â
ECONOMIS├Ź vb. a acumula, a aduna, a agonisi, a face, a str├ónge, (pop.) a chivernisi, (reg.) a pri╚Ötipi, a r─âg─âdui, a sclipui, (Transilv.) a mirui, (Olt. ╚Öi Munt.) a scofeli, (Ban.) a st─âci, (Transilv. ╚Öi Maram.) a ╚Öporoli, (prin Maram.) a zorobi, (fig.) a pr─âsi. (A ~ o adev─ârat─â avere.)
A economisi Ôëá a irosi, a risipi
A ECONOMIS├Ź ~├ęsc tranz. (resurse materiale, bunuri, bani etc.) A folosi ├«n mod econom; a cru╚Ťa; a menaja. ~ materia prim─â. /<ngr. oikonom├şsa
economis├Č v. 1. a face economii, a pune bani deoparte; 2. fig. a administra: numai cardinalul poate economisi Transilvania B─éLC. [Gr. mod.].
*economis├ęsc, V. iconomisesc.
iconomis├ęsc v. tr. (ngr. ikonom├│, aor. ikon├│misa). Vech─ş. Administrez. Az─ş. Cru╚Ť. Str├«ng, adun: a iconomisi ban─ş. ÔÇô ╚śi economis├ęsc (dup─â fr. ├ęconomie, ├ęconomiser).
ECONOMISI vb. a acumula, a aduna, a agonisi, a face, a strînge, (pop.) a chivernisi, (reg.) a priștipi, a răgădui, a sclipui, (Transilv.) a mirui, (Olt. și Munt.) a scofeli, (Ban.) a stăci, (Transilv. și Maram.) a șporoli, (prin Maram.) a zorobi, (fig.) a prăsi. (A ~ o adevărată avere.)

Economisit dex online | sinonim

Economisit definitie

Intrare: economisi
economisi verb grupa a IV-a conjugarea a VI-a
Intrare: economisit
economisit participiu