Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru echipament

echipam├ęnt sn [At: BARCIANU / Pl: ~e, (├«nv) ~uri / E: fr ├ęquipement] 1 Totalitate a obiectelor de ├«mbr─âc─âminte, de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi accesorii cu care este dotat un militar, un sportiv, un excursionist, un scafandru etc. ├«n vederea unei ac╚Ťiuni, expedi╚Ťii etc. Si: (├«nv) echipaj (1). 2 Ansamblu de piese, de dispozitive ╚Öi de mecanisme, ├«mpreun─â cu elementele de leg─âtur─â, apar╚Ťin├ónd unei instala╚Ťii, unei ma╚Öini etc. ╚Öi ├«ndeplinind o anumit─â func╚Ťie ├«n cadrul acestor sisteme tehnice. 3 (├Äs) ~ de bord Ansamblu de aparate, mecanisme ╚Öi instala╚Ťii care serve╚Öte pentru controlul zborului ╚Öi func╚Ťion─ârii motorului unui avion, precum ╚Öi pentru asigurarea condi╚Ťiilor de confort ├«n interiorul acestuia. 4 (├Äs) ~ de campanie Echipament pe care ├«l poart─â solda╚Ťii pe front sau la instruc╚Ťie.
ECHIPAM├ëNT, echipamente, s. n. 1. Totalitatea obiectelor de ├«mbr─âc─âminte, de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi de accesorii cu care este dotat un militar, un sportiv, un excursionist, un scafandru etc. 2. Ansamblul pieselor, dispozitivelor, aparatelor ╚Öi ma╚Öinilor care deservesc un sistem tehnic. ÔŚŐ Echipament de bord = ansamblu de aparate, mecanisme ╚Öi instala╚Ťii folosite la controlul zborului ╚Öi conducerii unui avion, precum ╚Öi pentru asigurarea condi╚Ťiilor de confort ├«n interiorul acestuia. Echipament de campanie = echipament pe care ├«l poart─â solda╚Ťii pe front sau la instruc╚Ťie. ÔÇô Din fr. ├ęquipement.
ECHIPAM├ëNT, echipamente, s. n. 1. Totalitatea obiectelor de ├«mbr─âc─âminte, de ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi de accesorii cu care este dotat un militar, un sportiv, un excursionist, un scafandru etc. pentru a (se) echipa. 2. Ansamblu de piese, de dispozitive ╚Öi de mecanisme, ├«mpreun─â cu elementele de leg─âtur─â, apar╚Ťin├ónd unei instala╚Ťii, unei ma╚Öini etc. ╚Öi ├«ndeplinind o anumit─â func╚Ťie ├«n cadrul acestor sisteme tehnice. ÔŚŐ Echipament de bord = ansamblu de aparate, mecanisme ╚Öi instala╚Ťii care serve╚Öte pentru controlul zborului ╚Öi func╚Ťion─ârii motorului unui avion, precum ╚Öi pentru asigurarea condi╚Ťiilor de confort ├«n interiorul acestuia. Echipament de campanie = echipament pe care ├«l poart─â solda╚Ťii pe front sau la instruc╚Ťie. ÔÇô Din fr. ├ęquipement.
ECHIPAM├ëNT, echipamente, s. n. 1. Ansamblul obiectelor necesare pentru a echipa pe cineva. Tras dup─â o u╚Ö─â scoas─â din balamale, dezbr─âc─â echipamentul statului, ├«l puse de o parte, ├«╚Öi ├«mbr─âc─â hainele de-acas─â. CAMILAR, N. II 375. To╚Ťi ─â╚Ötia ├«l socotesc pe d├«nsul un terchea-berchea! C├«nd va avea ce-i lipse╚Öte, adic─â tot echipamentul, s─â vedem dac─â n-au s─â-l priveasc─â cu respect. SADOVEANU, P. M. 158. Turel avea tot echipamentul unui ├«ncercat automobilist. C. PETRESCU, A. 313. ÔŚŐ (Mil.) Echipament de campanie = echipament purtat de militari ├«n r─âzboi sau la exerci╚Ťii. ├Ä╚Öi preg─âtise... un r├«nd de straie... schimburi... un modest dar rezistent echipament de campanie. C. PETRESCU, C. V. 30. (├Änvechit) Micul echipament = totalitatea obiectelor care formau ruf─âria de corp a unui militar. 2. (Tehn.) Ansamblu de piese ╚Öi dispozitive ata╚Öate unei instala╚Ťii, unei ma╚Öini etc. pentru a-i asigura func╚Ťionarea ├«n bune condi╚Ťii.
echipam├ęnt s. n., pl. echipam├ęnte
echipam├ęnt s. n., pl. echipam├ęnte
ECHIPAMÉNT s. (MIL.) efecte (pl.). (~ al unui ostaș.)
ECHIPAM├ëNT s.n. 1. Totalitatea obiectelor cu care se echipeaz─â cineva. ÔŚŐ Echipament de campanie = echipament pe care ├«l poart─â solda╚Ťii ├«n r─âzboi sau la instruc╚Ťie. 2. Totalitatea pieselor ╚Öi a dispozitivelor unei ma╚Öini, ale unei instala╚Ťii etc. care ├«i asigur─â buna func╚Ťionare. [Pl. -te, -turi. / < fr. ├ęquipement].
ECHIPAM├ëNT s. n. 1. totalitatea obiectelor cu care se echipeaz─â cineva. ÔÖŽ ~ de campanie = echipament pe care ├«l poart─â solda╚Ťii ├«n r─âzboi sau la instruc╚Ťie. 2. ansamblu de piese ╚Öi dispozitive ale unei ma╚Öini, instala╚Ťii etc. care ├«i asigur─â buna func╚Ťionare. (< fr. ├ęquipement)
ECHIPAM├ëNT ~e n. 1) Totalitate a obiectelor de ├«mbr─âc─âminte, ├«nc─âl╚Ť─âminte ╚Öi accesorii, care servesc pentru a dota o persoan─â (militari, excursioni╚Öti, sportivi etc.). 2) Totalitate a dispozitivelor ╚Öi a mecanismelor care asigur─â func╚Ťionarea unei ma╚Öini sau instala╚Ťii. /<fr. ├ęquipement
echipament n. tot ce serv─â la ├«narmarea ╚Öi ├«mbr─âc─âmintea solda╚Ťilor: depozit de echipament.
*echipam├ęnt n., pl. e (fr. ├ęquipement). Ac╚Ťiunea de a echipa. Ob─şecte care servesc aceste─ş ac╚Ťiun─ş: echipamentu unu─ş soldat (armele ╚Öi ├«mbr─âc─âmintea). V. muni╚Ťiune.
ECHIPAMENT s. (MIL.) efecte (pl.). (~ al unui ostaș.)
ECHIPAMENT DE BORD ansamblul aparatelor, mecanismelor ╚Öi instala╚Ťiilor de la bordul unei aeronave pentru controlul zborului, a naviga╚Ťiei, a func╚Ťion─ârii motorului ╚Öi a aparaturii radio, electrice ╚Öi de oxigen, a aparatelor de comand─â ╚Öi control de lupt─â (man╚Ö─â, paloniere, levier de comand─â a vele╚Ťilor, levierul de comand─â al compensatorului, sistemul de prindere ╚Öi declan╚Öare al cablului de remorcaj, aparatul de emisie-recep╚Ťie, instala╚Ťia sau inhalatorul de oxigen.
ECHIPAMENT DE M─éSURARE A DISTAN╚ÜEI sistem ce permite m─âsurarea spa╚Ťiului dintre ipotenuza ├«ntre aeronav─â ╚Öi sta╚Ťia de pe sol care poate transmite simultan cotele la 100 de aeronave cu o precizie de 3% din distan╚Ťa m─âsurat─â.
ECHIPAMENT DIN CONTROLUL TRAFICULUI AERIAN sistem ce permite dirijarea unui num─âr mare de aeronave folosit pe l├óng─â radarul primar av├ónd un radar secundar de supraveghere (v.) c─âruia ├«i corespunde la bordul aeronavei un bloc emi╚Ť─âtor-receptor care afi╚Öeaz─â pe ecrane codul aeronavei cerut de operatorul de sol, ├«n─âl╚Ťimea barometric─â a aeronavei, codurile de avarie (avarie general─â, avarie radio sau deturnare) etc.

Echipament dex online | sinonim

Echipament definitie

Intrare: echipament
echipament 2 pl. -uri substantiv neutru
echipament 1 pl. -e substantiv neutru