Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru echidistant

echidistánt, ~ă a [At: I. GOLESCU, C. / V: (înv) ecui~ / Pl: ~nți, ~e / E: fr équidistant, lat equidistans, -ntis] (D. puncte, drepte, planuri etc; mpl) Care se referă la distanțe egale față de un punct, de o dreaptă, de un plan sau care sunt egal distanțate între ele.
ECHIDISTÁNT, -Ă, echidistanți, -te, adj. 1. (Despre puncte, drepte, planuri etc.) Care se află la distanțe egale față de un punct, de o dreaptă, de un plan sau care sunt egal distanțate între ele. 2. Fig. Egal plasat față de părți aflate în conflict, față de tendințe, forțe, orientări politice, persoane etc. – Din fr. équidistant, lat. aequidistans, -ntis.
ECHIDISTÁNT, -Ă, echidistanți, -te, adj. 1. (Despre puncte, drepte, planuri etc.) Care se află la distanțe egale față de un punct, de o dreaptă, de un plan sau care sunt egal distanțate între ele. 2. Egal plasat față de părți aflate în conflict, față de tendințe, forțe, orientări politice, persoane etc. – Din fr. équidistant, lat. aequidistans, -ntis.
ECHIDISTÁNT, -Ă, echidistanți, -te, adj. (Geom.; despre puncte, drepte, planuri etc.; de obicei la pl.) Care se află la distanțe egale față de un punct, de o dreaptă ori de un plan. Punct echidistant între două planuri.
echidistánt adj. m., pl. echidistánți; f. echidistántă, pl. echidistánte
echidistánt adj. → distant
ECHIDISTÁNT adj. v. neutru.
ECHIDISTÁNT, -Ă adj. (Despre drepte, planuri etc.) Aflat la egală distanță în raport cu un punct, o dreaptă sau un plan. [Cf. fr. équidistant < lat. aequus – egal, distant – îndepărtat].
ECHIDISTÁNT, -Ă adj. 1. (despre puncte, drepte, plane etc.) egal distanțate între ele. 2. (fig.) situat la distanță egală față de două atitudini. (< fr. équidistant, lat. aequidistans)
ECHIDISTÁNT ~tă (~ți, ~te) mat. (despre puncte, drepte, planuri etc.) Care se află la aceeași distanță (în raport cu altul). /<fr. équidistant, lat. aequidistans, ~ntis
*echidistánt, -ă adj. (lat. aequidistans). Care e la distanță egală, cum îs paralelele între ele saŭ punctele circumferențeĭ față de centru.
echidistánt, -ă adj. (pol.; termen des folosit după decembrie 1989) Lipsit de partizanat (mai ales privitor la o atitudine politică) ◊ „Poliția are o atitudine echidistantă [...]” R.l. 22 VI 91 p. 4 (din fr. équidistant; DN, DEX, DN3 – alte sensuri)

echidistant definitie

echidistant dex

Intrare: echidistant
echidistant adjectiv