Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

18 defini╚Ťii pentru dum─â

d├║m─â sf [At: DEX / Pl: ~e / E: rs đ┤Đâđ╝đ░] 1 Nume dat adun─ârii legislative costituite (├«n 1905) ├«n Rusia ╚Ťarist─â. 2 Denumire a Camerei Inferioare a Parlamentului din Federa╚Ťia Rus─â.
D├ÜM─é s. f. (├Än Rusia) 1. Denumire a adun─ârilor sau consiliilor boierilor (sec. X ÔÇô ├«nceputul sec. XVIII). 2. Denumire a institu╚Ťiei reprezentative alese, cu func╚Ťie legislativ─â sau consultativ─â, creat─â cu scopul asigur─ârii tranzi╚Ťiei de la monarhia autocrat─â la cea constitu╚Ťional─â. 3. Denumire a Camerei Inferioare a Parlamentului din Federa╚Ťia Rus─â. ÔÇô Din rus. duma.
D├ÜM─é s. f. Nume dat adun─ârii legislative constituite (├«n 1905) ├«n Rusia ╚Ťarist─â. ÔÇô Din rus. duma.
D├ÜM─é, dume, s. f. Adunare legislativ─â ├«n vechiul regim ╚Ťarist.
D├ÜM─é, dume, s. f. Nume dat adun─ârii legislative din Rusia ╚Ťarist─â. ÔÇô Rus duma.
*D├║ma de Stat (Camer─â a Parlamentului rus) s. propriu f., g.-d. D├║mei de Stat
d├║m─â (adunare, organ) s. f., g.-d. art. d├║mei
d├║m─â s. f., g.-d. art. d├║mei
D├ÜM─é s.f. Adunare legislativ─â ├«n regimul ╚Ťarist din Rusia. [< rus. duma].
D├ÜM─é s. f. adunare legislativ─â ├«n Rusia ╚Ťarist─â. ÔŚŐ (ast─âzi) camera inferioar─â a parlamentului rus. (< rus. duma)
Duma f. numele fostei Adun─âri na╚Ťionale ├«n Rusia.
* dúmă f., pl. e (rus. dúma). Parlamentu rusesc (de la 1905 în coace).
duma ╚Öi dumka (đ┤Đâđ╝đ░, đ┤Đâđ╝đ║đ░), epopee veche ucrainean─â care descrie lupta poporului pentru libertate, momentele eroice ale cazacilor. Epoca de ├«nflorire: sec. 17-18. Textul se c├ónt─â ├«n stil recitativ* ╚Öi e acomp. cu lir─â*, cobz─â* ╚Öi, mai ales t├órziu, cu bandur─â*. V. b├«lin─â.
D├ÜM─é s. f. (├Än Rusia) 1. Denumire a adun─ârilor (consiliilor) boierilor (sec. 10-├«nceputul sec. 18) sau zemstvelor (1864-1917) alese (D. Boierilor sau D. Zemstvelor). 2. Denumire a institu╚Ťiei reprezentative alese (1906-1917), cu func╚Ťie legislativ─â sau consultativ─â (D. de Stat), creat─â cu scopul asigur─ârii tranzi╚Ťiei de la monarhia autocrat─â la cea constitu╚Ťional─â; denumire a organelor or─â╚Öene╚Öti de autoadministra╚Ťie (D. Or─â╚Öeneasc─â). 3. Denumire a Camerei Inferioare a Parlamentului Federa╚Ťiei Ruse (din 1993).
a da duma expr. a mitui.
a da dume expr. (adol.) a min╚Ťi.
a da o dumă expr. (adol.) 1. a prelua un citat sau o poantă de la altcineva și a o prezenta drept originală. 2. a face o glumă proastă.
dumă, dume s. f. (adol.) 1. citat sau poantă preluată de altcineva și prezentată drept originală. 2. glumă proastă.

Dum─â dex online | sinonim

Dum─â definitie

Intrare: dum─â
dum─â substantiv feminin