Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru divulga

divulga vt [At: PROT. ÔÇô POP., N. D. / V: (├«nv) ~ris├ş / Pzi: div├║lg / E: fr divulguer, lat divulgare] 1 A face ca o tain─â s─â fie cunoscut─â de cineva sau de mult─â lume Si: a dest─âinui, a demasca. 2 (Spc) A transmite secrete de stat unei persoane ne├«ndrept─â╚Ťite s─â le cunoasc─â. modificat─â
DIVULG├ü, div├║lg, vb. I. Tranz. A dezv─âlui o tain─â; a da ├«n vileag ceva ascuns. ÔÖŽ Spec. A transmite secrete de stat, economice, profesionale unei persoane ne├«ndrept─â╚Ťite s─â le cunoasc─â, constituind o infrac╚Ťiune. ÔÇô Din fr. divulguer, lat. divulgare.
DIVULG├ü, div├║lg, vb. I. Tranz. A face ca o tain─â s─â fie cunoscut─â de cineva sau de mult─â lume; a da ├«n vileag, a da pe fa╚Ť─â. ÔÖŽ Spec. A transmite secrete de stat unei persoane ne├«ndrept─â╚Ťite s─â le cunoasc─â. ÔÇô Din fr. divulguer, lat. divulgare.
DIVULG├ü, div├║lg, vb. I. Tranz. A face ca o tain─â s─â fie cunoscut─â de toat─â lumea; a da ├«n vileag, a da pe fa╚Ť─â. Ace╚Öti colegi te-au demascat din clipa ├«n care au descoperit c─â divulgi secretele consiliilor. CAMIL PETRESCU, T. II 588. Un am─ânunt pe care me╚Öterul... ├«l uitase sau se ├«nc─âp─â╚Ť├«nase s─â nu-l divulge. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 361.
divulgá (a ~) vb., ind. prez. 3 divúlgă
divulgá vb., ind. prez. 1 sg. divúlg, 3 sg. și pl. divúlgă
DIVULGÁ vb. 1. v. destăinui. 2. a deconspira, a destăinui, a dezvălui. (A ~ întreaga afacere.)
A divulga Ôëá a acoperi, a (se) t─âinui
DIVULGÁ vb. I. tr. A da în vileag, a trăda, a face cunoscut (un secret, ceva ce nu știe nimeni). [P.i. divúlg. / < fr. divulguer, it., lat. divulgare].
DIVULGÁ vb. tr. a da în vileag, a trăda, a face cunoscut (un secret). (< fr. divulguer, lat. divulgare)
A DIVULG├ü div├║lg tranz. (taine, secrete) A aduce la cuno╚Ötin╚Ťa general─â; a dest─âinui; a dezv─âlui. /<fr. divulguer, lat. divulgare
divulgà v. a da în vileag ceva ascuns.
* div├║lg, a -├í v. tr. (lat. divulgare, d. vulgus, popor). Spun publiculu─ş un secret, dest─â─şnu─şesc.
DIVULGA vb. a declara, a dest─âinui, a dezv─âlui, a ├«mp─ârt─â╚Öi, a ├«ncredin╚Ťa, a m─ârturisi, a releva, a spovedi, a spune, (livr.) a confia, (├«nv. ╚Öi pop.) a dezveli, (reg.) a deveghea, (├«nv.) a propov─âdui. (I-a ~ un mare secret.)

Divulga dex online | sinonim

Divulga definitie

Intrare: divulga
divulga verb grupa I conjugarea I