Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru divulga

divulga vt [At: PROT. – POP., N. D. / V: (înv) ~risí / Pzi: divúlg / E: fr divulguer, lat divulgare] 1 A face ca o taină să fie cunoscută de cineva sau de multă lume Si: a destăinui, a demasca. 2 (Spc) A transmite secrete de stat unei persoane neîndreptățite să le cunoască. modificată
DIVULGÁ, divúlg, vb. I. Tranz. A dezvălui o taină; a da în vileag ceva ascuns. ♦ Spec. A transmite secrete de stat, economice, profesionale unei persoane neîndreptățite să le cunoască, constituind o infracțiune. – Din fr. divulguer, lat. divulgare.
DIVULGÁ, divúlg, vb. I. Tranz. A face ca o taină să fie cunoscută de cineva sau de multă lume; a da în vileag, a da pe față. ♦ Spec. A transmite secrete de stat unei persoane neîndreptățite să le cunoască. – Din fr. divulguer, lat. divulgare.
DIVULGÁ, divúlg, vb. I. Tranz. A face ca o taină să fie cunoscută de toată lumea; a da în vileag, a da pe față. Acești colegi te-au demascat din clipa în care au descoperit că divulgi secretele consiliilor. CAMIL PETRESCU, T. II 588. Un amănunt pe care meșterul... îl uitase sau se încăpățînase să nu-l divulge. G. M. ZAMFIRESCU, M. D. II 361.
divulgá (a ~) vb., ind. prez. 3 divúlgă
divulgá vb., ind. prez. 1 sg. divúlg, 3 sg. și pl. divúlgă
DIVULGÁ vb. 1. v. destăinui. 2. a deconspira, a destăinui, a dezvălui. (A ~ întreaga afacere.)
A divulga ≠ a acoperi, a (se) tăinui
DIVULGÁ vb. I. tr. A da în vileag, a trăda, a face cunoscut (un secret, ceva ce nu știe nimeni). [P.i. divúlg. / < fr. divulguer, it., lat. divulgare].
DIVULGÁ vb. tr. a da în vileag, a trăda, a face cunoscut (un secret). (< fr. divulguer, lat. divulgare)
A DIVULGÁ divúlg tranz. (taine, secrete) A aduce la cunoștința generală; a destăinui; a dezvălui. /<fr. divulguer, lat. divulgare
divulgà v. a da în vileag ceva ascuns.
* divúlg, a -á v. tr. (lat. divulgare, d. vulgus, popor). Spun publiculuĭ un secret, destăĭnuĭesc.
DIVULGA vb. a declara, a destăinui, a dezvălui, a împărtăși, a încredința, a mărturisi, a releva, a spovedi, a spune, (livr.) a confia, (înv. și pop.) a dezveli, (reg.) a deveghea, (înv.) a propovădui. (I-a ~ un mare secret.)

divulga definitie

divulga dex

Intrare: divulga
divulga verb grupa I conjugarea I