Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

11 defini╚Ťii pentru disponibilitate

disponibilit├íte sf [At: NEGULICI / Pl: ~tß║»╚Ťi / E: fr disponibilit├ę] 1 Inexisten╚Ť─â a unei destina╚Ťii precise. 2 Libertate de utilizare. 3 (D. oameni; ├«lav) ├Än ~ Scos (temporar) dintr-o slujb─â (cu posibilitatea de a fi rechemat ├«n activitate). 4 (Spc) Situa╚Ťie a unei persoane scoas─â temporar din serviciu (╚Öi care poate fi oric├ónd rechemat─â). 5 (Spc) Principiu juridic potrivit c─âruia p─âr╚Ťile dintr-un proces civil pot s─â dispun─â asupra dreptului ├«n discu╚Ťie ╚Öi a mijloacelor procedurale. 6 (Mpl) Bunuri materiale de care se poate dispune. 7 (Mpl) Rezerve care stau la dispozi╚Ťie. 8 (├Äs) ~t─â╚Ťi bugetare Sume de bani nefolosite care constituie rezerva unei institu╚Ťii. 9 (Fig) ├Änclinare c─âtre ceva 10 (Mpl) Stare sufleteasc─â ├«n care sentimentele ╚Öi ra╚Ťiunea se manifest─â libere ╚Öi ├«n plenitudinea lor. 11 Posibilitate a cuvintelor de a veni cu u╚Öurin╚Ť─â ├«n mintea vorbitorilor. 12 Situa╚Ťie a unui militar care a fost l─âsat la vatr─â, dar care poate fi chemat oric├ónd sub drapel. 13 (├Äe) A pune ├«n ~ A concedia dintr-un post. 14 (D. oameni; ├«ae) A scoate din armat─â.
DISPONIBILIT├üTE, disponibilit─â╚Ťi, s. f. 1. ├Änsu╚Öirea de a fi disponibil; starea a ceea ce este disponibil. 2. (n loc. adv.) ├Än disponibilitate = scos (temporar) dintr-un post. 3. (Cont.; la pl.) Activele lichide ╚Öi cele cu grad ridicat de lichiditate ale unei ├«ntreprinderi, formate din numerar ╚Öi din echivalente de numerar. 4. Lucru, bun de care se poate dispune; rezerv─â. 5. (Mai ales la pl.) Stare sufleteasc─â ├«n care sentimentele ╚Öi ra╚Ťiunea se manifest─â libere ╚Öi ├«n plenitudinea lor. ÔÇô Din fr. disponibilit├ę.
DISPONIBILIT├üTE, disponibilit─â╚Ťi, s. f. 1. ├Änsu╚Öirea de a fi disponibil; starea a ceea ce este disponibil. 2. (├Än loc. adv.) ├Än disponibilitate = scos (temporar) dintr-o slujb─â (cu posibilitatea de a fi rechemat ├«n activitate). 3. Lucru, bun de care se poate dispune; rezerv─â. 4. (Mai ales la pl.) Stare sufleteasc─â ├«n care sentimentele ╚Öi ra╚Ťiunea se manifest─â libere ╚Öi ├«n plenitudinea lor. ÔÇô Din fr. disponibilit├ę.
DISPONIBILIT├üTE, (2) disponibilit─â╚Ťi, s. f. 1. (Numai ├«n expr.) (├Än trecut, cu privire la un func╚Ťionar public) A pune (sau a fi, a r─âm├«ne etc.) ├«n disponibilitate = a concedia (sau a fi concediat) din post, a l─âsa (sau a r─âm├«ne) f─âr─â post (cu posibilitatea de a fi rechemat ├«n activitate). Vi se aduce la cuno╚Ötin╚Ť─â c─â r─âm├«ne╚Ťi ├«n disponibilitate p├«n─â la alte dispozi╚Ťiuni. CARAGIALE, O. II 148. Serviescu, fost membru la tribunalul judec─âtoriei... ├«ns─â ast─âzi ├«n disponibilitate! ALECSANDRI, T. I 281. 2. Lucru de care se poate dispune; rezerv─â. (Fig.): S├«nt at├«tea disponibilit─â╚Ťi de n─âdejde ├«n poporul acesta. CAMIL PETRESCU, U. N. 421. ÔŚŐ Disponibilit─â╚Ťi (bugetare) = sume de bani nefolosite, de care dispune o institu╚Ťie. Progresele mari realizate ├«n domeniul dezvolt─ârii industriei, ╚Öi ├«ndeosebi al industriei construc╚Ťiei de ma╚Öini, ne permit nu numai s─â producem ├«n serie ma╚Öini complicate, pe care alt─âdat─â le importam, dar s─â ╚Öi avem disponibilit─â╚Ťi pentru export. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 2947.
disponibilit├íte s. f., g.-d. art. disponibilitß║»╚Ťii; pl. disponibilitß║»╚Ťi
disponibilit├íte s. f., g.-d. art. disponibilit─â╚Ťii; pl. disponibilit─â╚Ťi
DISPONIBILIT├üTE s.f. Lucru de care se poate dispune; rezerv─â. ÔŚŐ Disponibilit─â╚Ťi bugetare = sume de bani nefolosite, de care dispune o institu╚Ťie. ÔÖŽ Principiu de drept civil potrivit c─âruia p─âr╚Ťile din proces pot dispune de dreptul invocat ├«n fa╚Ťa organului de jurisdic╚Ťie. ÔÖŽ Situa╚Ťie a unui militar care a fost l─âsat la vatr─â, dar care poate fi chemat ├«n orice moment sub drapel. ÔŚŐ A pune ├«n disponibilitate = a concedia dintr-o func╚Ťie, dintr-un post, (mai ales) a scoate din armat─â. [Cf. fr. disponibilit├ę].
DISPONIBILIT├üTE s. f. 1. ├«nsu╚Öirea, starea a ceea ce este disponibil. 2. lucru de care se poate dispune; rezerv─â. ÔÖŽ ~─â╚Ťi bugetare = sume de bani nefolosite, de care dispune o institu╚Ťie; ~ monetar─â = cash. ÔŚŐ principiu de drept civil potrivit c─âruia p─âr╚Ťile din proces pot dispune de dreptul invocat ├«n fa╚Ťa organului de jurisdic╚Ťie. ÔŚŐ situa╚Ťie a unui militar care a fost l─âsat la vatr─â, dar care poate fi chemat ├«n orice moment sub drapel. ÔÖŽ a pune ├«n ~ = a concedia dintr-o func╚Ťie, dintr-un post. 3. stare sufleteasc─â ├«n care sentimentele ╚Öi ra╚Ťiunea se manifest─â ne├«ngr─âdit. 4. (lingv.) posibilitate a unui cuv├ónt de a ├«ndeplini o func╚Ťie, de a intra ├«n raport cu alte cuvinte. (< fr. disponibilit├ę)
DISPONIBILIT├üTE ~─â╚Ťi f. 1) Caracter disponibil. 2) Situa╚Ťie a unui func╚Ťionar care nu este angajat ╚Öi poate fi rechemat la serviciu. ÔŚŐ A pune ├«n ~ a concedia. 3) mai ales la pl. Persoan─â sau obiect de care poate dispune cineva la nevoie; rezerv─â. [Art. disponibilitatea; G.-D. disponibilit─â╚Ťii] /<fr. disponibilit├ę
disponibilitate f. 1. starea celui disponibil; 2. situa╚Ťiunea func╚Ťionarilor cari nu mai sunt ├«n activitate de serviciu ╚Öi cari totu╚Ö r─âm├ón la dispozi╚Ťiunea ╚Öefilor lor.
* disponibilit├íte f. (d. disponibil; fr. -ilit├ę). Starea de a fi disponibil. Situa╚Ťiunea func╚Ťionarilor care nu ma─ş s├«nt ├«n activitate de servici┼ş, dar r─âm├«n la dispozi╚Ťiunea ╚Öefilor lor: a pune pune pe cineva ├«n disponibilitate.

Disponibilitate dex online | sinonim

Disponibilitate definitie

Intrare: disponibilitate
disponibilitate substantiv feminin