Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru dioptrie

dioptr├şe sf [At: CADE / P: di-op~ / Pl: ~ii / E: fr dioptrie] Unitate de m─âsur─â a refrac╚Ťiei lentilelor ╚Öi a ochiului care are la baz─â puterea lentilei cu distan╚Ťa focal─â de un metru.
DIOPTR├ŹE, dioptrii, s. f. Unitate de m─âsur─â a puterii unei lentile, av├ónd la baz─â puterea lentilei cu distan╚Ťa focal─â de un metru. [Pr.: di-op-] ÔÇô Din fr. dioptrie.
DIOPTR├ŹE, dioptrii, s. f. Unitate de m─âsur─â a puterii unei lentile, av├ónd la baz─â puterea lentilei cu distan╚Ťa focal─â de un metru. [Pr.: di-op-] ÔÇô Din fr. dioptrie.
DIOPTR├ŹE, dioptrii, s. f. Unitate ├«n care se exprim─â convergen╚Ťa unei lentile c├«nd distan╚Ťa ei focal─â se m─âsoar─â ├«n metri. Examina coloanele de cifre cu ni╚Öte ochelari de ╚Öapte dioptrii. CAMIL PETRESCU, U. N. 51. ÔÇô Pronun╚Ťat: di-op-.
dioptr├şe (di-op-) s. f., art. dioptr├şa, g.-d. art. dioptr├şei; pl. dioptr├şi, art. dioptr├şile
dioptr├şe s. f. (sil. di-op-), art. dioptr├şa, g.-d. art. dioptr├şei; pl. dioptr├şi, art. dioptr├şile
DIOPTR├ŹE s. (FIZ.) (rar) t─ârie. (~ unei lentile.)
DIOPTR├ŹE s.f. (Fiz.) Unitate care se folose╚Öte la m─âsurarea refrac╚Ťiei lentilelor ╚Öi a ochiului. [Gen. -iei. / < fr. dioptrie, cf. gr. dioptron ÔÇô oglind─â].
DIOPTR├ŹE s. f. unitate de m─âsur─â a convergen╚Ťei, caracteriz├ónd un sistem optic (lentil─â, ochi) a c─ârui distan╚Ť─â focal─â este de 1 m. (< fr. dioptrie)
DIOPTR├ŹE ~i f. fiz. Unitate de m─âsur─â a puterii optice a lentilelor. [Art. dioptria; G.-D. dioptriei; Sil. -tri-e] /<fr. dioptrie
dioptrie f. Fiz. unitate de convergen╚Ť─â a lentilelor: gradul de miopie sau de presbitie se evalueaz─â ├«n dioptrii.
dioptr├şe f. (vgr. dioptreia). Fiz. Unitatea de convergen╚Ť─â a lentilelor sa┼ş a sistemelor convergente. Puterea lentilelor ochelarilor.
DIOPTRIE s. (FIZ.) (rar) t─ârie. (~ unei lentile.)

Dioptrie dex online | sinonim

Dioptrie definitie

Intrare: dioptrie
dioptrie substantiv feminin
  • silabisire: di-op-