Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru devotament

devotam├ęnt sn [At: BREZOIANU, ├Ä. 34/3 / V: (fr├«) devoiem├ęnt, devuem├ęnt / Pl: (rar) ~e / E: fr d├ęvouement] Ata╚Öament sincer fa╚Ť─â de o persoan─â (sau fa╚Ť─â de o cauz─â), servind-o ├«n orice ├«mprejurare ╚Öi f─âr─â rezerve Si: abnega╚Ťie, (├«vr) devotare, (├«nv) devota╚Ťiune, devo╚Ťiune (3).
DEVOTAM├ëNT s. n. Ata╚Öament sincer fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de o cauz─â ╚Öi hot─âr├órea de a o servi ├«n orice ├«mprejurare ╚Öi f─âr─â rezerve; abnega╚Ťie. ÔÇô Din fr. d├ęvouement (dup─â devota).
DEVOTAM├ëNT s. n. Ata╚Öament sincer fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de o cauz─â ╚Öi hot─âr├órea de a o servi ├«n orice ├«mprejurare ╚Öi f─âr─â rezerve; abnega╚Ťie. ÔÇô Din fr. d├ęvouement (dup─â devota).
DEVOTAM├ëNT s. n. Ata╚Öament sincer fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de o cauz─â ╚Öi hot─âr├«rea de a o servi cu abnega╚Ťie ├«n orice ├«mprejurare. Partidul comunist este puternic nu at├«t prin num─ârul membrilor s─âi, ci mai ales prin calitatea lor, prin fermitatea, con╚Ötiin╚Ťa politic─â ╚Öi devotamentul lor fa╚Ť─â de cauza clasei muncitoare, fa╚Ť─â de cauza ├«ntregului popor muncitor. LUPTA DE CLAS─é, 1953, nr. 5, 103. M─â uitai fix la vizitator... Citii pe figura lui un devotament ╚Öi o venera╚Ťie imense. ARGHEZI, P. T. 152. Este o junime unit─â ╚Öi brav─â care vegheaz─â cu un devotament nem─ârginit patria ├«n pericol. BOLINTINEANU, O. 248.
devotam├ęnt s. n.
devotam├ęnt s. n.
DEVOTAM├ëNT s. 1. abnega╚Ťie, d─âruire, (├«nv.) devotare, sadacat. (A muncit cu ~.) 2. v. fidelitate.
DEVOTAM├ëNT s.n. Atitudine de sacrificiu pentru cineva sau ceva; ata╚Öament fa╚Ť─â de cineva sau ceva, care merge p├ón─â la sacrificiu; ├«nclinare ╚Öi hot─âr├óre de a face orice pentru a servi pe cineva sau ceva. [< devota, cf. fr. d├ęvouement].
DEVOTAM├ëNT s. n. atitudine de ata╚Öament sincer fa╚Ť─â de cineva sau ceva, care merge p├ón─â la sacrificiu; abnega╚Ťie. (dup─â fr. d├ęvouement)
DEVOTAM├ëNT n. Ata╚Öament sincer ╚Öi total fa╚Ť─â de o persoan─â sau fa╚Ť─â de o anumit─â cauz─â. /<fr. d├ęvouement
devotament n. dispozi╚Ťiune de a se devota, de a se sacrifica pentru altul.
* devotam├ęnt n., pl. e (lat. devotamentum, afurisire, cu ├«n╚Ťelesu francezulu─ş d├ęvo├╗ment. V. vot). Abnega╚Ťie, renun╚Ťare voluntar─â la voin╚Ťa ta ╚Öi dispozi╚Ťiunea de a te sacrifica pentru cineva ├«n toate ├«mprejur─ârile.
DEVOTAMENT s. 1. abnega╚Ťie, d─âruire, (├«nv.) devotare, sadacat. (A muncit cu ~.) 2. cinste, credin╚Ť─â, fidelitate, statornicie, (livr.) lealitate, (├«nv. ╚Öi reg.) priin╚Ť─â. (~ so╚Ťiei fa╚Ť─â de so╚Ť.)

Devotament dex online | sinonim

Devotament definitie

Intrare: devotament
devotament