Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

21 defini╚Ťii pentru desperechere

desperechea vt [At: PONTBRIANT, D. / Pzi: ~ch├ęz / E: des- + (├«m)perechea] 1 A face dou─â obiecte de acela╚Öi fel s─â nu mai formeze o pereche Si: a desp─âr╚Ťi. 2 (Pex) A descompleta un num─âr de lucruri care formeaz─â o serie.
desperech├ęre sf [At: PONTBRIANT, D. / V: (├«nv) ~che├íre / Pl: ~ri / E: desperechea] 1 Desp─âr╚Ťire a dou─â obiecte de acela╚Öi fel care formau o pereche Si: desperecheat1 (1). 2 Descompletare a unui num─âr de obiecte care formau o serie Si: desperecheat1 (2).
DESPERECHE├ü, desperechez, vb. I. Tranz. 1. A desp─âr╚Ťi, a desface dou─â elemente, lucruri, fiin╚Ťe etc. care formeaz─â o pereche. 2. A scoate o parte dintr-o serie de lucruri care alc─âtuiesc o totalitate; a descompleta. ÔÇô Pref. des- + [├«m]perechea.
DESPERECH├ëRE, desperecheri, s. f. Ac╚Ťiunea de a desperechea ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. desperechea.
DESPERECHE├ü, desperechez, vb. I. Tranz. 1. A desp─âr╚Ťi, a desface dou─â elemente, lucruri, fiin╚Ťe etc. care formeaz─â o pereche. 2. A scoate o parte dintr-o serie de lucruri care alc─âtuiesc o totalitate; a descompleta. ÔÇô Des1- + [├«m]perechea.
DESPERECH├ëRE, desperecheri, s. f. Ac╚Ťiunea de a desperechea ╚Öi rezultatul ei. ÔÇô V. desperechea.
DESPERECHE├ü, desperechez, vb. I. Tranz. 1. A desp─âr╚Ťi, a desface, a dezbina dou─â elemente, dou─â lucruri, dou─â fiin╚Ťe care formeaz─â ├«mpreun─â o pereche. 2. A scoate o parte dintr-o serie de lucruri de acela╚Öi fel; a descompleta. ÔŚŐ (Cu privire la bani; rar) ├Änadins nu ╚Öi-a desperecheat cele patru mii de lei. C. PETRESCU, C. V. 29.
DESPERECH├ëRE, desperecheri, s. f. Ac╚Ťiunea de a desperechea ╚Öi rezultatul ei.
despereche├í (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. desperech├ęz, 3 despereche├íz─â, 1 pl. desperech├ęm; conj. prez. 3 s─â desperech├ęze; ger. desperech├şnd; part. despereche├ít
desperech├ęre s. f., g.-d. art. desperech├ęrii; pl. desperech├ęri
despereche├í vb., ind. prez. 1 sg. desperech├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. despereche├íz─â, 1 pl. desperech├ęm; conj. prez. 3 sg. ╚Öi pl. desperech├ęze; ger. desperech├şnd; part. despereche├ít
desperech├ęre s. f., g.-d. art. desperech├ęrii; pl. desperech├ęri
DESPERECHEÁ vb. a (se) descompleta.
DESPERECHÉRE s. descompletare.
A (se) desperechea Ôëá a (se) ├«mperechea
A DESPERECHE├ü ~├ęz tranz. A face s─â se desperecheze. /des- + a [├«m]perechea
A SE DESPERECHE├ü m─â ~├ęz intranz. 1) A ├«nceta de a mai forma o pereche; a-╚Öi pierde perechea. 2) A deveni incomplet; a se descompleta. /des- + a [├«m]perechea
desperecheà v. a face să nu mai fie pereche, a dezuni.
desperech├ęz V. desp─â-.
DESPERECHEA vb. a (se) descompleta.
DESPERECHERE s. descompletare.

Desperechere dex online | sinonim

Desperechere definitie

Intrare: desperechea
desperechea verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: desperechere
desperechere substantiv feminin