Dicționare ale limbii române

21 definiții pentru desperechere

desperechea vt [At: PONTBRIANT, D. / Pzi: ~chéz / E: des- + (îm)perechea] 1 A face două obiecte de același fel să nu mai formeze o pereche Si: a despărți. 2 (Pex) A descompleta un număr de lucruri care formează o serie.
desperechére sf [At: PONTBRIANT, D. / V: (înv) ~cheáre / Pl: ~ri / E: desperechea] 1 Despărțire a două obiecte de același fel care formau o pereche Si: desperecheat1 (1). 2 Descompletare a unui număr de obiecte care formau o serie Si: desperecheat1 (2).
DESPERECHEÁ, desperechez, vb. I. Tranz. 1. A despărți, a desface două elemente, lucruri, ființe etc. care formează o pereche. 2. A scoate o parte dintr-o serie de lucruri care alcătuiesc o totalitate; a descompleta. – Pref. des- + [îm]perechea.
DESPERECHÉRE, desperecheri, s. f. Acțiunea de a desperechea și rezultatul ei. – V. desperechea.
DESPERECHEÁ, desperechez, vb. I. Tranz. 1. A despărți, a desface două elemente, lucruri, ființe etc. care formează o pereche. 2. A scoate o parte dintr-o serie de lucruri care alcătuiesc o totalitate; a descompleta. – Des1- + [îm]perechea.
DESPERECHÉRE, desperecheri, s. f. Acțiunea de a desperechea și rezultatul ei. – V. desperechea.
DESPERECHEÁ, desperechez, vb. I. Tranz. 1. A despărți, a desface, a dezbina două elemente, două lucruri, două ființe care formează împreună o pereche. 2. A scoate o parte dintr-o serie de lucruri de același fel; a descompleta. ◊ (Cu privire la bani; rar) Înadins nu și-a desperecheat cele patru mii de lei. C. PETRESCU, C. V. 29.
DESPERECHÉRE, desperecheri, s. f. Acțiunea de a desperechea și rezultatul ei.
desperecheá (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. desperechéz, 3 desperecheáză, 1 pl. desperechém; conj. prez. 3 să desperechéze; ger. desperechínd; part. desperecheát
desperechére s. f., g.-d. art. desperechérii; pl. desperechéri
desperecheá vb., ind. prez. 1 sg. desperechéz, 3 sg. și pl. desperecheáză, 1 pl. desperechém; conj. prez. 3 sg. și pl. desperechéze; ger. desperechínd; part. desperecheát
desperechére s. f., g.-d. art. desperechérii; pl. desperechéri
DESPERECHEÁ vb. a (se) descompleta.
DESPERECHÉRE s. descompletare.
A (se) desperechea ≠ a (se) împerechea
A DESPERECHEÁ ~éz tranz. A face să se desperecheze. /des- + a [îm]perechea
A SE DESPERECHEÁ mă ~éz intranz. 1) A înceta de a mai forma o pereche; a-și pierde perechea. 2) A deveni incomplet; a se descompleta. /des- + a [îm]perechea
desperecheà v. a face să nu mai fie pereche, a dezuni.
desperechéz V. despă-.
DESPERECHEA vb. a (se) descompleta.
DESPERECHERE s. descompletare.

desperechere definitie

desperechere dex

Intrare: desperechea
desperechea verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: desperechere
desperechere substantiv feminin