Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru densimetru

densimétru sn [At: DN3 / Pl: ~re / E: fr densimètre] Areometru cu greutate constantă, care indică direct densitatea (2) lichidului în care a fost cufundat.
DENSIMÉTRU, densimetre, s. n. Areometru cu greutate constantă, care indică direct densitatea lichidului în care a fost cufundat. – Din fr. densimètre.
DENSIMÉTRU, densimetre, s. n. Areometru cu greutate constantă, care indică direct densitatea lichidului în care a fost cufundat. – Din fr. densimètre.
DENSIMÉTRU, densimetre, s. n. Instrument pentru determinarea densității lichidelor; areometru.
densimétru (-me-tru) s. n., art. densimétrul; pl. densimétre
densimétru s. n. (sil. -tru), art. densimétrul; pl. densimétre
DENSIMÉTRU s.n. Aparat pentru măsurarea densității lichidelor. [< fr. densimètre].
DENSIMÉTRU s. n. areometru pentru măsurarea densității lichidelor. (< fr. densimètre)
DENSIMÉTRU ~e n. Aparat pentru măsurarea densității lichidelor sau a gazelor. /<fr. densimetre
*densimétru n., pl. e (d. dens și metru, cuv. format greșit din latină și gr. Îld. dasimetru, d. vgr. dasýs, dens, cum ar fi fost maĭ corect). Fiz. Aparat de măsurat densitatea lichidelor. V. lactometru.
DENSI- „dens, densitate”. ◊ L. densus „dens, compact, des” > fr. densi-, germ. id., engl. id. > rom. densi-. □ ~flor (v. -flor), adj., cu flori dese; ~grafie (v. -grafie), s. f., procedeu radiochimiografic care se bazează pe variațiile de intensitate a fasciculului de raze X, în urma trecerii lui printr-un organ în activitate; ~gramă (v. -gramă), s. f., diagramă care permite corelarea densităților exprimate în diferite unități de măsură; ~metrie (v. -metrie1), s. f., ansamblul procedeelor de măsurare a densității substanțelor; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument utilizat la măsurarea densității lichidelor.

densimetru definitie

densimetru dex

Intrare: densimetru
densimetru substantiv neutru
  • silabisire: -tru