Dicționare ale limbii române

2 intrări

23 definiții pentru demonstrare

demonstrá [At: HELIADE, O. I, 477 / V: (înv) ~mun~, ~mus~ / Pzi: ~réz (rar) ~ónstru / E: fr démonstrer, lat demonstrare] 1 vt A dovedi în mod convingător, prin argumente, probe materiale, raționamente logice, exemple concrete, adevărul sau falsul unei afirmații, al unui fapt etc. 2 vt A face dovada, prin calcule și raționamente, a adevărului exprimat într-o fonnulă etc. 3 vt A ilustra ceva prin exemple. 4 vt A exprima sentimente, atașamentul față de o idee, prin conduită, prin fapte. 5 vi (D. mulțimi de oameni) A manifesta.
demonstráre sf [At: BĂLCESCU, M. V. 2 / Pl: ~rắri / E: demonstra] 1 Dovedire convingătoare, prin argumente, probe materiale, raționamente logice, exemple concrete, a adevărului sau falsității unei afirmații, al unui fapt etc. Si: demonstrat1 (1). 2 Dovedire prin calcule și raționamente, a adevărului unei teoreme, unei formule etc. Si: demonstrat1 (2). 3 Ilustrare a ceva prin exemple Si: demonstrat1 (3). 4 Exprimare a unor sentimente, a atașamentului față de o idee, prin conduită, prin fapte Si: demonstrat1 (4). 5 Manifestație a unei mulțimi de oameni Si: demonstrat1 (5).
DEMONSTRÁ, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A arăta în mod convingător, prin argumente, prin raționamente logice sau prin exemple concrete, adevărul sau neadevărul unei afirmații, al unui fapt etc.; a proba, a dovedi. ♦ A face dovada, prin calcule și prin raționamente, a adevărului exprimat într-o teoremă, într-o formulă etc. 2. Intranz. (Despre mulțimi de oameni) A manifesta. – Din fr. démontrer, lat. demonstrare.
DEMONSTRÁRE, demonstrări, s. f. Acțiunea de a demonstra și rezultatul ei; dovedire, argumentare. – V. demonstra.
DEMONSTRÁ, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A arăta în mod convingător, prin argumente, prin raționamente logice sau prin exemple concrete, adevărul sau neadevărul unei afirmații, al unui fapt etc.; a proba, a dovedi. ♦ A face dovada, prin calcule și prin raționamente, a adevărului exprimat într-o teoremă, într-o formulă etc. 2. Intranz. (Despre mulțimi de oameni) A manifesta. – Din fr. démontrer, lat. demonstrare.
DEMONSTRÁRE, demonstrări, s. f. Acțiunea de a demonstra și rezultatul ei; dovedire, argumentare. – V. demonstra.
DEMONSTRÁ, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A arăta într-un mod convingător, prin argumente sau prin exemple concrete, adevărul (sau neadevărul) unei afirmații, al unui fapt etc.; a dovedi, a proba, a învedera ceva prin argumente logice. [Îi] demonstrase că nu era ce-și închipuia. CARAGIALE, O. III 13. Misia istoriei este a ne arăta, a ne demonstra această transformație continuă, această mișcare progresivă a omenirii. BĂLCESCU, O. II 10. ♦ A face dovada adevărului exprimat printr-o teoremă. 2. Intranz. A lua atitudine pentru sau împotriva unui fapt, a unei măsuri sau a unei acțiuni; a participa la o demonstrație, a manifesta. Manifestanții au demonstrat pentru pace.
DEMONSTRÁRE, demonstrări, s. f. Acțiunea de a demonstra și rezultatul ei; dovedire cu exemple, argumentare. Locul în care a fost construită cetatea e un teribil punct strategic, ale cărui virtuți n-au nevoie de demonstrare. BOGZA, C. O. 213. La o lecție de filologie, însoțită de demonstrări la tablă, Manolaș se găsi față în față cu colega lui. GALACTION, O. I 625.
demonstrá (a ~) vb., ind. prez. 3 demonstreáză
demonstráre s. f., g.-d. art. demonstrắrii; pl. demonstrắri
demonstrá vb., ind. prez. 1 sg. demonstréz, 3 sg. și pl. demonstreáză
demonstráre s. f., g.-d. art. demonstrării; pl. demonstrări
DEMONSTRÁ vb. 1. v. confirma. 2. a dovedi, a indica, a proba, (fig.) a marca. (Cursul evenimentelor ~ o cotitură.) 3. v. manifesta. 4. a argumenta, a dovedi, a întări, a proba, a susține. (Și-a ~ temeinic ideile.) 5. a arăta, a explica, a expune. (A ~ o teoremă.) 6. a manifesta. (Masele ~.) 7. a etala. (Și-a ~ din plin cunoștințele.)
DEMONSTRÁRE s. 1. v. confirmare. 2. argumentare, argumentație. (O ~ temeinică a ideilor sale.) 3. explicare, explicație. (~ unei teoreme.)
DEMONSTRÁ vb. I. tr. A dovedi adevărul (sau neadevărul) unei afirmații pe cale de raționament sau prin exemple concrete. 2. intr. A lua parte la o demonstrație; a manifesta, a arăta ceva prin semne exterioare. [< lat. demonstrare, cf. fr. démontrer].
DEMONSTRÁRE s.f. Acțiunea de a demonstra și rezultatul ei; dovedire, argumentare. [< demonstra].
DEMONSTRÁ vb. I. tr. a arăta în mod convingător, pe cale de raționament sau prin exemple concrete, (ne)adevărul unei afirmații. ◊ a dovedi, prin calcule și raționamente, adevărul exprimat într-o teoremă, într-un enunț. II. intr. a lua parte la o demonstrație; a manifesta, a arăta ceva prin semne exterioare. (< lat. demonstrare, după fr. démontrer, /II/ rus. demonstrirovati)
A DEMONSTRÁ1 ~éz tranz. A adeveri prin raționament sau prin fapte concrete; a dovedi; a proba; a atesta; a arăta. /<fr. démontrer, lat. demonstrare
A DEMONSTRÁ2 ~éz intranz. A participa la o demonstrație. /<fr. démontrer, lat. demonstrare
demonstrà v. 1. a proba într’un mod evident; 2. a preda o lecțiune arătând lucrul, de care se vorbește.
*demonstréz v. tr. (lat. de-monstrare. V. mustru, monitor). Probez înlăturînd orĭ-ce îndoĭală: Newton a demonstrat legea gravitațiuniĭ. Arăt, denot: roșeața demonstrează rușinea. Explic arătînd obĭectu despre care vorbesc. – Rar demonstru, -ștri, -stră.
DEMONSTRA vb. 1. a adeveri, a arăta, a atesta, a certifica, a confirma, a dovedi, a întări, a mărturisi, a proba, a sprijini, a stabili, a susține, (livr.) a corobora, (înv. și reg.) a probălui, (înv.) a încredința, a mărturi, a probui. (Toate ~ cele spuse.) 2. a dovedi, a indica, a proba, (fig.) a marca. (Cursul evenimentelor ~ o cotitură.) 3. a arăta, a dovedi, a manifesta, a vădi. (~ reale aptitudini pentru...) 4. a argumenta, a dovedi, a întări, a proba, a susține. (Și-a ~ temeinic ideile.) 5. a arăta, a explica, a expune. (A ~ o teoremă.) 6. a manifesta. (Masele ~.) 7. a etala. (Și-a ~ din plin cunoștințele.)
DEMONSTRARE s. 1. adeverire, arătare, atestare, certificare, confirmare, demonstrație, dovedire, întărire, probare, probă, (livr.) coroborare. (~ celor arătate.) 2. argumentare, argumentație. (O ~ temeinică a ideilor sale.) 3. explicare, explicație. (~ unei teoreme.)

demonstrare definitie

demonstrare dex

Intrare: demonstra
demonstra verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: demonstrare
demonstrare substantiv feminin