Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

14 defini╚Ťii pentru demonstra

demonstr├í [At: HELIADE, O. I, 477 / V: (├«nv) ~mun~, ~mus~ / Pzi: ~r├ęz (rar) ~├│nstru / E: fr d├ęmonstrer, lat demonstrare] 1 vt A dovedi ├«n mod conving─âtor, prin argumente, probe materiale, ra╚Ťionamente logice, exemple concrete, adev─ârul sau falsul unei afirma╚Ťii, al unui fapt etc. 2 vt A face dovada, prin calcule ╚Öi ra╚Ťionamente, a adev─ârului exprimat ├«ntr-o fonnul─â etc. 3 vt A ilustra ceva prin exemple. 4 vt A exprima sentimente, ata╚Öamentul fa╚Ť─â de o idee, prin conduit─â, prin fapte. 5 vi (D. mul╚Ťimi de oameni) A manifesta.
DEMONSTR├ü, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A ar─âta ├«n mod conving─âtor, prin argumente, prin ra╚Ťionamente logice sau prin exemple concrete, adev─ârul sau neadev─ârul unei afirma╚Ťii, al unui fapt etc.; a proba, a dovedi. ÔÖŽ A face dovada, prin calcule ╚Öi prin ra╚Ťionamente, a adev─ârului exprimat ├«ntr-o teorem─â, ├«ntr-o formul─â etc. 2. Intranz. (Despre mul╚Ťimi de oameni) A manifesta. ÔÇô Din fr. d├ęmontrer, lat. demonstrare.
DEMONSTR├ü, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A ar─âta ├«n mod conving─âtor, prin argumente, prin ra╚Ťionamente logice sau prin exemple concrete, adev─ârul sau neadev─ârul unei afirma╚Ťii, al unui fapt etc.; a proba, a dovedi. ÔÖŽ A face dovada, prin calcule ╚Öi prin ra╚Ťionamente, a adev─ârului exprimat ├«ntr-o teorem─â, ├«ntr-o formul─â etc. 2. Intranz. (Despre mul╚Ťimi de oameni) A manifesta. ÔÇô Din fr. d├ęmontrer, lat. demonstrare.
DEMONSTR├ü, demonstrez, vb. I. 1. Tranz. A ar─âta ├«ntr-un mod conving─âtor, prin argumente sau prin exemple concrete, adev─ârul (sau neadev─ârul) unei afirma╚Ťii, al unui fapt etc.; a dovedi, a proba, a ├«nvedera ceva prin argumente logice. [├Äi] demonstrase c─â nu era ce-╚Öi ├«nchipuia. CARAGIALE, O. III 13. Misia istoriei este a ne ar─âta, a ne demonstra aceast─â transforma╚Ťie continu─â, aceast─â mi╚Öcare progresiv─â a omenirii. B─éLCESCU, O. II 10. ÔÖŽ A face dovada adev─ârului exprimat printr-o teorem─â. 2. Intranz. A lua atitudine pentru sau ├«mpotriva unui fapt, a unei m─âsuri sau a unei ac╚Ťiuni; a participa la o demonstra╚Ťie, a manifesta. Manifestan╚Ťii au demonstrat pentru pace.
demonstrá (a ~) vb., ind. prez. 3 demonstreáză
demonstr├í vb., ind. prez. 1 sg. demonstr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. demonstre├íz─â
DEMONSTR├ü vb. 1. v. confirma. 2. a dovedi, a indica, a proba, (fig.) a marca. (Cursul evenimentelor ~ o cotitur─â.) 3. v. manifesta. 4. a argumenta, a dovedi, a ├«nt─âri, a proba, a sus╚Ťine. (╚śi-a ~ temeinic ideile.) 5. a ar─âta, a explica, a expune. (A ~ o teorem─â.) 6. a manifesta. (Masele ~.) 7. a etala. (╚śi-a ~ din plin cuno╚Ötin╚Ťele.)
DEMONSTR├ü vb. I. tr. A dovedi adev─ârul (sau neadev─ârul) unei afirma╚Ťii pe cale de ra╚Ťionament sau prin exemple concrete. 2. intr. A lua parte la o demonstra╚Ťie; a manifesta, a ar─âta ceva prin semne exterioare. [< lat. demonstrare, cf. fr. d├ęmontrer].
DEMONSTR├ü vb. I. tr. a ar─âta ├«n mod conving─âtor, pe cale de ra╚Ťionament sau prin exemple concrete, (ne)adev─ârul unei afirma╚Ťii. ÔŚŐ a dovedi, prin calcule ╚Öi ra╚Ťionamente, adev─ârul exprimat ├«ntr-o teorem─â, ├«ntr-un enun╚Ť. II. intr. a lua parte la o demonstra╚Ťie; a manifesta, a ar─âta ceva prin semne exterioare. (< lat. demonstrare, dup─â fr. d├ęmontrer, /II/ rus. demonstrirovati)
A DEMONSTR├ü1 ~├ęz tranz. A adeveri prin ra╚Ťionament sau prin fapte concrete; a dovedi; a proba; a atesta; a ar─âta. /<fr. d├ęmontrer, lat. demonstrare
A DEMONSTR├ü2 ~├ęz intranz. A participa la o demonstra╚Ťie. /<fr. d├ęmontrer, lat. demonstrare
demonstr├á v. 1. a proba ├«ntrÔÇÖun mod evident; 2. a preda o lec╚Ťiune ar─ât├ónd lucrul, de care se vorbe╚Öte.
*demonstr├ęz v. tr. (lat. de-monstrare. V. mustru, monitor). Probez ├«nl─âtur├«nd or─ş-ce ├«ndo─şal─â: Newton a demonstrat legea gravita╚Ťiuni─ş. Ar─ât, denot: ro╚Öea╚Ťa demonstreaz─â ru╚Öinea. Explic ar─ât├«nd ob─şectu despre care vorbesc. ÔÇô Rar demonstru, -╚Ötri, -str─â.
DEMONSTRA vb. 1. a adeveri, a ar─âta, a atesta, a certifica, a confirma, a dovedi, a ├«nt─âri, a m─ârturisi, a proba, a sprijini, a stabili, a sus╚Ťine, (livr.) a corobora, (├«nv. ╚Öi reg.) a prob─âlui, (├«nv.) a ├«ncredin╚Ťa, a m─ârturi, a probui. (Toate ~ cele spuse.) 2. a dovedi, a indica, a proba, (fig.) a marca. (Cursul evenimentelor ~ o cotitur─â.) 3. a ar─âta, a dovedi, a manifesta, a v─âdi. (~ reale aptitudini pentru...) 4. a argumenta, a dovedi, a ├«nt─âri, a proba, a sus╚Ťine. (╚śi-a ~ temeinic ideile.) 5. a ar─âta, a explica, a expune. (A ~ o teorem─â.) 6. a manifesta. (Masele ~.) 7. a etala. (╚śi-a ~ din plin cuno╚Ötin╚Ťele.)

Demonstra dex online | sinonim

Demonstra definitie

Intrare: demonstra
demonstra verb grupa I conjugarea a II-a