Dicționare ale limbii române

2 intrări

13 definiții pentru demarat

demará [At: DEX / Pzi: ~réz / E: fr démarrer] 1 vi (D. autovehicule, motoare) A se pune în mișcare Si: a porni. 2 vt (Mrn) A dezlega odgoanele unei corăbii, în vederea plecării. 3 vi (Spt) A-și lua avânt, pornind în viteză într-o cursă.
demarát1 sn [At: MDA ms / E: demara] 1-3 Demarare (1-3).
demarát2, ~ă a [At: MDA ms / Pl: ~ați, ~e / E: demara] 1 (D. vehicule, motoare) Care a pornit. 2 (Mrn; d. corăbii) Căreia i s-au desfăcut odgoanele, în vederea plecării. 3 (Spt; d. un alergător) Care ia în forță startul unei curse. 4 (Fig; d. o activitate) Început2.
DEMARÁ, demarez, vb. I. 1. Intranz. (Despre autovehicule, motoare etc.) A se pune în mișcare, a porni. 2. Tranz. A dezlega odgoanele unei corăbii (în vederea plecării). 3. Intranz. Fig. A-și lua avânt, a porni în viteză – Din fr. démarrer.
DEMARÁ, demarez, vb. I. 1. Intranz. (Despre autovehicule, motoare etc.) A se pune în mișcare, a porni. 2. Tranz. A dezlega odgoanele unei corăbii (în vederea plecării). 3. Intranz. Fig. (Sport) A-și lua avânt, a porni în viteză (într-o cursă). – Din fr. démarrer.
DEMARÁ, demarez, vb. I. Intranz. 1. (Tehn.; despre autovehicule, motoare etc.) A porni, a se pune în mișcare. Automobilele demarează aproape fără zgomot. 2. Fig. (Sport) A-și lua avînt, a porni în viteză. Extrema stîngă demarează spre poarta adversă și trage puternic.
demará (a ~) vb., ind. prez. 3 demareáză
demará vb., ind. prez. 1 sg. demaréz, 3 sg. și pl. demareáză
DEMARÁ vb. (TEHN.) a porni. (Mașina ~.)
DEMARÁ vb. I. 1. tr. A porni, a pune în mișcare (mașini, motoare). 2. tr. A dezlega odgoanele unei corăbii (în vederea plecării). 3. intr. (Fig.; sport) A porni cu avânt, în viteză. [< fr. démarrer].
DEMARÁ vb. I. tr. a dezlega odgoanele unei corăbii (în vederea plecării). II. intr. 1. (despre autovehicule, motoare etc.) a se pune în mișcare, a porni. 2. (fig.; despre un sportiv participant la o cursă) a porni cu avânt, în viteză, a țâșni; (despre o acțiune, o afacere) a începe. (< fr. démarrer)
A DEMARÁ ~éz 1. intranz. 1) (despre autovehicule) A se pune în mișcare; a porni. 2) sport A porni cu avânt; a se avânta. 2. tranz. (corăbii) A elibera de parâme (în vederea plecării). /<fr. démarrer
DEMARA vb. (TEHN.) a porni. (Mașina ~.)

demarat definitie

demarat dex

Intrare: demara
demara verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: demarat
demarat