Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

24 defini╚Ťii pentru dejivrare

dejivra vt [At: MDENC / V: degi~ / Pzi: ~r├ęz / E: fr d├ęgivrer] (Teh; c.i. straturi de ghea╚Ť─â sau de chiciur─â) A ├«nl─âtura de pe suprafe╚Ťe, de obicei metalice, care vin ├«n contact cu aerul umed la temperaturi sc─âzute.
dejivr├íre sf [At: LTR2 / V: degi~ / Pl: ~rß║»ri / E: degivra] (Teh) ├Änl─âturare a straturilor de ghea╚Ť─â sau de chiciur─â de pe suprafe╚Ťe, de obicei metalice, care vin ├«n contact cu aerul umed la temperaturi sc─âzute Si: dejivraj, dejivrat1.
DEGIVRÁ vb. I v. dejivra.
DEGIVRÁRE s. f. v. dejivrare.
DEJIVR├ü, dejivrez, vb. I. Tranz. A ├«nl─âtura stratul de ghea╚Ť─â sau de chiciur─â format pe suprafe╚Ťele care vin ├«n contact cu aerul umed ╚Öi subr─âcit. [Var.: degivr├í vb. I] ÔÇô Din fr. d├ęgivrer.
DEJIVR├üRE, dejivr─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a dejivra ╚Öi rezultatul ei. [Var.: degivr├íre s. f.] ÔÇô V. dejivra.
DEGIVRÁ vb. I v. dejivra.
DEGIVRÁRE s. f. v. dejivrare.
DEJIVR├ü, dejivrez, vb. I. Tranz. A ├«nl─âtura stratul de ghea╚Ť─â sau de chiciur─â format pe suprafe╚Ťele care vin ├«n contact cu aerul umed la temperaturi sc─âzute. [Var.: degivr├í vb. I] ÔÇô Din fr. d├ęgivrer.
DEJIVR├üRE, dejivr─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a dejivra ╚Öi rezultatul ei. [Var.: degivr├íre s. f.] ÔÇô V. dejivra.
dejivrá (a ~) (-ji-vra) vb., ind. prez. 3 dejivreáză
dejivráre (-ji-vra-) s. f., g.-d. art. dejivrắrii; pl. dejivrắri
degivr├í vb., ind. prez. 1 sg. degivr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. degivre├íz─â
degivráre s. f., pl. degivrări
dejivr├í vb. (sil. -vra), ind. prez. 1 sg. dejivr├ęz, 3 sg. dejivre├íz─â
dejivráre s. f. (sil. -vra-), g.-d. art. dejivrării; pl. dejivrări
DEGIVR├ü vb. I. tr. A ├«nl─âtura straturile de chiciur─â sau de ghea╚Ť─â formate pe anumite suprafe╚Ťe (metalice). [Var. dejivra vb. I. / < fr. d├ęgivrer].
DEGIVR├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a degivra ╚Öi rezultatul ei; degivraj. [Var. dejivrare s.f. / < degivra].
DEJIVRÁ vb. I. v. degivra.
DEJIVRÁRE s.f. v. degivrare.
DEJIVR├ü vb. tr. a ├«nl─âtura straturile de chiciur─â sau de ghea╚Ť─â formate pe anumite suprafe╚Ťe. (metalice). (< fr. d├ęgivrer)
A DEGIVR├ü ~├ęz tranz. (suprafe╚Ťe care vin ├«n contact cu aerul umed la temperaturi joase) A cur─â╚Ťa de stratul de givraj. /<fr. d├ęgivrer
DEJIVRARE înlăturarea efectelor jivrajului (v.)
INSTALA╚ÜIA DE DEJIVRARE ansamblu tehnic destinat ├«nl─âtur─ârii jivrajului (v.) de pe bordul de atac al palelor elicelor, de la prizele de aspira╚Ťie, de pe aripi ╚Öi suprafe╚Ťe de comand─â. ├Änainte de decolare dejivrarea se face cu ajutorul unor lichide de dejivrare cu care se strope╚Öte avionul. ├Än aer se utilizeaz─â instala╚Ťii cu: aer comprimat (├«n acest scop fiind montate pe bordurile de atac ├«nveli╚Öuri de cauciuc care se deformeaz─â alternativ cu aer comprimat ac╚Ťionat de o pomp─â), rezisten╚Ťe electrice (aflate ├«n partea inferioar─â a bordului de atac) sau cu aer captat de la sistemul de presiune (compresoare cu turbin─â).

Dejivrare dex online | sinonim

Dejivrare definitie

Intrare: dejivra
degivra verb grupa I conjugarea a II-a
dejivra verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: -vra
Intrare: dejivrare
degivrare substantiv feminin
dejivrare substantiv feminin
  • silabisire: -vra-