Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru daghereotipie

daghereotipíe sf [At: CODRESCU, C. I, 250/8 / V: ~ro~ / P: ~re-o~ / Pl: ~ii / E: fr daguerréotypie] Procedeu vechi de fotografiere, astăzi abandonat, care fixa imaginile cu ajutorul unei camere obscure pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod și de brom Si: (înv) daghereotip (1), fototipie.
DAGHEREOTIPÍE s. f. v. dagherotipie.
DAGHEROTIPÍE s. f. Vechi procedeu de fotografiere, care fixa imaginile cu ajutorul unei camere obscure pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod și de brom. [Var.: daghereotipíe s. f.] – Din fr. daguerréotypie.
DAGHEREOTIPÍE, daghereotipii, s. f. Vechi procedeu de fotografiere, astăzi abandonat, care fixa imaginile cu ajutorul unei camere obscure pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod și de brom. [Pr.: -re-o-. – Var.: dagherotipíe s. f.] – Din fr. daguerréotypie.
DAGHEROTIPÍE s. f. v. daghereotipie.
DAGHEREOTIPÍE, daghereotipii, s. f. Vechi procedeu fotografic, constînd în fixarea imaginilor (obținute cu ajutorul unei camere obscure) pe o placă de cupru argintată, sensibilizată prin expunerea la vapori de iod și resensibilizată cu brom. – Pronunțat: -re-o-. – Variantă: dagherotipíe s. f.
DAGHEROTIPÍE s. f. v. daghereotipie.
!dagherotipíe (înv.) s. f., art. daghertipía, g.-d. daghertipíi, art. daghertipíei
daghereotipíe (procedeu) s. f. (sil. -re-o-), g.-d. art. daghereotipíei; pl. daghereotipíi
DAGHEREOTIPÍE s.f. Vechi procedeu de a reproduce imaginile obiectelor pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod. [Gen. -iei, var. dagherotipie s.f. / < fr. daguerréotypie].
DAGHEROTIPÍE s.f. v. daghereotipie.
DAGHEREOTIPÍE s. f. vechi procedeu de a reproduce imaginile obiectelor pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod. (< fr. daguerréotypie)
DAGHEREOTIPÍE f. Vechi procedeu de reproducere a imaginii obiectelor pe o placă de cupru argintată, sensibilizată cu vapori de iod. [Sil. -re-o-] /<fr. daguerréotypie
dagherotipie f. procedeu inventat de Daguerre, spre a reproduce imaginea obiectelor pe o placă argintată.
*dagherotipíe f. Primu nume al Fotografiiĭ.
DAGHEREOTIPÍE (DAGHEROTIPÍE) (< fr. {i}) s. f. Cel mai vechi procedeu de fotografiere, astăzi abandonat, care fixa imaginile pe plăci de cupru argintate, sensibilizate cu vapori de iod. V. și Daguerre.

daghereotipie definitie

daghereotipie dex

Intrare: daghereotipie
daghereotipie substantiv feminin
  • silabisire: -re-o-
dagherotipie