Dicționare ale limbii române

14 definiții pentru carceră

cárceră sf [At: SAHIA, N. 114 / V: cárce, (înv) ~re / Pl: ~re / E: lat carcer, it carcere] 1 Încăpere mică și întunecoasă în închisori, folosită pentru închiderea unui deținut sub un regim aspru. 2 (Pex) Închisoare. 3 (luz) încăpere de mărimea și forma unui dulap în care erau închiși militarii și elevii pedepsiți în cazărmi și școli.
cárcere sf vz carceră
CÁRCERĂ, carcere, s. f. Încăpere mică și întunecoasă, folosită în trecut în închisori, cazărmi și în școli pentru detenția temporară a unei persoane pedepsite. – Din lat. carcer, it. carcere.
CÁRCERĂ, carcere, s. f. Încăpere mică și întunecoasă, folosită în trecut în închisori, cazărmi și în școli pentru detențiunea temporară a unei persoane pedepsite. – Din lat. carcer, it. carcere.
CÁRCERĂ, carcere, s. f. (În regimurile trecute) încăpere mică și întunecoasă în închisori, folosită pentru detențiunea temporară a unei persoane pedepsite cu înăsprirea regimului. În anii cumpliți, în carcerele strîmte în care burghezia ne-a zvîrlit... CASSIAN, H. 8. ♦ Încăpere la cazărmi și la școli (de obicei de forma și mărimea unui dulap) unde se închideau militarii și elevii pedepsiți.
CÁRCERĂ, carcere, s. f. Încăpere mică și întunecoasă folosită în trecut în închisori, cazărmi și școli, pentru detențiunea temporară a unei persoane pedepsite. – Lat. lit. carcer.
cárceră s. f., g.-d. art. cárcerei; pl. cárcere
cárceră s. f., g.-d. art. cárcerei; pl. cárcere
CÁRCERĂ s.f. Încăpere în închisori, folosită pentru închiderea unui deținut sub un regim aspru. ♦ (Ieșit din uz) Încăpere (în forma și de mărimea unui dulap) unde se închideau militarii și elevii pedepsiți în cazărmi și în școli. [< lat. carcer, cf. it. carcere].
CÁRCERĂ s. f. încăpere mică și întunecoasă în închisori, cazărmi și școli, în trecut, pentru detenție temporară, sub un regim aspru, a celor pedepsiți. (< lat. carcer, it. carcere)
cárceră (cárcere), s. f. – Temniță. It. carcera. – Der. încarcera, vb. (a întemnița).
CÁRCERĂ ~e f. (în închisori, cazărmi etc.) Încăpere folosită pentru izolarea temporară a unei persoane sub regim aspru. [G.-D. carcerei] /<lat. carcer, it. carcere
carcere f. arest.
*cárceră f., pl. e și ĭ (lat. carcer, it. cárcere). Arest, închisoare (într’o școală, într’o cazarmă).

carceră definitie

carceră dex

Intrare: carceră
carceră substantiv feminin