Dicționare ale limbii române

7 definiții pentru bypass

BYPASS, bypassuri, s. n. 1. Conductă care dublează, pe o anumită porțiune, o conductă principală, înlocuind-o temporar în vederea unor lucrări de revizie sau de reparație. 2. (Med.) Derivație practicată pe o arteră obstruată (în special artera coronariană) printr-o grefă din venă sau arteră. [Pr.: baĭpas] – Din engl. bypass.
bypass (angl.) [pron. báĭpas] s. n., pl. bypassuri
báipas s. n., pl. báipasuri
BÁIPAS s.n. (Tehn.) Conductă care dublează pe o anumită porțiune o conductă principală, pe care o poate înlocui la nevoie. [Scris și by-pass. / < engl. by-pass].
BY-PASS s.n. v. báipas.
BY-PASS s. n. 1. conductă care dublează o altă conductă principală. 2. deviere rutieră în caz de înfundare a unui drum. 3. (med.) operație, în caz de obliterare a unei artere, pentru restabilirea circulației sangvine. (< engl. by-pass)
by-pass s. n. (anglicism) Operație chirurgicală care are drept scop restabilirea circulației sângelui în urma ruperii unei artere ◊ „[...] dl. inginer D.R. [...] operat de triplu by-pass [...] acum trei ani.” R.l. 1718 X 92 p. 3. ◊ „[La Cluj se fac] operații de intestine, vezică biliară (prin metoda laparoscopică), by-pass-uri.” R.l. 13 V 94 p. 5; v. și valvulotomie (1984) [pron. bai-pés; scris și bai-pas] (din engl. by-pass; PR 1948, DMC 1966)

Bypass dex online | sinonim

Bypass definitie

Intrare: bypass
bypass substantiv neutru
  • pronunție: baĭpas
baipas substantiv neutru
by-pass substantiv neutru