Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

16 defini╚Ťii pentru bazat

baz├í [At: Lm / Pzi: ~z├ęz / E: fr baser] 1-2 vtr A (se) sprijini pe ceva Si: a (se) ├«ntemeia, a (se) rezema. 3 vr A se bizui.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) sprijini, a (se) ├«ntemeia pe ceva. ÔÖŽ Refl. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva; a se bizui. ÔÇô Din fr. baser.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A (se) sprijini, a (se) ├«ntemeia pe ceva. ÔÖŽ Refl. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva; a se bizui. ÔÇô Din fr. baser.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. 1. A se sprijini, a se ├«ntemeia pe ceva. Se bazeaz─â pe memorie. Ôľş Sindicatele se bazeaz─â pe principiul luptei de clas─â, unit─â╚Ťii, democra╚Ťiei muncitore╚Öti ╚Öi al solidarit─â╚Ťii interna╚Ťionale. IST. R.P.R. 678. Argumentele... se bazeaz─â pe lucruri disparate; paseri, v├«nt ╚Öi lun─â. SADOVEANU, Z. C. 20. ÔŚŐ Tranz. ╚śi-a bazat argumentarea pe date concrete. 2. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul (moral sau material) al cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva.
BAZ├ü, bazez, vb. I. Refl. A se sprijini, a se ├«ntemeia pe ceva; a avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva, a se l─âsa ├«n n─âdejdea cuiva. ÔÇô Fr. baser.
bazá (a ~) vb., ind. prez. 3 bazeáză
baz├í vb., ind. prez. 1 sg. baz├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. baze├íz─â
BAZ├ü vb. 1. a se bizui, a conta, a se fundamenta, a se ├«ncrede, a se ├«ntemeia, a se sprijini, (├«nv. ╚Öi reg.) a se n─âd─âi, (├«nv.) a se a╚Öeza, a se ├«ncredin╚Ťa, a se ├«ncumeta, a n─âd─âjdui, a se seme╚Ťi, a se st─ârui, (fig.) a miza, a se rezema. (Toat─â teoria lui se ~ pe...) 2. v. bizui.
BAZ├ü vb. I. refl., tr. A (se) ├«ntemeia, a (se) sprijini (pe ceva). ÔÖŽ refl. A avea ├«ncredere ├«n sprijinul cuiva. [< fr. baser].
BAZÁ vb. I. refl., tr. a (se) întemeia, a (se) sprijini (pe ceva). II. refl. a avea încredere (în). (< fr. baser)
A BAZ├ü ~├ęz tranz. (teorii, argumente) A face s─â aib─â drept baz─â; a fonda. ~ argumentarea pe date concrete. /<fr. baser
A SE BAZ├ü m─â ~├ęz intranz. A pune baz─â; a se ├«ntemeia; a se sprijini; a se bizui; a conta. ~ pe fapte. /<fr. baser
bazà v. a pune temeiu pe, a se întemeia, a se sprijini.
*baz├ęz v. tr. (fr. baser, d. base, baz─â). Fac s─â se sprijine: pe ce-╚Ť─ş bazez─ş preten╚Ťiunile? V. refl.: m─â bazez pe vorba ta.
BAZA vb. 1. a se bizui, a conta, a se fundamenta, a se ├«ncrede, a se ├«ntemeia, a se sprijini, (├«nv. ╚Öi reg.) a se n─âd─âi, (├«nv.) a se a╚Öeza, a se ├«ncredin╚Ťa, a se ├«ncumeta, a n─âd─âjdui, a se seme╚Ťi, a se st─ârui, (fig.) a miza, a se rezema. (Toat─â teoria lui se ~ pe...) 2. a se bizui, a conta, a se ├«ncrede, a se l─âsa, a se sprijini. (Te po╚Ťi ~ pe mine!)
bazat, -─â, baza╚Ťi, -te, adj. bogat, ├«nst─ârit; prosper.

Bazat dex online | sinonim

Bazat definitie

Intrare: baza
baza verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: bazat
bazat