Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru baterie

bater├şe sf [At: ╚śINCAI, HR. II, 117 / V: (├«nv) b─ât─âr- / A: (├«nv) bate- / Pl: ~i / E: fr baterie] 1 Subunitate de artilerie compus─â din mai multe tunuri. 2 Utilajul unei baterii (1). 3 Personalul unei baterii (1). 4 Grup de aparate, dispozitive sau piese identice, asociate ├«n vederea execut─ârii unor opera╚Ťii. 5 (Fig; ╚Ö├«s ~ electric─â) Unire a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. 6 Grupare de mai multe aparate de acela╚Öi tip (acumulatori, condensatori etc.) ├«n serie sau ├«n paralel. 7 (├Äs) ~ solar─â Surs─â de energie format─â dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transform─â energia radia╚Ťiei solare ├«n energie electric─â. 8 (├Änv; ├«s) ~ telefonic─â local─â Baterie local─â care alimenteaz─â electric circuitul microfonic local al abonatului telefonic. 9 (Iuz) Vas cu ghea╚Ť─â ├«n care se ╚Ťin la rece sticle cu b─âutur─â. 10 (Pex; iuz) Con╚Ťinutul sticlelor unei baterii (10). 11 (Pex; iuz) Un litru de vin ╚Öi o sticl─â de sifon (sau ap─â mineral─â) aduse spre consum la masa din restaurant. 12 (Pex; iuz) Con╚Ťinutul sticlei de vin ╚Öi al sifonului consumate la masa din restaurant. 13 Ansamblu al elementelor de percu╚Ťie (dintr-o orchestr─â). 14 Instrument alc─âtuit din mai multe elemente de percu╚Ťie. 15 Formul─â ritmic─â realizat─â cu bateria (15). 16 (Zth; lpl; ├«s) ~ de cre╚Ötere Cu╚Öti suprapuse pentru cre╚Öterea intensiv─â a p─âs─ârilor.
BATER├ŹE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compus─â din patru, ╚Öase sau opt tunuri, cu mijloacele de trac╚Ťiune, utilajul ╚Öi personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate ├«n vederea execut─ârii unei opera╚Ťii. ÔŚŐ Baterie electric─â = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. Baterie solar─â = surs─â de energie format─â dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transform─â energia radia╚Ťiei solare ├«n energie electric─â. 3. Ansamblul instrumentelor de percu╚Ťie (├«ntr-o orchestr─â). 4. Vas cu ghea╚Ť─â ├«n care se afl─â sticle cu b─âutur─â. ÔÖŽ P. ext. Un litru de vin ╚Öi o sticl─â de sifon luate ├«mpreun─â. ÔÇô Din fr. batterie.
BATER├ŹE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compus─â din patru, ╚Öase sau opt tunuri, cu mijloacele de trac╚Ťiune, utilajul ╚Öi personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate ├«n vederea execut─ârii unei opera╚Ťii. ÔŚŐ Baterie electric─â = reunire a mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce electricitate. Baterie solar─â = surs─â de energie format─â dintr-un grup de generatoare fotoelectrice cu semiconductori, care transform─â energia radia╚Ťiei solare ├«n energie electric─â. 3. Ansamblul instrumentelor de percu╚Ťie (├«ntr-o orchestr─â). 4. Vas cu ghea╚Ť─â ├«n care se afl─â sticle cu b─âutur─â. ÔÖŽ P. ext. Un litru de vin ╚Öi o sticl─â de sifon luate ├«mpreun─â. ÔÇô Din fr. batterie.
BATER├ŹE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie, compus─â din patru, ╚Öase sau opt piese de artilerie (tunuri, obuziere etc.), cu mijloacele de trac╚Ťiune necesare (cai sau autovehicule), ╚Öi din utilajul ╚Öi personalul necesar deservirii lor. Orologiul regimentului b─âtea jum─âtate ├«nainte de dou─âsprezece c├«nd caporalul Costea ╚Öi Mitrea s-au dus la culcu╚Öurile lor ├«n fier─âria bateriei a patra. SADOVEANU, M. C. 58. Ofi╚Ťerii alergau s─âlt├«nd ├«n ╚Öa ca s─â-╚Öi g─âseasc─â bateriile. SADOVEANU, O. VI 19. Colonelul a venit ├«n fiece baterie s─â vaz─â recru╚Ťii. SANDU-ALDEA, U. P. 232. ÔÖŽ Terasamentele care protejeaz─â tunurile a╚Öezate ├«n pozi╚Ťie de tragere? 2. Grup de aparate, de dispozitive sau piese identice, asociate, care execut─â una ╚Öi aceea╚Öi opera╚Ťie. Baterie electric─â = reunirea mai multor butelii de Leyda sau elemente voltaice destinate a produce desc─ârc─âri electrice sau un curent electric. 3. Fig. Vas cu ghea╚Ť─â pentru r─âcirea b─âuturilor. S-a a╚Öezat, prin urmare, compania noastr─â la o mas─â ╚Öi a comandat c├«rna╚Ťi ╚Öi fleici ╚Öi dou─â baterii cu sifon mare. CARAGIALE, O. II 171. Accentuat ╚Öi: bat├ęrie.
BATER├ŹE, baterii, s. f. 1. Subunitate de artilerie compus─â din patru, ╚Öase sau opt tunuri, cu mijloacele de trac╚Ťiune, utilajul ╚Öi personalul necesar. 2. Grup de aparate, de dispozitive sau de piese identice asociate ├«n vederea execut─ârii unei opera╚Ťii. ÔŚŐ Baterie electric─â = reunirea mai multor butelii de Leyda sau a mai multor elemente voltaice spre a produce desc─ârc─âri electrice sau curent electric. 3. Ansamblul instrumentelor de percu╚Ťie (├«ntr-o orchestr─â). 4. Vas cu ghea╚Ť─â ├«n care se afl─â sticle cu b─âutur─â. ÔÇô Fr. batterie.
bater├şe s. f., art. bater├şa, g.-d. art. bater├şei; pl. bater├şi, art. bater├şile
bater├şe s. f., art. bater├şa, g.-d. art. bater├şei; pl. bater├şi, art. bater├şile
BATER├ŹE s.f. 1. Subunitate de artilerie care cuprinde mai multe tunuri, un num─âr de militari care le m├ónuiesc, utilajul ╚Öi mijloacele de transport necesare. ÔÖŽ Terasament care protejeaz─â tunurile ├«n pozi╚Ťie de tragere. ÔÖŽ ╚śir de tunuri aflate de fiecare latur─â a unui bastiment de r─âzboi. 2. Ansamblu de aparate, de ma╚Öini etc. cu care se face aceea╚Öi opera╚Ťie. ÔŚŐ Baterie electric─â = reunire de mai multe pile sau de acumulatoare electrice. 3. Vas cu ghea╚Ť─â folosit pentru a r─âci vinul ╚Öi sifonul din sticle. 4. Grupul instrumentelor de percu╚Ťie ├«ntr-o orchestr─â de muzic─â u╚Öoar─â sau de jaz. 5. Baterie de teste = grup de mai multe teste legate ├«mpreun─â printr-un scop comun. [Gen. -iei. <fr. batterie, it. batteria].
BATER├ŹE s. f. 1. subunitate de artilerie, dintr-un num─âr variabil de plutoane, tunuri, rachete etc. ÔŚŐ terasament care protejeaz─â tunurile ├«n pozi╚Ťie de tragere. ÔŚŐ ansamblul tunurilor de acela╚Öi calibru de pe o nav─â. 2. ansamblu de aparate, dispozitive, piese, legate ├«ntre ele, care ├«ndeplinesc aceea╚Öi opera╚Ťie. ÔÖŽ ~ electric─â = ansamblu de mai multe pile sau acumulatoare electrice; ~ solar─â = grup de celule fotoelectrice care transform─â energia solar─â ├«n energie electric─â. 3. vas cu ghea╚Ť─â pentru a r─âci vinul ╚Öi sifonul din sticle; frapier─â. 4. grupul instrumentelor de percu╚Ťie ├«ntr-o orchestr─â. 5. ~ de teste = ansamblu de teste care vizeaz─â un anume aspect al structurii psihologice a cuiva. 6. ansamblu de cu╚Öti metalice suprapuse, pentru ├«ntre╚Ťinerea p─âs─ârilor, purceilor sau iepurilor de cas─â. (< fr. batterie, it. batteria)
bater├şe (bater├şi), s. f. ÔÇô 1. Subunitate de artilerie. ÔÇô 2. Grup de aparate, dispozitive sau piese identice ├«n vederea execut─ârii unei opera╚Ťii. ÔÇô 3. Serviciu compus dintr-o sticl─â de vin ╚Öi una de sifon. Fr. batterie. Sensul 3 este o imagina╚Ťie hazlie, care asimileaz─â elementele unui ╚Öpri╚Ť cu cele ale unei baterii electrice. ÔÇô Der. contrabaterie, s. f., din fr.
BATER├ŹE ~i f. 1) mil. Subunitate de artilerie, utilat─â cu tunuri sau cu arunc─âtoare de mine. ~ antiaerian─â. 2) tehn. Grup de elemente (aparate, piese, dispozitive) identice sau asem─ân─âtoare, care ├«ndeplinesc aceea╚Öi func╚Ťie. * ~ electric─â ansamblu de acumulatoare electrice, legate ├«n serie. 3) Vas cu ghea╚Ť─â, ├«n care se pun la r─âcire sticle cu b─âuturi. 4) muz. Ansamblul instrumentelor de percu╚Ťie dintr-o orchestr─â (mai ales de muzic─â u╚Öoar─â sau de jaz). [Art. bateria; G.-D. bateriei] /< fr. batterie
baterie f. 1. total de 4 tunuri cu accesoriile lor sub comanda unui c─âpitan; 2. locul unde sunt a╚Öezate spre a fi slobozite deodat─â; 3. ╚Öir de tunuri de fiecare lature a cor─âbiei; 4. companie de artilerie ╚Öi materialul ei; 5. Fiz. (electric─â) reunire de butelii de Leyda produc├ónd electricitate; 6. vas cu ghia╚Ť─â ├«n care se aduce vin ╚Öi ape minerale: dou─â baterii cu sifon mare CAR.; 7. fig. mijloace de ac╚Ťiune: a-╚Öi preg─âti bateriile.
*bater├şe f. (fr. batterie, it. batteria). Ma─ş multe tunur─ş comandate de un ofi╚Ťer (de regul─â c─âpitan). O sticl─â de vin ╚Öi alta de ap─â gazoas─â puse la un loc ├«n ghea╚Ť─â ├«ntrÔÇÖun co╚Ö de tinichea anume f─âcut. Baterie electric─â, reuniune de ma─ş multe buteli─ş de Leyda ca s─â produc─â o desc─ârcare ma─ş mare or─ş ma─ş mic─â. Fig. A-╚Ť─ş ├«ndrepta bateriile, a te preg─âti de lupt─â, a lua m─âsur─ş. ÔÇô Fals bat├ęrie.
baterie 1. Grupul instrumentelor de percu╚Ťie* ├«ntr-o orchestr─â; prin b. de jazz se ├«n╚Ťelege un ansamblu instr. de percu╚Ťie specific genului, la care c├ónt─â un singur instrumentist. Ea este format─â ├«n special din instr. cu membran─â (tob─â mare* cu pedal─â (1), tob─â mic─â*, bongos*, tom*tom*-uri etc.) ╚Öi tipuri variate de talgere*; num─ârul instr. de b. de jazz variaz─â de la o forma╚Ťie la alta. 2. (├«nvechit) Termen ce indic─â executarea la instr. cu claviatur─â* a unor figuri ├«n staccato* (ex. acorduri desf─âcute: Basso Alberti). 3. Tremolo* ├«n legato*, la instr. cu claviatur─â (dar ╚Öi la instr. cu coarde ╚Öi arcu╚Ö, sau la fl.), efectuat la diferite intervale sau const├ónd din alternarea unor elemente armonice (ex. 1); c├ónd apare ├«n bas, b. indic─â desfacerea melodic─â a intervalului (porecla germ.: Brillenb├Ąsse ÔÇ×ba╚Öi ├«n form─â de ochelariÔÇŁ).
a-și încărca bateriile expr. 1. a prinde puteri. 2. a consuma băuturi alcoolice.
baterie, baterii s. f. fese (mai ales de femei).

Baterie dex online | sinonim

Baterie definitie

Intrare: baterie
baterie substantiv feminin