basorelief definitie

26 definiții pentru basorelief

basoreliéf sn [At: CODRU-DRĂGUȘANU, C. 39 / V: -ev, basr-, bar- / P: ~li- ef / Pl: ~uri / E: it bassorilievo] Lucrare de sculptură în care figurile ies în relief din blocul la care aderă.
basoreliév sn vz basorelief
BASORELIÉF, basoreliefuri, s. n. Lucrare de sculptură cu figuri scoase în relief pe un fond cu care fac corp comun. [Pr.: -li-ef. – Var.: (înv.) basoreliév, (neobișnuit) basreliéf s. n.] – Din it. bassorilievo, fr. bas-relief.
BASORELIÉV s. n. v basorelief.
BASRELIÉF s. n. v. basorelief.
BASORELIÉF, basoreliefuri, s. n. Lucrare de sculptură cu figuri scoase în relief pe un fond cu care fac corp comun. [Pr.: -li-ef. - Var.: (înv.) basoreliév, (neobișnuit) basreliéf s. n.] – Din it. bassorilievo, fr. bas-relief.
BASORELIÉV s. n. v. basorelief.
BASRELIÉF s. n. v. basorelief.
BASORELIÉF, basoreliefuri, s. n. Lucrare de sculptură în care figurile ies în relief pe un fond cu care fac corp comun. Înfățișarea și portul lor [al Dacilor] ne sînt cunoscute după basoreliefurile columnei lui Traian. IST. R.P.R. 32. – Pronunțat: -li-ef. – Variante: (învechit) basoreliév (ODOBESCU, S. III 75), (neobișnuit) basreliéf (EMINESCU, N. 103) s. n.
BASORELIÉV s. n. v. Basorelief.
BASRELIÉF s. n. v. basorelief.
BASORELIÉF, basoreliefuri, s. n. Lucrare de sculptură în care figurile ies în relief pe un fond cu care fac corp comun. [Pr.: -li-ef. – Var.: (înv.) basoreliév, (neobișnuit) basreliéf s. n.] – It. bassorilievo (fr. basrelief).
BASORELIÉV s. n. v. basorelief.
BASRELIÉF s. n. v. basorelief.
basoreliéf (-li-ef) s. n., pl. basoreliéfuri
basoreliéf s. n. (sil. -li-ef), pl. basoreliéfuri
BASORELIÉF s. (ARTE PLAST.) relief scund.
BASORELIÉF s.n. Sculptură scoasă în relief față de un fond cu care face corp comun. [Pl. -furi, var. basoreliev, basrelief s.n. / cf. it. basso-rilievo, fr. bas-relief].
BASORELIÉV s.n. v. basorelief.
BASRELIÉF s.n. v. basorelief.
BASORELIÉF s. n. sculptură în care figurile ies în relief pe un fond scund. (< it. bassorilievo, fr. bas-relief)
basoreliéf (basoreliéfuri), s. n. – Sculpturi cu figuri scóase în relief. Combinație a it. bassorilievo cu fr. bas-relief.
BASORELIÉF ~uri n. Lucrare de sculptură, executată în relief pe un fond cu care face corp comun. [Sil. -li-ef] /<it. bassorilievo, fr. bas-relief
basso-relief n. sculptură în relief pe un fond neted.
*basoreliéf n., pl. urĭ (fr. bas-relief; it. bassorilievo, s. basso, jos, și rilievo, relief). Sculptură puțin ridicată pe un fond neted.
BASORELIEF s. (ARTE PLAST.) relief scund.

basorelief dex

Intrare: basorelief
basoreliev
basorelief substantiv neutru
  • silabisire: -li-ef
basrelief