Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

17 defini╚Ťii pentru banderola

bander├│l─â sf [At: ODOBESCU, S. I, 403 / Pl: ~le / E: fr banderole] 1-2 Band─â2 (1) mic─â de stofa (ori stegule╚Ť) care f├ólf├óie pe v├órful unui catarg, al unei l─âncii etc. ca semn distinctiv. 3 (Spc) F├ó╚Öioar─â de inscrip╚Ťie (o deviz─â sau o legend─â) pus─â ├«n m├óna unor personaje sau ├«ncadr├ónd figuri. 4 F├ó╚Öie de h├órtie lipit─â ├«n jurul unui ambalaj sau pe locul lui de deschidere, ca mijloc de control spre a ├«mpiedica deschiderea frauduloas─â. 5 Band─â2 (1) de h├órtie lipit─â ├«n jurul unui volum recent ap─ârut pentru a ├«mpiedica deschiderea lui ╚Öi pe care se imprim─â, de obicei, titlul ╚Öi reclama editurii. 6 (├Änv) F├ó╚Öie de h├órtie cu care se ├«nvelesc imprimatele trimise la (sau prin) po╚Öt─â Si: band─â2 (3). 7 Brasard─â.
BANDER├ôL─é, banderole, s. f. 1. F├ó╚Öie de h├órtie petrecut─â ├«n jurul unui pachet sau al unei c─âr╚Ťi pentru a ├«mpiedica desfacerea ei. 2. Brasard─â. 3. Stegule╚Ť care serve╚Öte ca semn distinctiv (prins ├«n v├órful unei l─ânci, al unui catarg etc.). ÔÇô Din fr. banderole.
BANDER├ôL─é, banderole, s. f. 1. F├ó╚Öie de h├órtie lipit─â ├«n jurul unui ambalaj sau pe locul lui de deschidere, ca mijloc de control al integrit─â╚Ťii m─ârfii ambalate. ÔÖŽ Band─â de h├órtie care ├«mpiedic─â deschiderea unui volum recent ap─ârut ╚Öi pe care se imprim─â de obicei reclama editurii. 2. Brasard─â. 3. Stegule╚Ť care serve╚Öte ca semn distinctiv (prins ├«n v├órful unei l─ânci, al unui catarg etc.). ÔÇô Din fr. banderole.
BANDER├ôL─é, banderole, s. f. 1. F├«╚Öiu╚Ť─â sau band─â mic─â de stof─â, prins─â la un cap─ât de v├«rful unui catarg, al unei l─ânci etc. astfel ├«nc├«t s─â f├«lf├«ie; stegule╚Ť. V. fanion. 2. (├Än pictur─â ╚Öi sculptur─â) F├«╚Öiu╚Ť─â purt├«nd o inscrip╚Ťie, pus─â ├«n m├«na unor personaje sau ├«ncadr├«nd o figur─â. Aceste patru icoane din urm─â s├«nt ├«ncadrate sus prin ni╚Öte banderole arcuite, pe care se cite╚Öte o inscrip╚Ťiune slavon─â. ODOBESCU, S. I 403. 2. F├«╚Öie de h├«rtie care se lipe╚Öte ├«n jurul unui pachet de m─ârfuri, al unei cutii de medicamente, al unei c─âr╚Ťi etc., pentru a ├«mpiedica desfacerea lor frauduloas─â. ÔÖŽ F├«╚Öie de p├«nz─â care se trece ├«n jurul bra╚Ťului ca semn al unei anumite ├«ns─ârcin─âri (serviciu de ordine, de prim-ajutor etc.).
BANDER├ôL─é, banderole, s. f. 1. F├ó╚Öie de h├órtie care se lipe╚Öte ├«n jurul unui pachet, al unei c─âr╚Ťi etc. pentru a ├«mpiedica desfacerea lor frauduloas─â. ÔÖŽ F├ó╚Öie de p├ónz─â care se trece ├«n jurul bra╚Ťului ca semn al unei anumite ├«ns─ârcin─âri. 2. F├ó╚Öie mic─â de stof─â prins─â la v├órful unui catarg, al unei l─ânci etc. ÔÇô Fr. banderole.
bander├│l─â s. f., g.-d. art. bander├│lei; pl. bander├│le
banderol├í vb., ind. prez. 1 sg. banderol├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. banderole├íz─â
bander├│l─â s. f., g.-d. art. bander├│lei; pl. bander├│le
BANDERÓLĂ s. brasardă. (Purta o ~ la mână.)
BANDEROLÁ vb. I. tr. A aplica o banderolă pe o carte, pe o cutie etc. [< fr. banderoler].
BANDER├ôL─é s.f. 1. Stegule╚Ť (de lance, de catarg etc.). 2. Band─â de h├órtie lipit─â ├«n jurul unei cutii, unei c─âr╚Ťi etc. ÔÖŽ Band─â de p├ónz─â care se poart─â la bra╚Ť ca semn de recunoa╚Ötere, pentru a ar─âta c─â cel care o poart─â are anumite ├«ns─ârcin─âri etc. [< fr. banderole, it. banderuola].
BANDEROLÁ vb. tr. a aplica o banderolă (2). (< fr. banderoler)
BANDER├ôL─é s. f. 1. stegule╚Ť (de lance, de catarg etc.) 2. band─â de h├órtie lipit─â ├«n jurul unei cutii, a unei c─âr╚Ťi etc. 3. band─â de p├ónz─â care se poart─â la bra╚Ť ca semn al unei anumite ├«ns─ârcin─âri etc.; brasard─â (1). (< fr. banderole, it. banderuola)
BANDER├ôL─é ~e f. 1) Bucat─â de h├órtie cu care se ├«nf─â╚Öoar─â un ambalaj sau o carte (├«n scopul asigur─ârii integrit─â╚Ťii acestora). 2) Band─â din p├ónz─â (purt├ónd o inscrip╚Ťie), care se pune ├«n jurul bra╚Ťului ca semn al unei anumite ├«ns─ârcin─âri; brasard─â. /<fr. banderole
banderolă f. bandă mică de legat mărfuri: hârtie satinată pentru banderole.
*bander├│l─â f., pl. e (fr. banderole, it. banderuola, stegule╚Ť, dim. d. bandiera, bandier─â). Panglicu╚Ť─â de h├«rtie (la un pachet de cea─ş, de tutun ╚Ö.a.).
BANDEROLĂ s. brasardă. (Purta o ~ la mînă.)

Banderola dex online | sinonim

Banderola definitie

Intrare: banderol─â
banderol─â substantiv feminin
Intrare: banderola
banderola verb grupa I conjugarea a II-a