Dicționare ale limbii române

2 intrări

22 definiții pentru balonare

baloná [At: DA ms / Pzi: ~néz / E: fr balloner] 1-2 vtr A (se) umfla. 3 vr (Med; d. abdomen) A se dilata din cauza gazelor de fermentație din intestine.
balonáre sf [At: PARHON, B. 56 / Pl: ~nări / E: balona] 1 Umflare. 2 Dilatare a abdomenului din cauza gazelor de fermentație din intestine Si: balonat1 (2), meteorism.
BALONÁ, balonez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) umfla, a (se) rotunji ca un balon. ♦ A i se umfla sau a face să i se umfle cuiva abdomenul din cauza gazelor de fermentație din intestine. – Din fr. ballonner.
BALONÁRE, balonări, s. f. Faptul de a (se) balona. ♦ Med.) Meteorism. – V. balona.
BALONÁ, balonez, vb. I. Tranz. și refl. A (se) umfla, a (se) rotunji ca un balon. ♦ A i se umfla sau a face să i se umfle cuiva abdomenul din cauza gazelor de fermentație din intestine. – Din fr. ballonner.
BALONÁRE, balonări, s. f. Faptul de a (se) balona. ♦ (Med.) Meteorism. – V. balona.
BALONÁ, balonez, vb. I. Refl. A se face ca un balon, a lua forma unui balon; a se rotunji, a se umfla, l-n bătaia vîntului, pînzele corăbiei se balonau. ♦ A i se umfla cuiva abdomenul din cauza gazelor adunate în intestine.
BALONÁRE, balonări, s. f. Faptul de a se balona. ◊ Balonarea abdomenului (sau, impropriu, a stomacului) = umflarea abdomenului din cauza gazelor adunate în intestine.
BALONÁ, balonez, vb. I. Refl. A se umfla, a se rotunji ca un balon. ♦ A i se umfla cuiva abdomenul din cauza gazelor adunate în intestine. – Fr. ballonner.
BALONÁRE, balonări, s. f. Faptul de a se balona.
baloná (a ~) vb., ind. prez. 3 baloneáză
balonáre s. f., g.-d. art. balonắrii; pl. balonắri
baloná vb., ind. prez. 1 sg. balonéz, 3 sg. și pl. baloneáză
balonáre s. f., g.-d. art. balonării; pl. balonări
BALONÁRE s. v. meteorism.
BALONÁ vb. I. tr., refl. A (se) rotunji, a face sau a deveni ca un balon; a (se) umfla. ♦ refl. A i se umfla, a i se mări cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). [P.i. -nez. / < fr. balloner].
BALONÁRE s.f. Acțiunea de a (se) balona și rezultatul ei; balonament. ♦ Meteorism. [< balona].
BALONÁ vb. I. tr., refl. a (se) face, a deveni ca un balon; a (se) umbla. II. refl. a i se umfla cuiva abdomenul (datorită acumulării de gaze în intestine). (< fr. ballonner)
A BALONÁ ~éz tranz. A face să se baloneze. /<fr. balonner
A SE BALONÁ mă ~éz intranz. 1) A căpăta forma unui balon; a se umfla ca un balon. 2) (despre ființe) A se umfla la burtă (din cauza acumulării de gaze în intestine). /<fr. balonner
*balonéz v. tr. (fr. ballonner). Unflu în formă de balon.
BALONARE s. (MED.) meteorism, (rar) meteorizație.

balonare definitie

balonare dex

Intrare: balona
balona verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: balonare
balonare substantiv feminin