automatiza definitie

11 definiții pentru automatiza

automatizá [At: BUL. FIL. II, 224 / P: ci-u~ / Pzi: ~zéz / E: fr automatiser] 1 vt A modifica un aparat sau un dispozitiv component al acestuia pentru a funcționa automat (1). 2 vr (Înv; fig; d. oameni) A reacționa în mod mecanic. 3 vt (Spc) A dota cu un utilaj automat (2). 4 vt (D. gesturi, deprinderi) A dobândi caracter de automatism (3).
AUTOMATIZÁ, automatizez, vb. I. 1. Tranz. A înzestra cu utilaje automate. 2. Refl. (Despre acțiuni, gesturi, mișcări) A căpăta caracter de automatism (2). [Pr.: a-u-] – Din fr. automatiser.
AUTOMATIZÁ, automatizez, vb. I. 1. Tranz. A înzestra cu utilaj automat. 2. Refl. (Despre acțiuni, gesturi, mișcări) A căpăta caracter de automatism (2). [Pr.: a-u-] – Din fr. automatiser.
AUTOMATIZÁ, automatizez, vb. I. Tranz. A înzestra cu utilaj automat. V. mecaniza. (Refl. pas.) În țara noastră munca în mine se automatizează.
AUTOMATIZÁ, automatizez, vb. I. Tranz. A înzestra cu utilaj automat. [Pr.: a-u-] – După fr. automatiser.
automatizá (a) (a-u-) vb., ind. prez. 3 automatizeáză
automatizá vb. (sil. a-u-), ind. prez. 1 sg. automatizéz, 3 sg. și pl. automatizeáză
AUTOMATIZÁ vb. I. tr. A face (să fie) automat; a dota cu utilaj automat. [Pron. a-u-, p.i. -zez. / < fr. automatiser].
AUTOMATIZÁ vb. tr. a echipa o instalație cu utilaj automat. (< fr. automatiser)
A AUTOMATIZÁ ~éz tranz. 1) (procese de lucru, operații) A face să se efectueze automat. 2) (întreprinderi, sisteme tehnice etc.) A înzestra cu utilaj automat. /<fr. automatiser
A SE AUTOMATIZÁ se ~eáză intranz. (despre mișcări, gesturi etc.) A se produce în mod automat, fără participarea conștiinței. /<fr. automatiser

automatiza dex

Intrare: automatiza
automatiza verb grupa I conjugarea a II-a
  • silabisire: a-u-