Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

13 defini╚Ťii pentru apret

apr├ęt sn [At: IONESCU-MUSCEL, FIL. 382 / Pl: ~uri / E: fr appr├¬t] (Teh) Substan╚Ť─â cu care se trateaz─â ╚Ťes─âturile (╚Öi, uneori, firele) pentru diferite scopuri (├«ngreunare, plin─âtate, moliciune etc.).
APR├ëT, apreturi, s. n. 1. Substan╚Ť─â cu care se trateaz─â ╚Ťes─âturile sau fibrele textile pentru a le da asprime, rigiditate, luciu, pentru a le face impermeabile, ne╚Öifonabile etc; scrobeal─â. 2. Substan╚Ť─â care se aplic─â pe suprafa╚Ťa pieilor ├«n timpul opera╚Ťiei de finisare a t─âb─âcirii, ├«n vederea form─ârii unui strat de protec╚Ťie ╚Öi de lustru. 3. Faptul de a fi apretat. ÔÇô Din fr. appr├¬t.
APR├ëT, apreturi, s. n. 1. Substan╚Ť─â cu care se trateaz─â ╚Ťes─âturile sau fibrele textile pentru a le da asprime, rigiditate, luciu, pentru a le face impermeabile, ne╚Öifonabile etc.; scrobeal─â. 2. Substan╚Ť─â care se aplic─â pe suprafa╚Ťa pieilor ├«n timpul opera╚Ťiei de finisare a t─âb─âcirii, ├«n vederea form─ârii unui strat de protec╚Ťie ╚Öi de lustru. 3. Faptul de a fi apretat. ÔÇô Din fr. appr├¬t.
APR├ëT, apreturi, s. n. Substan╚Ť─â (amidon, clei, gelatin─â, talc, r─â╚Öini etc.) cu care se trateaz─â ╚Ťes─âturile ╚Öi uneori firele pentru a le da anumite calit─â╚Ťi (asprime, rigiditate, luciu etc.).
APR├ëT, apreturi, s. n. 1. Substan╚Ť─â cu care se trateaz─â ╚Ťes─âturile, uneori fibrele, pentru a le da anumite calit─â╚Ťi (asprime, rigiditate, luciu). 2. Substan╚Ť─â care se aplic─â pe suprafa╚Ťa pieilor ├«n timpul opera╚Ťiei de finisare, pentru a le da anumite calit─â╚Ťi. ÔÇô Fr. appr├¬t.
apr├ęt (a-pret) s. n., (sorturi) pl. apr├ęturi
apr├ęt adj. m., pl. apr├ę╚Ťi; f. sg. apr├ęt─â, pl. apr├ęte
apr├ęt s. n. (sil. -pret), pl. apr├ęturi
APRÉT s. scrobeală, (prin Transilv.) aspreală, (Mold. și Bucov.) crohmală, (Transilv. și Mold.) șterc. (~ pentru rufe.)
APR├ëT s.n. 1. Substan╚Ť─â folosit─â la tratarea ╚Ťes─âturilor ╚Öi a firelor pentru a le da anumite calit─â╚Ťi. 2. Substan╚Ť─â care se aplic─â pe suprafa╚Ťa pieilor ├«n curs de finisare pentru a le ├«mbun─ât─â╚Ťi lustrul, rezisten╚Ťa la lumin─â, la frecare etc. [Pl. -turi. / < fr. appr├¬t].
APR├ëT s. n. preparat la tratarea ╚Ťes─âturilor ╚Öi fibrelor textile pentru a le da anumite calit─â╚Ťi; scrobeal─â. (< fr. appr├¬t)
APR├ëT ~uri n. 1) Preparat cu care se trateaz─â ╚Ťes─âturile textile pentru a le da anumite calit─â╚Ťi (rigiditate, luciu, asprime). 2) Substan╚Ť─â care se aplic─â pe suprafa╚Ťa pieilor ├«n timpul opera╚Ťiei de finisare. [Sil. a-pret] /<fr. appr├¬t
APRET s. scrobeală, (prin Transilv.) aspreală, (Mold. și Bucov.) crohmală, (Transilv. și Mold.) șterc. (~ pentru rufe.)

Apret dex online | sinonim

Apret definitie

Intrare: apret
apret substantiv neutru
  • silabisire: -pret