Dicționare ale limbii române

10 definiții pentru anșoa

anșoá [At: DEX2 / E: fr anchois] 1 sn Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2 sf Pastă preparată din carnea peștelui anșoa, care se servește ca aperitiv.
ANȘOÁ, (1) anșoa, s. m., (2) s. n., (3) anșoauri, s. n. 1. S. m. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. S. n. Pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. 3. S. n. Sortiment de anșoa (2). – Din fr. anchois.
ANȘOÁ s. n. 1. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. Pastă preparată din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. – Din fr. anchois.
anșoá1 (pește) (-șoa) s. m., art. anșoául; pl. anșoá
anșoá2 (pastă de pește) (-șoa) s. n., art. anșoául; (sorturi) pl. anșoáuri
anșoá (pește) s. n., (pastă de pește) s. f. (sil. -șoa)
anșoá s. n., pl. -
ANȘOÁ s.m. invar. 1. Pește mic care trăiește în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. (la sg.) Pastă făcută din carnea acestui pește, care se servește ca aperitiv. [< fr. anchois].
ANȘOÁ s. m. 1. pește mic în Marea Mediterană și în Oceanul Atlantic. 2. pastă preparată din carnea acestui pește, ca aperitiv. (< fr. anchois)
ANȘOA s.n. 1. Pești mici, cu bogat conținut de grăsime, din familia heringilor (hamsie, șprot) sau a sardelelor, filetați, conservați mai întâi în saramură, apoi în ulei. Se utilizează ca atare, drept garnitură pentru canapele, pizza etc., ca ingredient în diverse salate sau sub formă de pastă sau unt de anșoa pentru uns tartine sau sandviciuri; fr. anchois; engl. anchovy; germ. Anchovis. 2. Pastă picantă preparată din pește astfel conservat.

Anșoa dex online | sinonim

Anșoa definitie

Intrare: anșoa (s.m.; pl. anșoa)
anșoa s.m.; pl. anșoa substantiv masculin
  • silabisire: -șoa
Intrare: anșoa (s.n.; pl. -uri)
anșoa s.n.; pl. -uri