Dicționare ale limbii române

18 definiții pentru amvon

ambón sn vz amvon
amvoánă sf vz amvon
amvon sn [At: VARLAAM, ap. HEM 1038 / V: (înv) ~bon[1], an~, ~vonă, ~voană, anvoană, anvo / Pl: ~oane[2], ~uri / E: vsl aмyвoньy, ngr ἄμβων] (Bis) Loc înălțat în biserică, de unde se citește Evanghelia sau se țin predici. corectată
amvónă sf vz amvon
anvoánă sf vz amvon
anvón sn vz amvon
AMVÓN, amvoane, s. n. Construcție (ca un balcon) într-o biserică, de unde se predică sau se citește Evanghelia. – Din sl. amŭvonŭ.
AMVÓN, amvoane, s. n. Construcție (ca un balcon) într-o biserică, de unde se predică sau se citește evanghelia. – Din sl. amŭvonŭ.
AMVÓN, amvoane, s. n. Construcție (de obicei ca un balcon) într-o biserică, de unde se predică sau se citește evanghelia. În predicile sale de pe amvoanele bisericilor înțepa ca viespea. CREANGĂ, A. 136.
AMVÓN, amvoane, s. n. Construcție (ca un balcon) într-o biserică, de unde se predică sau se citește evanghelia. – Slav (v. sl. amŭvonŭ < gr.).
amvón s. n., pl. amvoáne
amvón s. n., pl. amvoáne
amvón (amvoáne), s. n. – Construcție (ca un balcon) într-o biserică, de unde se predică sau se citește evanghelia. Mr. amvun. Ngr. ἄμβων, sau sl. amŭbonŭ.
AMVÓN ~oáne n. Mic balcon în biserică de unde se citește evanghelia și se predică. /<sl. amuvonu
amvon n. 1. tribuna depe care se predică sau se citește Evanghelia în biserică; 2. predicațiune; elocvența amvonului; 3. (și amvonă) fig. religiune: perind de a sale valuri amvona creștinească AL. [De origină slavo-greacă].
amvón, V. anvon.
anvón n., pl. oane și urĭ (ngr. ánvon, vgr. ámbon, d. anabaíno, mă suĭ; vsl. amŭvonŭ, amŭbonŭ). Tribuna de pe care se predică în biserică. – Și advón (Od.). Greșit scris amvon. Vechĭ și ambón (după vsl.).
amvón, amvoane, s.n. – (bis.) Podium sau balcon într-o biserică, de unde se citește evanghelia și se ține predica. – Din sl. amǔvonǔ (DER, DEX, MDA).

Amvon dex online | sinonim

Amvon definitie

Intrare: amvon
anvon substantiv neutru
ambon substantiv neutru
amvonă substantiv feminin
amvoană substantiv feminin
anvoană substantiv feminin
anvonă substantiv feminin
amvon 1 pl. -e substantiv neutru
amvon 2 pl. -uri substantiv neutru
amhon substantiv neutru