Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru amplificator

amplificator, ~oare [At: DA / Pl: ~i, ~oare / E: fr amplificateur] 1 a Care amplific─â. 2 sn (Fiz) Aparat care serve╚Öte la cre╚Öterea valorii m─ârimilor ce caracterizeaz─â un fenomen, prin energia necesar─â luat─â de la o surs─â de energie separat─â. 3 sn (├Äs) ~ de anten─â Amplificator (2) montat ├«n imediata apropiere a unei antene pentru asigurarea unei bune recep╚Ťii at├ót a posturilor locale c├ót ╚Öi a posturilor ├«ndep─ârtate. 4 sn (├Äs) ~ de putere Aparat electronic de amplificare a semnalului furnizat de preamplificator. 5 sn (├Äs) ÔÇô stereofonic Ansamblu constituit din dou─â sau mai multe amplificatoare.
AMPLIFICAT├ôR, -O├üRE, amplificatori, -oare, adj., s. n. 1. Adj. Care are proprietatea de a amplifica o anumit─â m─ârime. 2. S. n. Aparat sau ma╚Öin─â electric─â ce m─âre╚Öte valorile caracteristice ale unui fenomen cu ajutorul energiei luate de la o surs─â separat─â. ÔŚŐ Amplificator de anten─â = amplificator montat ├«n imediata apropiere a unei antene pentru asigurarea unei recep╚Ťii ├«mbun─ât─â╚Ťite a posturilor locale sau pentru recep╚Ťia posturilor ├«ndep─ârtate. Amplificator de putere = aparat electronic de amplificare a semnalului furnizat de preamplificator. Amplificator stereofonic = ansamblu constituit din dou─â sau mai multe amplificatoare, folosit pentru transmisia stereofonic─â a sunetului. ÔÇô Din fr. amplificateur.
AMPLIFICAT├ôR, amplificatoare, adj., s. n. 1. Adj. Care are proprietatea de a amplifica. 2. S. n. Aparat sau ma╚Öin─â electric─â ce m─âre╚Öte valorile caracteristice ale unui fenomen cu ajutorul energiei luate de la o surs─â separat─â. ÔŚŐ Amplificator de anten─â = amplificator montat ├«n imediata apropiere a unei antene pentru asigurarea unei recep╚Ťii ├«mbun─ât─â╚Ťite a posturilor locale sau pentru recep╚Ťia posturilor ├«ndep─ârtate. Amplificator de putere = aparat electronic de amplificare a semnalului furnizat de preamplificator. Amplificator stereofonic = ansamblu construit din dou─â sau mai multe amplificatoare, folosit pentru transmisia stereofonic─â a sunetului. ÔÇô Din fr. amplificateur.
AMPLIFICAT├ôR, amplificatoare, s. n. Aparat care m─âre╚Öte valorile caracteristice unui fenomen cu energie luat─â de la o surs─â separat─â. ÔŚŐ Amplificator (electric) = aparat care m─âre╚Öte for╚Ťa sau tensiunea unui fenomen electromagnetic cu un supliment de energie dintr-o surs─â exterioar─â. Amplificatorul unei sta╚Ťii de radioficare. ÔŚŐ (Adjectival) Aparat amplificator. ÔÇô Pl. ╚Öi: (s. m., nerecomandabil) amplificatori.
AMPLIFICAT├ôR, amplificatoare, s. n. Aparat care m─âre╚Öte valorile caracteristice ale unui fenomen cu ajutorul energiei luate de la o surs─â separat─â. ÔÇô Dup─â fr. amplificateur.
amplificatór1 adj. m., pl. amplificatóri; f. sg. și pl. amplificatoáre
amplificatór2 s. n., pl. amplificatoáre
amplificatór adj. m., pl. amplificatóri; f. sg. și pl. amplificatoáre
amplificatór s. n., pl. amplificatoáre
AMPLIFICATÓR, -OÁRE adj. Care amplifică, mărește, intensifică. // s.n. Aparat care amplifică valorile unui fenomen, luând energie de la o sursă separată. [Pl. -oare, (s.m.) -ori. / cf. fr. amplificateur, it. amplificatore, lat. amplificator].
AMPLIFICATÓR, -OÁRE I. adj. care amplifică; amplificativ. II. s. n. aparat, dispozitiv electric care mărește valorile caracteristice unui fenomen, luând energie de la o sursă separată. (< fr. amplificateur)
AMPLIFICATÓR ~oáre n. Aparat care amplifică valorile unei mărimi, folosind energie de la o sursă separată. ~ de curent. ~ de tensiune. ~ de putere. /<fr. amplificateur

Amplificator dex online | sinonim

Amplificator definitie

Intrare: amplificator
amplificator adjectiv substantiv neutru