Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

29 defini╚Ťii pentru amper

amp├ęr sm [At: PONI, F. 258 / Pl: ~i / E: fr amp├Ęre] (Fiz) Unitate de m─âsur─â pentru intensitatea curentului electric. 2 (├Äc) -or─â Unitate de m─âsur─â pentru sarcina electric─â, egal─â cu cantitatea de electricitate transportat─â de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor ├«n timp de o or─â, egal─â cu 3600 coulombi.
amp├ęr-sp├şr─â sf [At: DEX2 / Pl: ~re / E: amper + spir─â] Unitate de m─âsur─â pentru tensiunea magneto-motoare ╚Öi pentru solena╚Ťie.
AMP├ëR, amperi, s. m. Unitate de m─âsur─â pentru intensitatea curentului electric. ÔÖŽ Compus: amper-or─â = unitate de m─âsur─â pentru sarcina electric─â egal─â cu cantitatea de electricitate transportat─â de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor ├«n timp de o or─â, egal─â cu 3 600 coulombi. ÔÇô Din fr. amp├Ęre.
AMP├ëR-SP├ŹR─é, amperi-spir─â, s. m. (├Änv.) Unitate de m─âsur─â pentru tensiunea magnetomotoare ╚Öi pentru solena╚Ťie. [Pl. ╚Öi: (f.) amper-spire] ÔÇô Amper + spir─â.
KILOV├ôLT-AMP├ëR, kilovol╚Ťi-amperi, s. m. Unitate de m─âsur─â pentru puterea electric─â aparent─â, egal─â cu o mie de voltamperi. [Abr.: kVA] ÔÇô Din fr. kilovoltamp├Ęre.[1]
VOLT-AMP├ëR, volt-amperi, s. m. Unitate de m─âsur─â a puterii electromagnetice aparente a unui circuit electric de curent alternativ la capetele c─âruia tensiunea este de un volt ╚Öi prin care trece un curent de un amper. [Scris ╚Öi: voltamper] ÔÇô Din fr. voltamp├Ęre.
AMP├ëR, amperi, s. m. Unitate de m─âsur─â pentru intensitatea curentului electric. ÔŚŐ Compus: amper-or─â = unitate de m─âsur─â pentru sarcina electric─â egal─â cu cantitatea de electricitate transportat─â de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor ├«n timp de o or─â, egal─â cu 3600 coulombi. ÔÇô Din fr. amp├Ęre.
KILOVOLTAMP├ëR, kilovoltamperi, s. m. Unitate de m─âsur─â pentru puterea electric─â aparent─â, egal─â cu o mie de voltamperi. [Abr.: kVA] ÔÇô Din fr. kilovoltamp├Ęre.
VOLTAMP├ëR, voltamperi, s. m. Unitate de m─âsur─â a puterii electromagnetice aparente a unei circuit electric de curent alternativ la capetele c─âruia tensiunea este de un volt ╚Öi prin care trece un curent de un amper. [Scris ╚Öi: volt-amper] ÔÇô Din fr. voltamp├Ęre.
AMP├ëR, amperi, s. m. Unitate interna╚Ťional─â pentru m─âsurarea intensit─â╚Ťii curentului electric. ÔŚŐ Compus: amper-or─â = unitate practic─â de m─âsur─â a cantit─â╚Ťii de electricitate, egal─â cu cantitatea de electricitate care str─âbate un conductor ├«n timpul unei ore, atunci c├«nd curentul are intensitatea de un amper.
VOLTAMPÉR, voltamperi, s. m. Unitate de măsură a puterii electromagnetice aparente.
AMP├ëR, amperi, s. m. Unitate pentru m─âsurarea intensit─â╚Ťii curentului electric. ÔÇô Fr. amp├Ęre.
amp├ęr s. m., pl. amp├ęri; simb. A
amp├ęr-├│r─â s. m., pl. amp├ęri-├│r─â; simb. Ah / AÔłÖh
amp├ęr-sp├şr─â (├«nv.) s. m., pl. amp├ęri-sp├şr─â; simb. Asp / AÔłÖsp
!kilov├│lt-amp├ęr (-vol-tam-/-volt-am-) s. m., pl. kilov├│l╚Ťi-amp├ęr; simb. kVA
volt-amp├ęr s. m., pl. volt-amp├ęri; simb. VA
amp├ęr s. m., pl. amp├ęri; simb. A
kilovoltamp├ęr s. m. (sil. mf. -volt-), pl. kilovoltamp├ęri; simb. kVA
volt-amp├ęr s. m., pl. volt-amp├ęri; simb. VA
AMP├ëR s.m. Unitate de m─âsur─â a intensit─â╚Ťii curentului electric ├«n sistemul metru-kilogram-secund─â-amper, reprezent├ónd intensitatea unui curent constant de un volt care str─âbate un conductor cu rezisten╚Ť─â de un ohm. [< fr. amp├Ęre, cf. Amp├Ęre ÔÇô fizician francez].
KILOVOLTAMP├ëR s.m. Unitate de m─âsur─â pentru puterea aparent─â, egal─â cu 1000 de voltamperi. [< fr. kilovoltamp├Ęre].
VOLTAMP├ëR s.m. Unitate de m─âsur─â a puterii electromagnetice aparente a unui curent alternativ, egal─â cu puterea dezvoltat─â de un curent de un amper sub tensiunea alternativ─â de un volt. [< fr. voltamp├Ęre].
AMP├ëR s. m. unitate de m─âsur─â a intensit─â╚Ťii curentului electric, intensitatea curentului constant de un volt care str─âbate un conductor cu rezisten╚Ť─â de un ohm. (< fr. amp├Ęre)
KILOVOLTAMP├ëR s. m. unitate de m─âsur─â pentru puterea electric─â aparent─â, de 1000 de voltamperi. (< fr. kilovoltamp├Ęre)
VOLTAMP├ëR s. m. unitate de m─âsur─â a puterii electromagnetice aparente a unui curent alternativ, egal─â cu puterea dezvoltat─â de un curent de un amper sub tensiunea alternativ─â de un volt. (< fr. voltamp├Ęre)
AMP├ëR ~i m. Unitate de m─âsur─â a intensit─â╚Ťii curentului electric. /<fr. ampere
kVA (METR.), simbol pentru kilovoltamper.
VA1 (METR.), simbol pentru voltamper.

Amper dex online | sinonim

Amper definitie

Intrare: amper
amper substantiv masculin
Intrare: amper-or─â
amper-or─â 1 s.m. substantiv masculin
amper-or─â 2 s.f. substantiv feminin
Intrare: amper-spir─â
amper-spir─â 2 s.f. substantiv feminin
amper-spir─â 1 s.m. substantiv masculin
Intrare: kilovolt-amper
kilovoltamper substantiv masculin
kVA simbol
kilovolt-amper substantiv masculin
  • silabisire: -vol-tam-, -volt-am-
Intrare: volt-amper
voltamper substantiv masculin
volt-amper substantiv masculin
VA simbol