Dicționare ale limbii române

29 definiții pentru amper

ampér sm [At: PONI, F. 258 / Pl: ~i / E: fr ampère] (Fiz) Unitate de măsură pentru intensitatea curentului electric. 2 (Îc) -oră Unitate de măsură pentru sarcina electrică, egală cu cantitatea de electricitate transportată de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor în timp de o oră, egală cu 3600 coulombi.
ampér-spíră sf [At: DEX2 / Pl: ~re / E: amper + spiră] Unitate de măsură pentru tensiunea magneto-motoare și pentru solenație.
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate de măsură pentru intensitatea curentului electric. ♦ Compus: amper-oră = unitate de măsură pentru sarcina electrică egală cu cantitatea de electricitate transportată de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor în timp de o oră, egală cu 3 600 coulombi. – Din fr. ampère.
AMPÉR-SPÍRĂ, amperi-spiră, s. m. (Înv.) Unitate de măsură pentru tensiunea magnetomotoare și pentru solenație. [Pl. și: (f.) amper-spire] – Amper + spiră.
KILOVÓLT-AMPÉR, kilovolți-amperi, s. m. Unitate de măsură pentru puterea electrică aparentă, egală cu o mie de voltamperi. [Abr.: kVA] – Din fr. kilovoltampère.[1]
VOLT-AMPÉR, volt-amperi, s. m. Unitate de măsură a puterii electromagnetice aparente a unui circuit electric de curent alternativ la capetele căruia tensiunea este de un volt și prin care trece un curent de un amper. [Scris și: voltamper] – Din fr. voltampère.
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate de măsură pentru intensitatea curentului electric. ◊ Compus: amper-oră = unitate de măsură pentru sarcina electrică egală cu cantitatea de electricitate transportată de un curent electric cu intensitatea de un amper printr-un conductor în timp de o oră, egală cu 3600 coulombi. – Din fr. ampère.
KILOVOLTAMPÉR, kilovoltamperi, s. m. Unitate de măsură pentru puterea electrică aparentă, egală cu o mie de voltamperi. [Abr.: kVA] – Din fr. kilovoltampère.
VOLTAMPÉR, voltamperi, s. m. Unitate de măsură a puterii electromagnetice aparente a unei circuit electric de curent alternativ la capetele căruia tensiunea este de un volt și prin care trece un curent de un amper. [Scris și: volt-amper] – Din fr. voltampère.
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate internațională pentru măsurarea intensității curentului electric. ◊ Compus: amper-oră = unitate practică de măsură a cantității de electricitate, egală cu cantitatea de electricitate care străbate un conductor în timpul unei ore, atunci cînd curentul are intensitatea de un amper.
VOLTAMPÉR, voltamperi, s. m. Unitate de măsură a puterii electromagnetice aparente.
AMPÉR, amperi, s. m. Unitate pentru măsurarea intensității curentului electric. – Fr. ampère.
ampér s. m., pl. ampéri; simb. A
ampér-óră s. m., pl. ampéri-óră; simb. Ah / A∙h
ampér-spíră (înv.) s. m., pl. ampéri-spíră; simb. Asp / A∙sp
!kilovólt-ampér (-vol-tam-/-volt-am-) s. m., pl. kilovólți-ampér; simb. kVA
volt-ampér s. m., pl. volt-ampéri; simb. VA
ampér s. m., pl. ampéri; simb. A
kilovoltampér s. m. (sil. mf. -volt-), pl. kilovoltampéri; simb. kVA
volt-ampér s. m., pl. volt-ampéri; simb. VA
AMPÉR s.m. Unitate de măsură a intensității curentului electric în sistemul metru-kilogram-secundă-amper, reprezentând intensitatea unui curent constant de un volt care străbate un conductor cu rezistență de un ohm. [< fr. ampère, cf. Ampère – fizician francez].
KILOVOLTAMPÉR s.m. Unitate de măsură pentru puterea aparentă, egală cu 1000 de voltamperi. [< fr. kilovoltampère].
VOLTAMPÉR s.m. Unitate de măsură a puterii electromagnetice aparente a unui curent alternativ, egală cu puterea dezvoltată de un curent de un amper sub tensiunea alternativă de un volt. [< fr. voltampère].
AMPÉR s. m. unitate de măsură a intensității curentului electric, intensitatea curentului constant de un volt care străbate un conductor cu rezistență de un ohm. (< fr. ampère)
KILOVOLTAMPÉR s. m. unitate de măsură pentru puterea electrică aparentă, de 1000 de voltamperi. (< fr. kilovoltampère)
VOLTAMPÉR s. m. unitate de măsură a puterii electromagnetice aparente a unui curent alternativ, egală cu puterea dezvoltată de un curent de un amper sub tensiunea alternativă de un volt. (< fr. voltampère)
AMPÉR ~i m. Unitate de măsură a intensității curentului electric. /<fr. ampere
kVA (METR.), simbol pentru kilovoltamper.
VA1 (METR.), simbol pentru voltamper.

amper definitie

amper dex

Intrare: amper
amper substantiv masculin
Intrare: amper-oră
amper-oră 1 s.m. substantiv masculin
amper-oră 2 s.f. substantiv feminin
Intrare: amper-spiră
amper-spiră 2 s.f. substantiv feminin
amper-spiră 1 s.m. substantiv masculin
Intrare: kilovolt-amper
kilovoltamper substantiv masculin
kVA simbol
kilovolt-amper substantiv masculin
  • silabisire: -vol-tam-, -volt-am-
Intrare: volt-amper
voltamper substantiv masculin
volt-amper substantiv masculin
VA simbol