Dicționare ale limbii române

28 definiții pentru agenție

agențíe sf [At: ALECSANDRI, T. 1393 / V: (înv) aghen- / Pl: ~ii / E: it agenzia] 1-2 Filială a unei întreprinderi sau instituții. 3 (Îs) ~ telegrafică (sau de presă) Instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, fumizându-le presei sau televiziunii. 4 Reprezentanță diplomatică. 5 Misiune condusă de un agent diplomatic. 6 (Îs) ~ economică Reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 7 (Îs) ~ de bilete Birou unde se vând anticipat bilete pentru spectacole, concerte etc. 8 (Îs) ~ de voiaj Birou unde se vând anticipat bilete de călătorie (pentru distanțe mai mari).
aghențíe sf vz agenție
AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Reprezentanță, filială sau sucursală a unei întreprinderi sau instituții situate în alt punct decât acela în care se află sediul principal. 2. (În sintagma) Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care culege informații din toate domeniile de activitate, furnizându-le presei sau televiziunii. 3. Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. ◊ Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4. (În sintagma) Agenție de bilete = birou unde se vând cu anticipație bilete pentru spectacole, concerte etc. Agenție de voiaj = birou unde se vând cu anticipație bilete de călătorie (pentru distanțe mai lungi). [Var.: (înv.) aghențíe s. f.] – Din it. agenzia.
AGHENȚÍE s. f. v. agenție.
AGHENȚÍE s. f. v. agenție.
AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și a unor instituții sau persoane particulare). V. filială, sucursală, reprezentanță. Agenția Băncii de Stat. Agenție de vapoare. ◊ Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații. Agenția TASS. Agerpres este agenția romînă de știri și informații. ◊ Agenție de bilete = instituție unde se vînd bilete pentru spectacole teatrale, cinematografice etc. 2. (Învechit) Reprezentanță condusă de un agent diplomatic. V. consulat, legație, ambasadă. – Variantă: (2, învechit) aghențíe (ALECSANDRI, T. 1393) s. f.
AGHENȚÍE s. f. v. agenție.
AGENȚÍE, agenții, s. f. 1. Birou care are rol de intermediar sau care reprezintă interesele unei instituții de stat (în trecut și ale unor instituții sau persoane particulare). 2. (Înv.) Reprezentanță diplomatică. [Var.: (2, înv.) aghențíe s. f.] – It. agenzia (rus. agencija).
AGHENȚÍE s. f. v. agenție.
agențíe s.f. 1 Întreprindere comercială specializată care exercită funcția de intermediar în diverse tratate de afaceri, angajamente etc. ◊ Agenție imobiliară = întreprindere, societate comercială care se ocupă cu vânzarea, cumpărarea și închirierea imobilelor și a terenurilor. ♦ (și agenție de presă) Instituție care culege informații din toate domeniile, furnizându-le presei. O telegramă a agenției de presă a fost publicată imediat. ♦ Întreprindere care oferă un serviciu determinat. ◊ Agenție de voiaj = societate comercială care furnizează diverse servicii privitoare la călătorii și vacanțe, precum vânzări de bilete de călătorie, rezervări hoteliere etc. Biletele de călătorie se procură de la agențiile de voiaj. ♦ (și agenție de bilete) Birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc. Persoanele care au cumpărat bilete sunt rugate să se prezinte la agenție (CA. PETR.) Agenție de publicitate = agenție care se ocupă cu diversele forme de reclamă, pentru a atrage interesul public asupra unui produs, a unei activități, a unei întreprinderi etc. Agenție de investigații v. investigație. Agenție matrimonială v. matrimonial. 2 Reprezentanță, filială sau sucursală a unei instituții sau întreprinderi, care desfășoară o activitate locală, fiind situată în alt punct decât acela în care se află sediul principal, cu o competență teritorială mai largă. 3 Reprezentanță diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. Agenție economică = reprezentanță a unei țări într-o țară străină, care efectuează operații economice internaționale. 4 Organism public național sau internațional cu caracter social, pedagogic etc. Agenția Internațională pentru Energie Atomică. • pl. -ii. g.-d. -iei. și (înv.) aghențíe s.f. / <it. agenzia, germ. Agentie, lat. agentia, engl. agency.
agențíe s. f., art. agențía, g.-d. art. agențíei; pl. agențíi, art. agențíile
agențíe s. f., art. agențía, g.-d. art. agențíei; pl. agențíi, art. agențíile
AGENȚÍE s. 1. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei ~.) 2. oficiu. (O ~ de turism.)
AGENȚÍE s.f. Birou care reprezintă interesele unei instituții, încheind anumite acte în numele ei. V. filială, sucursală. ◊ Agenție telegrafică (sau de presă) = instituție care primește și transmite presei știri și informații; agenție de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc. [Gen. -iei, var. aghenție s.f. / < it. agenzia, cf. germ. Agentie].
AGHENȚÍE s.f. v. agenție.
AGENȚÍE s. f. reprezentanță a unei instituții sau întreprinderi. ♦ ~ telegrafică (sau de presă) = instituție specializată care primește și transmite presei știri și informații; ~ de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc.; ~ de voiaj = birou unde se vând cu anticipație biletele de călătorie. (< it. agenzia)
AGENȚÍE ~i f. 1) Reprezentanță, sucursală sau birou care reprezintă interesele unei instituții sau întreprinderi. 2) Instituție de informație. ~ de presă. ~ de voiaj. [G.-D. agenției] /<it. agenzia
agenție f. 1. funcțiunea, biuroul agentului; 2. administrațiune condusă de unul sau mai mulți agenți: agenția Havas.
*agénță f. (fr. agence) și (ob.) agenție f. (it. agenzia). Administrațiune ținută de unu saŭ maĭ mulțĭ agențĭ. Timpu cît eștĭ agent. Locu unde se administrează afacerile agențiiĭ: agenția vapoarelor (debarcader). – Vechĭ aghénție, cancelaria consululuĭ austriac, debarcader.
AGENȚIE s. agentură, filială, reprezentanță, sucursală. (Inaugurarea unei noi ~.)
agenție de concerte, organism artistico-comercial având ca profil programarea unor manifestări muzicale (concerte (1), recitaluri*, spectacole muzicale etc.) în cadrul stagiunilor obișnuite (concerte în abonament sau în afara abonamentului), sau neîncadrate în stagiuni (concerte extraordinare, turnee etc.). Această formă de impresariat artistic muzical poate asigura și schimburi între artiștii diferitelor țări prin încheierea de contracte pe timp limitat, pe număr de concerte etc.
AGENȚIA HAVAS A ROMÂNIEI, sucursala din București a agenției franceze de presă Havas. Prima agenției de presă care a funcționat, între 1879 și 1888, în România.
AGENȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ENERGIA ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl.: Internațional Atomic Energy Agency – I.A.E.A.), agenție specializată guvernamentală în cadrul sistemului O.N.U., cu sediul la Viena (Austria), creată la 7 oct. 1957, în scopul coordonării activităților internaționale pentru cooperarea tehnico-științifică în domeniul utilizării tehnologiei nucleare în scopuri pașnice. Are birouri de legătură în Canada, Geneva, New York și Tōkyō, laboratoare în Austria și Monaco și un centru de cercetări la Triest (Italia), administrat de U.N.E.S.C.O. A.I.E.A. are 134 state membre (2002), printre care și România (din 1957).
AGENȚIA INTERNAȚIONALĂ PENTRU ENERGIE ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl. International Atomic Energy Agency – I.A.E.A.) V. Organizația Națiunilor Unite.
AGENȚIA ORIENT-RADIO (Rador), agenție de presă din România, înființată în iun. 1921. În 1926 a devenit agenția oficială a guvernului. În 1949 și-a încheiat activitatea.
AGENȚIA ROMÂNĂ DE PRESĂ (AGERPRES), v. ROMPRES.
AGENȚIA TELEGRAFICĂ ROMÂNĂ, agenție de presă înființată la București, în 1889, de către agenția austriacă „Corrbureau”. În 1895 a devenit prima agenție autonomă de presă din România; și-a încetat activitatea în 1916. Din 1921 a fost înlocuită cu Agenția Orient-Radio (Rador).
AGENZIA NATIONALE STAMPA ASSOCIATA [agenția naționale] v. ANSA.

agenție definitie

agenție dex

Intrare: agenție
agenție substantiv feminin
aghenție