Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru africat

afric├ít, ~─â sf, a [At: DA ms / Pl: ~e / E: fr affriqu├ęe, ger Affrikate] 1-2 (Consoan─â) cu caracter complex, a c─ârei articula╚Ťie ├«ncepe cu o ocluziune ╚Öi se termin─â printr-o constric╚Ťie Si: semioclusiv─â.
AFRIC├üT, -─é, africa╚Ťi, -te, adj., s. f. (Consoan─â) cu caracter complex, a c─ârei articula╚Ťie ├«ncepe cu o ocluziune ╚Öi se termin─â printr-o constric╚Ťie; semioclusiv─â. ÔÇô Din fr [consonne] affriqu├ęe, germ. Affrikate.
AFRIC├üT─é, africate, s. f. Consoan─â cu caracter mixt, care ├«ncepe cu o ocluziune ╚Öi se termin─â ca o fricativ─â, f─âr─â s─â-╚Öi schimbe punctul de articula╚Ťie. ┬ź╚Ü┬╗ este o africat─â.
AFRIC├üT─é, africate, adj. f. (├Än expr.) Consoan─â africat─â (╚Öi substantivat) = consoan─â cu caracter mixt, care ├«ncepe ca o ocluziv─â ╚Öi se termin─â ca o fricativ─â. ÔÇô Fr. affriqu├ęe (germ. Affrikata).
afric├ít,-─â adj., s.f. (fon.) (Consoan─â) a c─ârei articula╚Ťie ├«ncepe cu o ocluziune treptat─â a organului fonator ╚Öi se termin─â cu o constric╚Ťie; semiocluziv─â. ÔÇó pl. -╚Ťi, -te. /<fr. affriqu├ęe, germ. Affrikate.
afric├ít (a-fri-) adj. m., pl. afric├í╚Ťi; f. afric├ít─â, pl. afric├íte
africátă (a-fri-) s. f., g.-d. art. africátei; pl. africáte
africátă adj. f., s. f. (sil. -fri-), pl. africáte
AFRICÁTĂ s., adj. (FON.) semioclusivă. (Consoană ~.)
AFRIC├üT, -─é adj. (Fon.; despre sunete) Care se pronun╚Ť─â ├«ncep├ónd cu o ocluziune ╚Öi termin├óndu-se cu un sunet fricativ. ÔŚŐ Consoan─â africat─â (╚Öi s.f.) = consoan─â care ├«ncepe cu o ocluziune ╚Öi se termin─â ca o fricativ─â f─âr─â s─â-╚Öi schimbe punctul de articula╚Ťie. [Cf. fr. afriqu├ę, lat. affricatus].
AFRIC├üT, -─é adj., s. f. (consoan─â) care se pronun╚Ť─â prin ├«nchiderea ╚Öi deschiderea treptat─â a organului fonator, urmate de o constric╚Ťie a acestuia. (< fr. affriqu├ę)
AFRIC├üT ~t─â (~╚Ťi, ~te) (despre sunete) Care ├«ncepe cu o ocluziune ╚Öi se termin─â cu o fric╚Ťiune. /<fr. affriqu├ę, lat. affricatus
*afric├ít, -─â adj. (lat. affricatus, frecat de). Gram. Se zice despre consonantele ce, ge, ╚Ť (din cer, ger, ╚Ť├«r) care-s compuse din t╚Ö, dj, ts, precum ╚Öi dz (adic─â ÔÇ×frecate una de altaÔÇŁ). V. palatal.
AFRICAT─é s., adj. (FON.) semioclusiv─â. (Consoan─â ~.)
AFRIC├üT, -─é adj. (cf. fr. afriqu├ę, lat. affricatus): ├«n sintagma consoan─â africat─â (v.).

Africat dex online | sinonim

Africat definitie

Intrare: africat
africat adjectiv
  • silabisire: a-fri-