Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru aditiv

adit├şv, ~─â [At: DN3 / Pl: ~i, ~e / E: fr additif] 1 a (Mat) Referitor la opera╚Ťia de adunare. 2 a (Fiz; d. o proprietate, un efect) Care este exprimat printr-o m─ârime fizic─â ale c─ârei valori se ├«nsumeaz─â algebric. 3 sm Substan╚Ť─â care se adaug─â la un ulei mineral sau la prepararea betoanelor pentru a le ameliora propriet─â╚Ťile.
ADIT├ŹV, -─é, aditivi, -e, adj., s. m. 1. Adj. (Mat.) Referitor la opera╚Ťia de adunare. 2. S. m. Substan╚Ť─â care se adaug─â unui produs pentru a-i ameliora propriet─â╚Ťile sau pentru a ob╚Ťine noi calit─â╚Ťi. [Pl. ╚Öi: (n.) aditive] ÔÇô Din fr. additif.
ADIT├ŹV, -─é, aditivi, -e, adj., s. n. 1. Adj. (Mat.) Referitor la opera╚Ťia de adunare. 2. S. n. Substan╚Ť─â care se adaug─â la un ulei mineral pentru a-i ameliora propriet─â╚Ťile sau pentru a ob╚Ťine noi calit─â╚Ťi. ÔÇô Din fr. additif.
ADIT├ŹV s. n. Substan╚Ť─â care se adaug─â la un ulei mineral pentru a-i ameliora propriet─â╚Ťile. ÔÇô Fr. additif.
adit├şv2 s. m., pl. adit├şvi
adit├şv1 adj. m., pl. adit├şvi; f. adit├şv─â, pl. adit├şve
adit├şv adj. m., pl. adit├şvi; f. sg. adit├şv─â, pl. adit├şve
adit├şv s. n., pl. adit├şve
ADITIV DEPRESÁNT s. (CHIM.) anticongelant.
ADIT├ŹV, -─é adj. (Mat.) Referitor la opera╚Ťia de adunare. ÔÖŽ (Fiz.; despre o proprietate, un efect) Care este exprimat printr-o m─ârime fizic─â ale c─ârei valori se ├«nsumeaz─â algebric. // s.m. Substan╚Ť─â care se adaug─â la un ulei mineral sau la prepararea betoanelor pentru a le ameliora propriet─â╚Ťile. [< fr. additif].
ADIT├ŹV, -─é I. adj. 1. (mat.) referitor la opera╚Ťia de adunare. 2. (fiz.; despre o proprietate, un efect) exprimat printr-o m─ârime fizic─â ale c─ârei valori se ├«nsumeaz─â algebric. II. s. n. substan╚Ť─â care, ad─âugat─â unor produse, le amelioreaz─â unele propriet─â╚Ťi. (< fr. additif, lat. additivus)
ADIT├ŹV1 ~─â (~i, ~e) ╚Öi substantival mat. Care se refer─â la opera╚Ťia de adunare. /<fr. additif
ADIT├ŹV2 ~e n. Substan╚Ť─â care se adaug─â ├«n propor╚Ťii mici la un ulei mineral pentru a-i ameliora propriet─â╚Ťile. /<fr. additif
ADITIV DEPRESANT s. (CHIM.) anticongelant.
adit├şv s. m. Substan╚Ť─â care se adaug─â (la furaje) ÔŚŐ ÔÇ×Timi╚Öoara. Speciali╚Ötii Centrului de chimie au realizat noi tipuri de coloran╚Ťi pentru industria piel─âriei, o serie de ignifugan╚Ťi pentru fibrele sintetice, pigmen╚Ťi pentru emailuri ╚Öi mase plastice, precum ╚Öi o bogat─â gam─â de produse pentru agricultur─â: pesticide, ├«ngr─â╚Ö─âminte chimice, aditivi furajeri, biostimulatori pentru cre╚Öterea ╚Öi coacerea plantelor.ÔÇŁ R.l. 15 I 83 p. 5 (din fr. additif; PR; DN3)

Aditiv dex online | sinonim

Aditiv definitie

Intrare: aditiv (s.m.)
aditiv substantiv masculin
Intrare: aditiv (adj.)
aditiv adjectiv