Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

16 defini╚Ťii pentru adapta

adapt├í [At: MAIORESCU, CR. II, 125 / Pzi: ~t├ęz / E: fr adapter, lat adaptare] vt A transforma pentru a face s─â se potriveasc─â. 2-3 vtr A se acomoda. 4 vr (Blg) A se transforma pentru a rezista condi╚Ťiilor de mediu.
ADAPT├ü, adaptez, vb. I. 1. Tranz. A transforma pentru a corespunde anumitor cerin╚Ťe; a face potrivit pentru ├«ntrebuin╚Ťare ├«n anumite ├«mprejur─âri; a face s─â se potriveasc─â. 2. Tranz. ╚Öi refl. (Biol.) A (se) transforma prin adaptare (2). 3. Refl. ╚Öi tranz. A (se) acomoda, a (se) deprinde, a (se) obi╚Önui. ÔÇô Din fr. adapter, lat. adaptare.
ADAPT├ü, adaptez, vb. I. 1. Tranz. A transforma pentru a corespunde anumitor cerin╚Ťe; a face potrivit pentru ├«ntrebuin╚Ťare ├«n anumite ├«mprejur─âri; a face s─â se potriveasc─â. 2. Tranz. ╚Öi refl. (Biol.) A (se) transforma prin adaptare (2). 3. Refl. ╚Öi tranz. A (se) acomoda, a (se) deprinde, a (se) obi╚Önui. ÔÇô Din fr. adapter, lat. adaptare.
ADAPT├ü, adaptez, vb. I. 1. Tranz. (De obicei cu determin─âri introduse prin prep. ┬źla┬╗) A transforma, a modifica pentru a corespunde unor anumite cerin╚Ťe; a face bun pentru ├«ntrebuin╚Ťare ├«n anumite ├«mprejur─âri. O dat─â cu terminarea victorioas─â a r─âzboiului antihitlerist, ├«ntreprinderi din acest sector industrial [al industriei metalurgice], afectate aproape ├«n ├«ntregime produc╚Ťiei de r─âzboi s-au v─âzut mai mult dec├«t oricare alt─â ramur─â industrial─â ├«n fa╚Ťa necesit─â╚Ťii de a-╚Öi adapta utilajul la nevoi noi ╚Öi de a ├«ncepe fabrica╚Ťia de noi produse. GHEORGHIU-DEJ, Art. CUV. 47 ÔŚŐ A face s─â se potriveasc─â, s─â corespund─â; a potrivi. Diversele procedee ├«ntrebuin╚Ťate de d. Sadoveanu ├«n transfigur─ârile din aceast─â bucat─â [┬źDumbrava minunat─â┬╗] s├«nt adaptate perfect la scop. IBR─éILEANU, S. 14. ÔŚŐ (Cu privire la piese mecanice izolate) A ajusta, potrivind la un tot; a monta. Vom adapta un difuzor nou la aparatul de radio. 2. Refl. A se obi╚Önui cu ceva, a se acomoda. Animalele ╚Öi plantele care tr─âiesc permanent ├«n tundr─â au fost nevoite s─â se adapteze la condi╚Ťii foarte aspre de existen╚Ť─â. GEOGRAFIA FIZ. 36.
ADAPT├ü, adaptez, vb. I. 1. Tranz. A transforma pentru a corespunde anumitor cerin╚Ťe; a face potrivit pentru ├«ntrebuin╚Ťare ├«n anumite ├«mprejur─âri; a face s─â se potriveasc─â. ÔÖŽ A ajusta o pies─â la un tot; a monta. 2. Refl. A se acomoda. ÔÇô Fr. adapter (lat. lit. adaptare).
adaptá (a ~) vb., ind. prez. 3 adapteáză
adapt├í vb., ind. prez. 1 sg. adapt├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. adapte├íz─â
ADAPT├ü vb. 1. v. aclimatiza. 2. a ├«mp─âm├ónteni, a transplanta. (~ o institu╚Ťie, un obicei.) 3. a adecva, a potrivi, (livr.) a apropria. (A ~ unui anumit scop.) 4. v. ajusta. 5. v. localiza.
ADAPT├ü vb. I. 1. tr. A transforma, a potrivi pentru a corespunde anumitor condi╚Ťii, ├«mprejur─âri etc. ÔÖŽ A ajusta, a potrivi. 2. refl. A se obi╚Önui, a se deprinde. [< fr. adapter, cf. lat. adaptare].
ADAPT├ü vb. I. tr. a transforma pentru a corespunde anumitor condi╚Ťii. II. tr., refl. a (se) acomoda. (< fr. adapter, lat. adaptare)
adapt├í (adapt├ęz, adapt├ít), vb. ÔÇô A transforma, a face s─â se potriveasc─â. < Fr. adapter. Der. (din fr.) adaptabil, adj.; inadaptabil, adj.
A ADAPT├ü ~├ęz tranz. 1) A face s─â se potriveasc─â; a potrivi. 2) (opere literare) A transpune dintr-un gen ├«n altul. 3) A face s─â se adapteze. /<fr. adapter, lat. adaptare
A SE ADAPT├ü m─â ~├ęz intranz. 1) (despre plante, animale) A se obi╚Önui cu climatul nou; a se aclimatiza; a se acomoda. 2) (despre persoane) A se obi╚Önui cu noi condi╚Ťii de via╚Ť─â; a se acomoda; a se aclimatiza. /<fr. adapter, lat. adaptare
adapt├á v. 1. a potrivi un lucru cu altul; 2. fig. a ├«ntrebuin╚Ťa potrivit cu destina╚Ťiunea sa.
*adapt├ęz v. tr. (lat. adaptare, d. aptus, apt, potrivit). Ajustez, potrivesc: adaptez un cadru. Fig. Deprind, obi╚Önu─şesc, acomodez: nevo─şa l-a adaptat la medi┼ş, animalele sÔÇÖa┼ş adaptat clime─ş ├«n care a┼ş tr─âit.
ADAPTA vb. 1. a (se) aclimatiza, a (se) acomoda, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) familiariza, a (se) ├«nv─â╚Ťa, a (se) obi╚Önui, (reg.) a (se) h├«rsi. (S-a ~ cu noile condi╚Ťii de viat─â.) 2. a ├«mp─âm├«nteni, a transplanta. (~ o institu╚Ťie, un obicei.) 3. a potrivi, (livr.) a apropria. (A ~ unui anumit scop.) 4. a ajusta, a potrivi. (~ o pies─â la un mecanism.) 5. a localiza, a prelucra. (A ~ o pies─â de teatru.)

Adapta dex online | sinonim

Adapta definitie

Intrare: adapta
adapta verb grupa I conjugarea a II-a