Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru Joseni

JOSEÁN, -Ă, joseni, -e, s. m. și f. (Înv. și reg.) Locuitor din Țara de Jos a Moldovei. – Jos + suf. -ean.
JOSEÁN, -Ă, joseni, -e, s. m. și f. (Înv. și reg.) Locuitor al Moldovei de sud. – Jos + suf. -ean.
JOSEÁN, -Ă, joseni, -e, s. m. și f. (Mold.; învechit) Locuitor al unui ținut care, după o veche împărțire administrativă a Moldovei, se numea Țara de Jos. Zi să vie țara și va dudui muntele de plăieși și se va clăti valea de joseni. DELAVRANCEA, O. II 236. Cînd patria era în primejdie, se ridicau «mazilii» și «breslașii», țăranii, mai cu seamă «josenii» sau cei din Țara de Jos. BĂLCESCU, O. I 121. – Pronunțat: -sean.
joseán (înv., reg.) adj. m., s. m., pl. joséni; adj. f. joseánă, pl. joséne
joseán adj. m., s. m., pl. joséni; f. sg. joseánă, pl. joséne
joseán (josán), – ă, adj. și s.m. și f.(reg.) 1. (om) care locuiește în partea de jos a unui ținut, a unui sat. 2. (locuitor) din Țara de jos. 3. (fig.) (om) de jos, servitor de rând.
josean a. locuitor din Țara de jos a Moldovei.
joseán, -că s., pl. enĭ, ence. Locuitor din Moldova de jos.
joseán, -ă, joseni, -e, (josan), adj., s.m., s.f. – Locuitor al ținutului de jos, într-un sat. ♦ Atestat sec. XV (Mihăilă, 1974). – Din jos (< lat. pop. deosum, diosum) + suf. -ean (DEX, MDA).
JOSENI, com. în jud. Harghita, în depr. Giurgeu, pe cursul superior al Mureșului; 5.955 loc. (1998). Expl. de andezit (Bucin). Topitorie de in. Frevente inversii de temp. în timpul iernii, când se înregistrează cele mai scăzute valori din țară (considerat unul dintre „polii” frigului din România).
JOSENII BÂRGĂULUI, com. în jud. Bistrița-Năsăud, pe Bistrița (afl. al Șieului); 4.994 loc. (1998). Expl. și prelucr. lemnului (cherestea). Pomicultură. Centru de ceramică roșie (Mijlocenii Bârgăului).

Joseni dex online | sinonim

Joseni definitie

Intrare: josean (adj.)
josean admite vocativul adjectiv
Intrare: Joseni
Joseni
Intrare: josean (s.m.)
josean admite vocativul substantiv masculin