Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

2 intr─âri

27 defini╚Ťii pentru ╚Ťignal

SEMN├üL, semnale, s. n. 1. Semn conven╚Ťional (sonor sau vizual) sau grup de astfel de semne folosite pentru a transmite la distan╚Ť─â o ├«n╚Ötiin╚Ťare, o informa╚Ťie, un avertisment, o comand─â etc. ÔŚŐ Semnal topografic = construc╚Ťie de lemn, de metal sau de piatr─â, vizibil─â la distan╚Ť─â, care fixeaz─â pozi╚Ťia unui punct pe teren. Semnal luminos (sau electric) = nume dat tuturor dispozitivelor folosite pentru a dirija circula╚Ťia ├«n ora╚Öe, pe c─âile ferate etc. Semnal de cale ferat─â = semnal acustic, optic etc. prin care se transmite un ordin sau o comand─â pentru circula╚Ťia pe c─âile ferate. Semnal rutier = indicator de circula╚Ťie. Semnal de alarm─â = dispozitiv montat ├«n fiecare vagon la trenurile de c─âl─âtori care, ├«n caz de primejdie, poate fi ac╚Ťionat de orice c─âl─âtor. ÔÖŽ Sunet conven╚Ťional de recunoa╚Ötere a diferitelor posturi de radio sau a diferitelor emisiuni ale unui post de radio. ÔŚŐ Semnal orar = emisiune radio care d─â ora exact─â cu mare precizie, dup─â anumite scheme de emisiune. ÔÖŽ Sunet de corn sau ├«mpu╚Öc─âtur─â prin care se anun╚Ť─â ├«nceperea sau ├«ncetarea b─ât─âii la v├ón─âtoare. 2. (Rar) Fluier mic de metal cu care se dau semnale (1); semnal dat cu acest fluier. 3. Fig. Tot ceea ce anun╚Ť─â sau determin─â ├«nceperea unei ac╚Ťiuni ori ├«i serve╚Öte ca impuls. ÔŚŐ Expr. A da semnalul = a lua ini╚Ťiativa, a face ├«nceputul ├«ntr-o ac╚Ťiune, a da tonul. 4. (Psih.) Excitant sau stimul senzorial care declan╚Öeaz─â un reflex condi╚Ťionat. [Var.: sign├íl, ╚Ťign├íl s. n.] ÔÇô Din fr. signal (dup─â semn).
ȚIGNÁL s. n. v. semnal.
SEMN├üL, semnale, s. n. 1. Semn conven╚Ťional (sonor sau vizual) sau grup de astfel de semne, folosite pentru a transmite la distan╚Ť─â o ├«n╚Ötiin╚Ťare, o informa╚Ťie, un avertisment, o comand─â etc. ÔŚŐ Semnal topografic = construc╚Ťie de lemn, de metal sau de piatr─â, vizibil─â la distan╚Ť─â, care fixeaz─â pozi╚Ťia unui punct pe teren. Semnal luminos (sau electric) = nume dat tuturor dispozitivelor folosite pentru a dirija circula╚Ťia ├«n ora╚Öe, pe c─âile ferate etc. Semnal de cale ferat─â = semnal acustic, optic etc. prin care se transmite un ordin sau o comand─â pentru circula╚Ťia pe c─âile ferate. Semnal rutier = indicator de circula╚Ťie. Semnal de alarm─â = dispozitiv, montat ├«n fiecare vagon la trenurile de c─âl─âtori care, ├«n caz de primejdie, poate fi pus ├«n func╚Ťie de orice c─âl─âtor. ÔÖŽ Sunet conven╚Ťional de recunoa╚Ötere a diferitelor posturi de radio sau a diferitelor emisiuni ale unui post de radio. ÔŚŐ Semnal orar = emisiune radio care d─â ora exact─â cu mare precizie, dup─â anumite scheme de emisiune. ÔÖŽ Sunet de corn sau ├«mpu╚Öc─âtur─â prin care se anun╚Ť─â ├«nceperea sau ├«ncetarea b─ât─âii la v├ón─âtoare. 2. (Rar) Fluier mic de metal cu care se dau semnale (1); semnal dat cu acest fluier. 3. Fig. Tot ceea ce anun╚Ť─â sau determin─â ├«nceperea unei ac╚Ťiuni ori ├«i serve╚Öte ca impuls. ÔŚŐ Expr. A da semnalul = a lua ini╚Ťiativa, a face ├«nceputul ├«ntr-o ac╚Ťiune, a da tonul. 4. (Psih.) Indiciu al unui fenomen sau al unui obiect din mediul ├«nconjur─âtor care, prin intermediul scoar╚Ťei cerebrale, determin─â organismul s─â reac╚Ťioneze ├«ntr-un anumit fel. [Var.: sign├íl, ╚Ťignal s. n.] ÔÇô Din fr. signal (dup─â semn).
ȚIGNÁL s. n. v. semnal.
SEMN├üL, semnale, s. n. 1. Semn conven╚Ťional (acustic sau optic) folosit pentru a transmite la distan╚Ť─â o ├«n╚Ötiin╚Ťare, o comand─â. Un cornist chema cu semnale prelungi. SADOVEANU, O. VII 229. La un canton, un clopot sun─â muzical un semnal, iar ecoul metalic al toamnei ├«l prelungi ├«ndelung deasupra miri╚Ötilor. C. PETRESCU, S. 169. Domnul P. ne spune c─â se va da semnalul alerg─ârii ├«ndat─â ce se vor c├«nt─âri concuren╚Ťii. NEGRUZZI, S. I 40. ÔŚŐ Semnal luminos (sau electric) = semafor (3). Semnalul electric a dat drumul altui torent de trec─âtori. C. PETRESCU, A. 324. ÔŚŐ Sunet conven╚Ťional pentru recunoa╚Öterea diferitelor posturi de radio. ÔÖŽ Sunet de corn sau ├«mpu╚Öc─âtur─â prin care se anun╚Ť─â ├«nceperea b─ât─âii la v├«n─âtoare sau ├«ncetarea zgomotului f─âcut de b─ât─âia╚Öi. 2. Fig. Tot ceea ce anun╚Ť─â sau determin─â ├«nceperea unei ac╚Ťiuni sau ├«i serve╚Öte ca impuls. Povestea cu acest Chirilovici fusese cel dint├«i semnal de vrajb─â ├«ntre copii. C. PETRESCU, C. V. 98. ╚Üi-i somn... ÔÇô A, nu! ╚śi pleoapele lui mari ca dou─â obloane de-abia se ridicau. Era semnalul plec─ârii. BASSARABESCU, V. 19. Sosirea acestui domn ├«n Bucure╚Öti a fost semnalul a mari calamit─â╚Ťi pentru ╚Ťar─â. GHICA, S. 29. ÔŚŐ Expr. A da semnalul (pentru o ac╚Ťiune) = a face primul gest (menit s─â antreneze ╚Öi pe al╚Ťii ├«ntr-o ac╚Ťiune), a lua ini╚Ťiativa, a da tonul. Semnalul popasurilor ea ├«l d─âdea, fugind ├«nainte ╚Öi a╚Öez├«ndu-se pe c├«te-o banc─â. IBR─éILEANU, A. 155. Dejaset dete semnalul aplaud─ârii. ALECSANDRI, O. P. 131. 3. (Psih.) Indiciu, indicator al unui fenomen sau al unui obiect din mediul ├«nconjur─âtor care, prin intermediul scoar╚Ťei cerebrale, determin─â organismul s─â reac╚Ťioneze ├«ntr-un anumit fel. 4. Aparat sau instala╚Ťie care serve╚Öte drept avertisment, semnaleaz─â o primejdie; p. ext. sunetul emis. Marfarul se ml─âdia, gonea din ce ├«n ce mai repede, sunau semnalele cantoanelor. CAMILAR, N. II 230. Dar pe la mijlocul kilometrului 24, deodat─â s-aude un ╚Öuier, apoi semnalul de alarm─â, trei fluiere scurte ╚Öi trenul se opre╚Öte. CARAGIALE, M. S. 22. ÔÖŽ Semn conven╚Ťional care pune ├«n eviden╚Ť─â prezen╚Ťa ╚Öi pozi╚Ťia unui corp, a unui loc sau a unui punct. Semnal topografic = construc╚Ťie de lemn, de metal sau de piatr─â vizibil─â la distan╚Ť─â, care pune ├«n eviden╚Ť─â pozi╚Ťia unui punct pe teren.
╚ÜIGN├üL, ╚Ťignale, s. n. Signal. Un ╚Ťignal ascu╚Ťit ca un nechezat de m├«nz. SEBASTIAN, T. 188.
semnál s. n., pl. semnále
╚Ťign├íl (pop., fam.) s. n., pl. ╚Ťign├íle
semnál s. n., pl. semnále
╚Ťign├íl s. n., pl. ╚Ťign├íle
SEMN├üL s. 1. indicator. (~ de circula╚Ťie.) 2. (ast─âzi rar) signal. (~ de alarm─â.) 3. semn. (La ~ul convenit, a ap─ârut.)
ȚIGNÁL s. v. fluierătură.
SEMN├üL s.n. 1. Semn conven╚Ťional folosit pentru transmiterea de informa╚Ťii, de avertismente, de comenzi la distan╚Ť─â. ÔÖŽ Semnal topografic = baliz─â; exemplar, num─âr semnal = exemplar dintr-o carte sau o publica╚Ťie periodic─â, ├«ntocmit ├«nainte de difuzare. ÔÖŽ Sunet conven╚Ťional dup─â care se recunosc anumite posturi de radio. 2. (Fig.) Tot ceea ce anun╚Ť─â, determin─â sau serve╚Öte ca impuls la ├«ncetarea unei ac╚Ťiuni. 3. Aparat, instrument pentru emiterea semnalelor. 4. Ceea ce indic─â un fenomen sau un obiect din lumea ├«nconjur─âtoare ╚Öi care, cu ajutorul scoar╚Ťei cerebrale, face organismul s─â ac╚Ťioneze ├«ntr-un anumit fel; semn, indiciu. [Pl. -le, -luri. / cf. fr. signal, it. segnale, dup─â semn].
SEMN├üL s. n. 1. semn conven╚Ťional pentru transmiterea de informa╚Ťii, de avertismente, de comenzi la distan╚Ť─â. ÔŚŐ semnal topografic = baliz─â; exemplar, num─âr semnal = exemplar dintr-o carte sau publica╚Ťie periodic─â, pe care se d─â bunul de difuzare al redactorului respectiv. ÔŚŐ sunet conven╚Ťional dup─â care se recunosc anumite posturi de radio. ÔŚŐ semnal rutier = indicator de circula╚Ťie. ÔŚŐ instala╚Ťie prin care se transmite un semnal (1). ÔŚŐ semnal de alarm─â = dispozitiv montat ├«n vagoanele de c─âl─âtori, care, ├«n caz de primejdie, poate fi ac╚Ťionat de orice c─âl─âtor, pentru a fr├óna trenul; a da semnalul = a lua ini╚Ťiativa, a ├«ncepe o ac╚Ťiune. 2. (fig.) tot ceea ce anun╚Ť─â, determin─â ├«nceperea unei ac╚Ťiuni sau serve╚Öte ca impuls. 3. excitant, stimul senzorial care declan╚Öeaz─â un reflex condi╚Ťionat. (dup─â fr. signal)
╚Ťign├íl (-le), s. n. ÔÇô Fluier─âtur─â, mai ales a gardienilor. Fr. signal, germ. Signal, asimilate r─âd─âcinii expresive ╚Ťic-, cf. ╚Ťiclete.
SEMN├üL ~e n. 1) Semn conven╚Ťional (acustic sau optic) prin care se transmite o informa╚Ťie la distan╚Ť─â. 2) Dispozitiv special pentru transmiterea unor astfel de semne conven╚Ťionale. 3) Sunet conven╚Ťional de recunoa╚Ötere a unui post de radio sau a unei emisiuni radiofonice. 4) Mesaj transmis cu ajutorul mijloacelor de comunica╚Ťie la distan╚Ť─â. 5) Fapt ce anun╚Ť─â sau determin─â ├«nceperea unei ac╚Ťiuni. 6) psih. Indiciu al unui obiect sau fenomen, care determin─â organismul s─â reac╚Ťioneze ├«ntr-un anumit fel. /<fr. signal, germ. Signal
semnal n. 1. semn convenit ce serv─â de ├«n╚Ötiin╚Ťare: a da semnalul; 2. fig. ceeace anun╚Ť─â ╚Öi provoac─â ceva: moartea lui Cezar fu semnalul unui r─âsboiu civil. [Dup─â fr. signal].
*semn├íl n., pl. e (fr. signal, dup─â rom. semn. V. ╚Ťignal). Semn stabilit din ainte p. a servi ca ├«n╚Ötiin╚Ťare (C├«nd e vorba de cele optice [fanare, steaguri], se zice a face semnale; c├«nd e vorba de cele acustice [telefon, telegraf] se zice a da semnale). Fig. Moartea lu─ş Cezar fu semnalu unu─ş no┼ş r─âzbo─ş civil.
╚Ťign├íl n., pl. e (rus. sign├íl, d. fr. signal, semnal. P. ╚Ť, cp. cu ╚Ťarc─â, ╚Ťar╚Ťam). Pop. Semnal dat din ╚Öu─şer─âtoare, cum obi╚Önu─şesc gardieni─ş de strad─â. ╚śu─şer─âtoare cu care se d─â semnale.
SEMNAL s. 1. indicator. (~ de circula╚Ťie.) 2. (ast─âzi rar) signal. (~ de alarm─â.) 3. semn. (La ~ convenit, a ap─ârut.)
╚Ťignal s. v. FLUIER─éTUR─é.
semn├íl v├ęrde sint. s. ÔÖŽ 1. (circ.) Permisiune de trecere ÔŚŐ ÔÇ×50 de trenuri-navet─â a╚Öteapt─â remorcarea ╚Öi semnalul verde pentru a porni spre cele aproape 30 importante termocentrale.ÔÇŁ R.l. 1026/93 p. 1. ÔÖŽ 2. (fig.) Permisiune, aprobare ÔŚŐ ÔÇ×La semnalul verde al Fondului Monetar Interna╚Ťional ╚Öi-au deschis pungile Banca Mondial─â, programul Phare [...]ÔÇŁ Libertatea 1331/94 p. 3 (din semnal + verde, dup─â fr. feu vert; R. Zafiu ├«n R.lit. 15/95 p. 9, de unde am preluat cele 2 exemple)
SEMNAL DE RECUNOA╚śTERE mijloc prin care se identific─â aeronavele ├«n zbor spre a nu fi lovite de trupele antiaeriene proprii. Semnalele de recunoa╚Ötere pot fi: radiotehnice (impulsuri caracteristice) sau optice (clipiri cu luminile de bord, ├«nclinarea planurilor etc.).
semnal 1. (├«n electroacustic─â) Termen ce desemneaz─â un sunet util (vorbire sau muzic─â), opus zgomotului*. 2. Func╚Ťie str─âveche a muzicii, const├ónd din elemente melodico-ritmice primitive, ╚Öi alc─âtuind pre-sisteme (II) muzicale, cu rol de chemare, avertizare, de coordonare a ac╚Ťiunilor colective ╚Ö.a. S-a p─âstrat, ├«n form─â pur instr. ├«n s. militare, de v├ón─âtoare, de po╚Öt─â. ├Än folc. rom├ónesc se ├«nt├ólne╚Öte sub forma s. p─âstoresc, c├óntat cu prec─âdere din bucium* ╚Öi se constituie, din punct de vedere melodic, pe sunetele armonice* naturale ale instr.
SEMNAL M, grup rock rom├ónesc constituit ├«n 1977 la Cluj-Napoca. Lider Iuliu Merca. Succese ├«n anii ÔÇÖ70-ÔÇÖ80 (ÔÇ×Bal la ApahidaÔÇŁ, ÔÇ×Spune-mi cine e╚ÖtiÔÇŁ, ÔÇ×Vara amintirilorÔÇŁ).
a da ╚Ťignale expr. (de╚Ť.) a face un apropo.
a trage ╚Ťignale expr. (de╚Ť.) a face un apropo.

╚Ťignal dex online | sinonim

╚Ťignal definitie

Intrare: semnal
╚Ťignal substantiv neutru
signal 1 pl. -e substantiv neutru
semnal 2 pl. -uri substantiv neutru
semnal 1 pl. -e substantiv neutru
Intrare: ╚Ťignal
╚Ťignal substantiv neutru