Dicționare ale limbii române

11 definiții pentru șoșon

ȘOȘÓN, șoșoni, s. m. încălțăminte de iarnă (din pâslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi. – Din fr. chausson.
ȘOȘÓN, șoșoni, s. m. Încălțăminte de iarnă (din pâslă, cauciuc etc.) care se poartă peste pantofi. – Din fr. chausson.
ȘOȘÓN, șoșoni, s. m. (Mai ales la pl.) încălțăminte de iarnă (din pîslă, postav sau cauciuc) care se poartă peste ghete sau pantofi. Era oră mesei. Trecătorii se răsuceau în călcîiul șoșonilor, întorcînd spatele v intui ui, purtînd pachete, făcînd semne automobilelor să oprească. PETRESCU, C. V. 135. Poartă șoșoni pe toate anotimpurile și contra tuturor noroaielor. ANGHEL, PR. 35. ◊ (Neobișnuit) Pantof călduros de casă, făcut din pîslă. În halat și cu blana pe deasupra, încălțată în șoșonii ei de casă... o scoaseră în capul treptelor din față. DUMITRIU, B. F. 56.
șoșón s. m., pl. șoșóni
șoșón s. m., pl. șoșóni
ȘOȘÓN s.m. Încălțăminte de iarnă făcută din postav sau din cauciuc, care se poartă peste pantofi. ♦ Pantof de casă făcut din pâslă. [< fr. chausson].
ȘOȘÓN s. m. încălțăminte de iarnă din pâslă, cauciuc etc. care se poartă peste pantofi. ◊ încălțăminte de casă din pâslă. (< fr. chausson)
șoșón (-ni), s. m. – Încălțăminte impermeabilă pentru iarnă. Fr. chausson „cizmuliță”. Bg. šošon (Bernard 50) pare să provină din rom.
ȘOȘÓN ~i m. mai ales la pl. Obiect de încălțăminte confecționat din pâslă sau din cauciuc, care se poartă peste pantofi, pentru a-i proteja de umezeală sau de noroi. /<fr. chausson
șoșoni m. pl. încălțăminte de iarnă (din postav sau postav și piele) ce se încalță peste ghete (= fr. chausson).
*șoșón m. (îld. șoson, d. fr. chausson, care vine d. chausse, lat. pop. *calcia, cl. cálceus, încălțăminte, d. calx, calcis, călcîĭ. V. călcîĭ). Încălțăminte de ĭarnă făcută din pîslă orĭ din postav și pele saŭ din caucĭuc. (Ceĭ de caucĭuc îs un fel de galoșĭ maĭ înalțĭ cu postav în partea de sus. Ceĭ cu talpa de pîslă se numeaŭ odinioară canvale).

șoșon dex online | sinonim

șoșon definitie

Intrare: șoșon
șoșon substantiv masculin