Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

15 defini╚Ťii pentru ╚Öablon

╚śABL├ôN, ╚Öabloane, s. n. 1. Model ├«n m─ârime natural─â dup─â care se poate executa o pies─â sau care serve╚Öte la ghidarea unei unelte pentru prelucrarea prin a╚Öchiere ori prin deformare, pentru limitarea unor por╚Ťiuni de suprafa╚Ť─â pe care se aplic─â o vopsea etc. ÔÖŽ Instrument cu care se controleaz─â sau se m─âsoar─â dimensiunile sau unghiurile unei piese ├«n curs de fabrica╚Ťie. 2. Fig. Formul─â stereotip─â; repetare mecanic─â, lipsit─â de interes ╚Öi de originalitate a unui model oarecare; cli╚Öeu verbal. ÔÇô Din germ. Schablone.
╚śABL├ôN, ╚Öabloane, s. n. 1. Model ├«n m─ârime natural─â al unei piese, care serve╚Öte la ghidarea unei unelte pentru prelucrarea prin a╚Öchiere ori prin deformare, pentru limitarea unor por╚Ťiuni de suprafa╚Ť─â pe care se aplic─â o vopsea etc. ÔÖŽ Instrument cu care se controleaz─â sau se m─âsoar─â dimensiunile sau unghiurile unei piese ├«n curs de fabrica╚Ťie. 2. Fig. Formul─â stereotip─â; repetare mecanic─â, lipsit─â de interes ╚Öi de originalitate a unui model oarecare; cli╚Öeu verbal. ÔÇô Din germ. Schablone.
╚śABL├ôN, ╚Öabloane, s. n. 1. Model ├«n m─ârime natural─â, f─âcut din carton, p├«nz─â, metal etc., dup─â care se poate executa o pies─â, o zugr─âveal─â etc. Zugravii ├«╚Öi l─âsaser─â bidinelele ├«n c─âld─âri ╚Öi desf─â╚Öurau ╚Öabloanele. G. M. ZAMFIRESCU, SF. M. N. II 99. 2. Instrument cu care se controleaz─â sau se m─âsoar─â dimensiunile sau unghiurile unei piese ├«n curs de fabrica╚Ťie. ÔÖŽ Fig. Repetare mecanic─â, lipsit─â de interes ╚Öi de spirit inventiv a unei metode de lucru sau a unui cuv├«nt, a unei expresii stereotipe; cli╚Öeu. Trebuie dus─â o ac╚Ťiune neobosit─â pentru dezr─âd─âcinarea metodelor formale, a ╚Öablonului. SC├ÄNTEIA, 1954, nr. 3081. ÔŚŐ (Adjectival) Este limpede c─â figura complex─â a eroilor de ast─âzi nu poate fi realizat─â f─âr─â combaterea ne├«mp─âcat─â a rutinei ╚Öi diletantismului, a jocului ╚Öablon, conven╚Ťional, f─âr─â studierea ╚Öi redarea creatoare a vie╚Ťii. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2770. 2. Pies─â metalic─â sau de lemn, av├«nd ├«nsemnate pe suprafa╚Ťa ei anumite dimensiuni, dup─â care se regleaz─â r─âzboiul de ╚Ťesut.
șablón (șa-blon) s. n., pl. șabloáne
șablón s. n. (sil. -blon), pl. șabloáne
╚śABL├ôN s. model, tipar. (~ de zugr─âvit.)
╚śABL├ôN s. v. cli╚Öeu, loc comun.
╚śABL├ôN s.n. 1. Model, tipar dup─â care se poate face o pies─â etc. ÔÖŽ Instrument cu care se controleaz─â sau se m─âsoar─â dimensiunile ori unghiurile unei piese ├«n curs de fabrica╚Ťie. 2. Pies─â av├ónd ├«nsemnate anumite dimensiuni, dup─â care se regleaz─â r─âzboiul de ╚Ťesut. 3. Tip de subiect, ac╚Ťiune, personaj, procedeu etc. mult utilizat ╚Öi a c─ârui reluare dovede╚Öte incapacitatea de inven╚Ťie a autorului; (fig.) cli╚Öeu, formul─â repetat─â invariabil. [< germ. Schablone, cf. rus. ╚Öablon].
╚śABL├ôN s. n. 1. model, tipar dup─â care se poate face o pies─â etc. ÔŚŐ instrument cu care se controleaz─â sau se m─âsoar─â dimensiunile ori unghiurile unor piese ├«n curs de fabrica╚Ťie. 2. pies─â av├ónd ├«nsemnate anumite dimensiuni, dup─â care se regleaz─â r─âzboiul de ╚Ťesut. 3. tip de subiect, ac╚Ťiune, personaj, procedeu etc. mult utilizat ╚Öi a c─ârui reluare dovede╚Öte incapacitatea de inven╚Ťie a autorului. 4. (fig.) formul─â stereotip─â; cli╚Öeu verbal. (< germ. Schablone)
╚śABL├ôN ~o├íne n. 1) Obiect determinat dup─â care se reproduc piese identice; model; calapod; tipar. 2) Instrument cu care se verific─â dimensiunile unei piese fabricate sau ├«n curs de produc╚Ťie. ~ de control. 3) lingv. fig. Expresie stereotip─â ╚Öi banal─â utilizat─â frecvent; cli╚Öeu verbal. 4) fig. depr. Model gata, lipsit de originalitate ╚Öi repetat mecanic; calapod. /<germ. Schablone
╚Öablon n. model, tipar de lucru; a lucra dup─â un ╚Öablon, ├«ntrÔÇÖun mod mecanic, f─âr─â a ╚Ťinea seam─â de esen╚Ťa proprie lucrurilor. [Termen literar dup─â germ. SCHABLONE].
*╚Öabl├│n n., pl. oane (germ. schablone, model, tipar, d. fr. ├ęchantillon, e╚Öanti─şon). Model, tipar, bucat─â de tinichea ├«n care e t─â─şat─â forma une─ş litere, a c─âre─ş form─â r─âm├«ne pe o suprafa╚Ť─â c├«nd trag─ş cu v─âpsea pe deasupra.
╚śABLON s. model, tipar. (~ de zugr─âveli.)
╚Öablon s. v. CLI╚śEU. LOC COMUN.
╚śABL├ôN (CLI╚śEU LEXICAL) s. n. (cf. germ. Schablone, rus. ╚Öablon): cuv├ónt sau construc╚Ťie lexical─â (formul─â, expresie stereotip─â) care revine insistent ├«n vorbirea sau ├«n scrisul unui om sau al mai multor oameni ╚Öi de care nu este nevoie, el (ea) put├ónd fi ├«nlocuit(─â) printr-un alt cuv├ónt sau printr-o alt─â construc╚Ťie lexical─â sinonimic─â. ╚ś. este un element lexical banalizat, tocit, uzat prin repetare excesiv─â ├«n acelea╚Öi ├«mprejur─âri. El apare mai ales ├«n limbajul criticii literare (stilul publicistic) ╚Öi ├«n stilul administrativ. Astfel: notabil ├«n ÔÇ×medita╚Ťii notabileÔÇŁ, ÔÇ×crea╚Ťie notabil─âÔÇŁ, ÔÇ×cupluri notabileÔÇŁ, ÔÇ×momente notabileÔÇŁ etc. (├«n loc de remarcabil); definitoriu ├«n ÔÇ×formul─â definitorieÔÇŁ, ÔÇ×semnifica╚Ťie definitorieÔÇŁ, ÔÇ×fapt definitoriuÔÇŁ, ÔÇ×gesturi definitoriiÔÇŁ, ÔÇ×linii definitoriiÔÇŁ, ÔÇ×culoare definitorieÔÇŁ, ÔÇ×tr─âs─âtur─â definitorieÔÇŁ, etc. (├«n loc de esen╚Ťial, caracteristic sau determinant); memorabil ├«n ÔÇ×imagini memorabileÔÇŁ, ÔÇ×piese memorabileÔÇŁ, ÔÇ×perle memorabileÔÇŁ etc. ╚ś. uniformizeaz─â vorbirea ╚Öi scrisul, r─âpindu-le str─âlucirea originalit─â╚Ťii.

șablon dex online | sinonim

șablon definitie

Intrare: șablon
șablon substantiv neutru
  • silabisire: -blon