24 definiții pentru întrevedere
ÎNTREVEDEÁ, întrevắd,
vb. II.
Tranz. A întrezări. ♦
Fig. A vedea în perspectiva timpului, a prevedea, a bănui. –
Între1- +
vedea (după
fr. entrevoir).
ÎNTREVEDÉRE, întrevederi,
s. f. Întâlnire între două sau mai multe persoane în scopul de a discuta chestiuni de interes comun. –
Între1- +
vedere (după
fr. entrevue).
ÎNTREVEDEÁ, întrevắd,
vb. II.
Tranz. A întrezări. ♦
Fig. A vedea în perspectiva timpului, a prevedea, a bănui. –
Între1- +
vedea (după
fr. entrevoir).
ÎNTREVEDÉRE, întrevederi,
s. f. Întâlnire între două sau mai multe persoane în scopul de a discuta chestiuni de interes comun. –
Între1- +
vedere (după
fr. entrevue).
ÎNTREVEDEÁ, întrevắd,
vb. II.
Tranz. 1. A vedea, a zări vag, a distinge nedeslușit printre alte lucruri; a întrezări. Închidea ochii răniți de biciul viscolului. Apoi îi deschise și întrevăzu prin joaca înnebunită a ninsorii un om. DUMITRIU, N. 218. Cu ochii întredeschiși, întrevedea cu extatică admirație pe Annie. C. PETRESCU, C. V. 176. ◊
Refl. pas. Pe zidul din Alhambra lucește-n răsărit Un chioșc în filigrană de marmură-aurie, Cu stîlpi și arabescuri de jur împodobit, Prin care se-ntrevede nălțimea azurie. ALECSANDRI, P. III 76.
2. Fig. A prevedea, a desluși. Zboară cîntînd ale lor doine lungi șire de cocori... în care divinul Dante a întrevăzut grațioasa imagine a stolului de suflete duioase, de unde se desprinde, spre a-și deplînge răstriștea, gingașa lui Francescă. ODOBESCU, S. III 18. Întrevăd sfîrșitul tiranului hain. ALECSANDRI, T. II 73.
ÎNTREVEDÉRE, întrevederi,
s. f. Întîlnire (uneori cu caracter oficial) între două sau mai multe persoane spre a discuta chestiuni de interes comun. Te poți aduna la întrevederi secrete. C. PETRESCU, C. V. 283. Avusese intenția să ia și pe Aristide la întrevederea cu Nadina. REBREANU, R. I 166.
întrevedeá (a ~) vb.,
ind. prez. 1
sg. și 3
pl. întrevắd, 2
sg. întrevézi, 1
pl. întrevedém, 2
pl. întrevedéți;
conj. prez. 3 să întrevádă;
ger. întrevăzấnd;
part. întrevăzút
întrevedére s. f.,
g.-d. art. întrevedérii;
pl. întrevedéri
întrevedére s. f., g.-d. art. întrevedérii; pl. întrevedéri ÎNTREVEDEÁ vb. 1. a (se) întrezări, a transpărea, (rar) a (se) prevedea, a (se) străvedea. (A se ~ ca prin ceață.) 2. v. intui. ÎNTREVEDÉRE s. întâlnire, (pop.) vedere, (înv.) tâlniș. (O ~ fructuoasă între...) ÎNTREVEDEÁ vb. II. tr.
1. A vedea, a zări vag; a întrezări.
2. (Fig.) A prevedea, a desluși. [P.i. întrevăd. / după it. intravedere, fr. entrevoir].
ÎNTREVEDÉRE s.f. Întâlnire între două sau mai multe persoane, personalități (politice) pentru discutarea unor chestiuni de interes comun. [<
întrevedea].
ÎNTREVEDEÁ vb. tr. 1. a vedea, a zări vag; a întrezări. 2. (
fig.) a prevedea, a desluși. (după fr. entrevoir)
ÎNTREVEDÉRE s. f. întâlnire între persoane, personalități (politice) pentru discutarea unor chestiuni de interes comun. (< întrevedea)
A ÎNTREVEDEÁ întrevăd tranz. 1) (obiecte, ființe) A vedea foarte vag (din cauza depărtării, a întunericului); a întrezări; a ghici. 2) A vedea printre alte elemente; a întrezări. 3) fig. A vedea în perspectivă (pe baza unor date cunoscute sau intuite); a prevedea; a întrezări. /între- + a vedea ÎNTREVEDÉRE ~i f. Întâlnire între două sau mai multe persoane pentru a discuta probleme de interes comun. /între- + vedere întrevedeà v.
1. a vedea imperfect sau în treacăt;
2. a prevedea confuz;
3. a vedea un moment.
întrevedere f. întâlnire convenită între două sau mai multe persoane (=fr. entrevue).
*întrevắd, -văzút, a
-vedeá v. tr. (după fr. entrevoir). Zăresc, văd confuz, văd puțin: întrevăd o casă pin negură. Fig. Prevăd confuz, presimt confuz: întrevăd nenorocirile viitoare.
*întrevedére f. (după fr. entrevue. V.
interviev). Întîlnire convenită: întrevederea de la Tilsit între Napoleon I și Alexandru I regulă soarta Germaniiĭ, a avea o întrevedere cu cineva.
ÎNTREVEDEA vb. 1. a (se) întrezări, a transpărea, (rar) a (se) prevedea, a (se) străvedea. (A se ~ ca prin ceață.) 2. a ghici, a intui, a întrezări, a prevedea, a sesiza, (fig.) a mirosi, a pătrunde. (A ~ desfășurarea evenimentelor.) ÎNTREVEDERE s. întîlnire, (pop.) vedere, (înv.) tîlniș. (O ~ fructuoasă între...) întrevedere dex online | sinonim
întrevedere definitie
Intrare: întrevedea
întrevedea verb grupa a II-a conjugarea a VIII-a
Intrare: întrevedere
întrevedere substantiv feminin