Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ├«ntreprins

├ÄNTREPR├ŹNDE, ├«ntrepr├şnd, vb. III. Tranz. A se apuca de f─âcut ceva, a se angaja la ceva; a face un lucru, a efectua. [Perf. s. ├«ntreprinsei, part. ├«ntreprins] ÔÇô ├Äntre1- + prinde (dup─â fr. entreprendre).
├ÄNTREPR├ŹNDE, ├«ntrepr├şnd, vb. III. Tranz. A se apuca de f─âcut ceva, a se angaja la ceva; a face un lucru, a efectua. [Perf. s. ├«ntreprinsei, part. ├«ntreprins] ÔÇô ├Äntre1- + prinde (dup─â fr. entreprendre).
├ÄNTREPR├ŹNDE, ├«ntrepr├şnd, vb. III. Tranz. A se apuca de ceva, a se angaja la ceva, a ├«ncepe executarea unui lucru; a ├«ncepe realizarea unui plan. S─â ├«ntreprindem prefacerile cu mijlocul cel mai eficace al democra╚Ťiei: ridicarea omului prin educa╚Ťie ╚Öi cultur─â. SADOVEANU, E. 21. Tu ├«ntreprinzi o c─âl─âtorie? EMINESCU, N. 61. Am ni╚Öte treburi aici, ni╚Öte lucr─âri de sf├«r╚Öit ├«n biblioteci pentru o scriere ce am ├«ntreprins. GHICA, A. 466. ÔŚŐ (Rar, urmat de un verb la infinitiv) ├Äntreprinsesem, pe c├«t ╚Ťiu minte, a c─âuta ├«n cercul literelor ╚Öi al artelor imagine v├«n─âtore╚Öti. ODOBESCU, S. III 60. ÔÇô Forme gramaticale: perf. s. ├«ntreprinsei, part. ├«ntreprins. ÔÇô Prez. ind. ╚Öi: ├«ntrepr├şnz (B─éLCESCU, O. II 104).
├«ntrepr├şnde (a ~) (-tre-prin-) vb., ind. prez. 1 sg. ╚Öi 3 pl. ├«ntrepr├şnd, 1 pl. ├«ntrepr├şndem, 2 pl. ├«ntrepr├şnde╚Ťi, imperf. 3 sg. ├«ntreprinde├í, perf. s. 3 sg. ├«ntrepr├şnse, 1 pl. ├«ntrepr├şnser─âm; conj. prez. 3 s─â ├«ntrepr├şnd─â; ger. ├«ntreprinzß║ąnd; part. ├«ntrepr├şns
├«ntrepr├şnde vb. (sil. -prin-) prinde
├ÄNTREPR├ŹNDE vb. 1. v. desf─â╚Öura. 2. a efectua, a face. (A ~ studii ample asupra...)
├ÄNTREPR├ŹNDE vb. III. tr. A lua hot─âr├órea de a face ceva, a se apuca de ceva, a pune ceva ├«n lucru. [P.i. ├«ntrepr├şnd ╚Öi ├«ntrepr├şnz, perf. s. -prinsei, part. -prins. / cf. fr. entreprendre].
├ÄNTREPR├ŹNDE vb. tr. a lua hot─âr├órea de a face ceva, a se apuca de ceva, a pune ceva ├«n lucru. (dup─â fr. entreprendre)
A ├ÄNTREPR├ŹNDE ├«ntrepr├şnd tranz. (ac╚Ťiuni) A ├«ncepe, a efectua. [Sil. ├«n-tre-prin-] /├«ntre- + a prinde
├«ntreprinde v. 1. a lua hot─âr├«rea de a face un lucru ╚Öi a ├«ncepe s─âÔÇÖl puie ├«n lucrare: a ├«ntreprinde o mare c─âl─âtorie; 2. a se ├«ns─ârcina de a face ceva cu anumite condi╚Ťiuni: a ├«ntreprins furnitura proviziunilor.
*├«ntrepr├şnd, -pr├şns, a -pr├şnde v. tr. (fr. entreprendre, it. intrapr├ęndere, pg. interprender ╚Öi emprehender, sp. emprender. V. prind). ─Ča┼ş rezolu╚Ťiunea de a face ╚Öi de a ├«ncepe un lucru: Columb ├«ntreprinse descoperirea Americi─ş. M─â angajez s─â fac or─ş s─â furnisez, ─şa┼ş ├«n antrepriz─â: a ├«ntreprinde lucrarea unu─ş pod, furnitura f├«nulu─ş armate─ş.
ÎNTREPRINDE vb. 1. a depune, a desfășura, a duce, a efectua, a executa, a face, a îndeplini, a presta. (A ~ acolo o muncă utilă.) 2. a efectua, a face. (A ~ studii ample asupra...)

întreprins dex online | sinonim

întreprins definitie

Intrare: întreprinde
întreprinde verb grupa a III-a conjugarea a X-a
  • silabisire: -prin-
Intrare: întreprins
întreprins participiu