Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

12 defini╚Ťii pentru ├«nregistra

├ÄNREGISTR├ü, ├«nregistrez, vb. I. Tranz. 1. A ├«nscrie ├«ntr-un registru. 2. A re╚Ťine prin scris un fapt, un eveniment; a imprima (cu mijloace tehnice) sunetele, fenomenele luminoase etc. ÔÖŽ Fig. A ├«ntip─âri ├«n minte, a memora. 3. A ob╚Ťine un anumit rezultat, o anumit─â realizare etc. A ├«nregistra un succes important. ÔÇô Din fr. enregistrer.
├ÄNREGISTR├ü, ├«nregistrez, vb. I. Tranz. 1. A ├«nscrie ├«ntr-un registru. 2. A re╚Ťine prin scris un fapt, un eveniment; a imprima (cu mijloace tehnice) sunetele, fenomenele luminoase etc. ÔÖŽ Fig. A ├«ntip─âri ├«n minte, a memora. 3. A ├«nscrie ├«n activul s─âu ca rezultat, ca realizare etc.; a ob╚Ťine. A ├«nregistra un succes important. ÔÇô Din fr. enregistrer.
├ÄNREGISTR├ü, ├«nregistrez, vb. I. Tranz. 1. A ├«nscrie (un act, o peti╚Ťie etc.) ├«ntr-un registru (sub un num─âr). Avea un serviciu de noapte la uzin─â, ├«nregistra ceva acolo. SAHIA, N. 95. ÔÖŽ (Despre aparate tehnice) A consemna (├«n mod mecanic). Seismografele ├«nregistreaz─â cutremurele de p─âm├«nt. 2. A ├«nsemna, a consemna ├«n scris (un fapt, un eveniment), a lua not─â de... ├Änainte vreme tot se mai g─âsea din timp ├«n timp... un Ureche, un Costin, un Neculcea, un Greceanu, uricari, letopise╚Ťi ╚Öi cronicari istoriografi, care ├«nregistrau zi cu zi, or─â cu or─â, cele ce se petreceau ├«n timpurile lui Grigore Ghica, lui Cantemir, lui Br├«ncoveanu etc. GHICA, S. 86. ÔÖŽ A introduce, a ├«ncorpora, a primi. Ca urmare a marilor transform─âri petrecute ├«n ╚Ťara noastr─â ├«n anii regimului democrat-popular limba rom├«n─â a ├«nregistrat ÔÇô ├«n vocabularul ei ÔÇô numeroase schimb─âri de sens. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 373, 1/1. ÔŚŐ Absol. Trecea, privea, ├«nregistra, judeca. C. PETRESCU, A. 322. ÔÖŽ Fig. A re╚Ťine (├«n memorie), a ╚Ťine seam─â de... De Marenne ├«n╚Ťelegea cum stau lucrurile ╚Öi afirma c─â ├«nregistreaz─â bine ├«n memorie ce i se spune. SADOVEANU, Z. C. 66. Grigore se mul╚Ťumea s─â ├«nregistreze dorin╚Ťele ei ca s─â-i fie toate ├«mplinite cu sfin╚Ťenie. REBREANU, R. I 212. 3. Fig. (Cu privire la rezultate, realiz─âri, succese etc.) A ├«nscrie la activul s─âu, a ob╚Ťine, a realiza. ╚Ü─ârile democrate ├«nregistreaz─â necontenit succese at├«t ├«n domeniul dezvolt─ârii industriei, agriculturii ╚Öi construc╚Ťiei de stat, c├«t ╚Öi ├«n domeniul culturii. SC├ÄNTEIA, 1953, nr. 2632. Sub conducerea partidului, poporul nostru a ├«nregistrat victorii deosebite pe drumul dezvolt─ârii economice ╚Öi culturale a ╚Ť─ârii. CONTEMPORANUL, S. II, 1954, nr. 410, 1/1.
înregistrá (a ~) vb., ind. prez. 3 înregistreáză
├«nregistr├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«nregistr├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«nregistre├íz─â
├ÄNREGISTR├ü vb. 1. v. inventaria. 2. a consemna, a ├«nscrie, a ├«nsemna, a nota, a scrie, a trece, (├«nv.) a notifica, a semna. (~ ├«ntr-un caiet cheltuielile zilnice.) 3. v. ├«nmatricula. 4. v. men╚Ťiona. 5. a imprima. (A ~ o melodie.) 6. v. recep╚Ťiona. 7. a ar─âta, a indica, a marca. (Termometrul ~ o temperatur─â ├«nalt─â.) 8. v. percepe. 9. v. repurta.
├ÄNREGISTR├ü vb. I. tr. 1. A ├«nscrie (un act, o cerere etc.) ├«ntr-un registru. 2. A consemna ├«n scris, a ├«nsemna (un fapt, un eveniment). ÔÖŽ A ├«ncorpora (2). ÔÖŽ (Fig.) A ├«ntip─âri, a re╚Ťine (├«n memorie). 3. A ├«nscrie grafic un fenomen (cu ajutorul aparatelor). 4. A imprima (cu mijloace tehnice) sunetele, fenomenele luminoase etc. ├«n vederea p─âstr─ârii ╚Öi a red─ârii lor ulterioare. 5. A ob╚Ťine, a realiza succese, rezultate bune etc. [< fr. enregistrer].
├ÄNREGISTR├ü vb. tr. 1. a ├«nscrie (un act, o cerere etc.) ├«ntr-un registru. 2. a consemna ├«n scris, a ├«nsemna, a lua ├«n eviden╚Ť─â. ÔŚŐ (fig.) a ├«ntip─âri, a re╚Ťine (├«n memorie). 3. a ├«nscrie grafic un fenomen (cu ajutorul aparatelor). 4. a imprima sunete, fenomene luminoase etc. ├«n vederea p─âstr─ârii ╚Öi a red─ârii lor ulterioare. 5. a ob╚Ťine, a realiza succese, rezultate bune. (< fr. enregistrer)
A ├ÄNREGISTR├ü ~├ęz tranz. 1) (nume, informa╚Ťii) A fixa ├«n scris (sau ├«n memorie); a ├«nscrie; a nota; a consemna. 2) (scrisori, acte) A trece ├«ntr-un registru (pentru a autentifica). ~ coresponden╚Ťa primit─â. 3) (sunete, imagini) A fixa prin metode electromagnetice; a imprima. 4) A face s─â r─âm├ón─â pentru un timp ├«ndelungat (├«n memorie); a re╚Ťine (├«n minte). 5) (bagaje) A preda pentru c├ónt─ârire ╚Öi etichetare ├«naintea plec─ârii (unui tren, avion), primind ├«n loc o recipis─â. 6) fig. A indica ├«n mod obiectiv. Termometrul ~eaz─â zero grade. 7) fig. (succese, rezultate) A c─âp─âta printr-un efort; a dob├óndi; a ob╚Ťine; a repurta. ~ o victorie. /<fr. enregistrer
├«nregistr├á v. 1. a ├«nscrie pe un registru; 2. a lua not─â; 3. a transcrie, a men╚Ťiona un act ├«n registrele publice.
*├«nregistr├ęz v. tr. (d. registru, ca fr. enregistrer). ├Änscri┼ş ├«n registru, ├«nsemnez, consemnez, notez.
├ÄNREGISTRA vb. 1. a inventaria, (├«nv.) a catagrafia, a registra, a scrie. (A ~ bunuri materiale.) 2. a consemna, a ├«nscrie, a ├«nsemna, a nota, a scrie, a trece, (├«nv.) a notifica, a semna. (~ ├«ntr-un caiet cheltuielile zilnice.) 3. a (se) ├«nmatricula, a (se) ├«nscrie, (├«nv.) a (se) matricula. (A ~ un vehicul.) 4. a consemna, a men╚Ťiona, a preciza, a specifica. (Cronica ~ acest eveniment.) 5. a capta, a prinde, a recepta, a recep╚Ťiona. (~ undele sonore.) 6. a ar─âta, a indica, a marca. (Termometrul ~ o temperatur─â ├«nalt─â.) 7. a percepe. (~ toate senza╚Ťiile comune.) 8. a ob╚Ťine, a repurta. (A ~ un r─âsun─âtor succes.)

înregistra dex online | sinonim

înregistra definitie

Intrare: înregistra
înregistra verb grupa I conjugarea a II-a