Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

22 defini╚Ťii pentru ├«ncovoiere

├ÄNCOVOI├ü, ├«ncov├│i, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A face s─â devin─â sau a deveni curb; a (se) ├«ndoi, a (se) arcui; spec. a (se) curba, a (se) deforma ├«n urma unor solicit─âri exterioare. ÔÖŽ Refl. Fig. A se umili. [Prez. ind. ╚Öi: ├«ncovoiez] ÔÇô Cf. sl. kovati ÔÇ×a f─âuriÔÇŁ.
├ÄNCOVOI├ëRE, ├«ncovoieri, s. f. Faptul de a (se) ├«ncovoia. ÔÇô V. ├«ncovoia.
├ÄNCOVOI├ü, ├«ncov├│i, vb. I. Refl. ╚Öi tranz. A face s─â devin─â sau a deveni curb; a (se) ├«ndoi, a (se) arcui; spec. a (se) curba, a (se) deforma ├«n urma unor ap─âs─âri exterioare. ÔÖŽ Refl. Fig. A se umili. [Prez. ind. ╚Öi: ├«ncovoiez] ÔÇô Cf. sl. kovati ÔÇ×a f─âuriÔÇŁ.
├ÄNCOVOI├ëRE, ├«ncovoieri, s. f. Faptul de a (se) ├«ncovoia. ÔÇô V. ├«ncovoia.
├ÄNCOVOI├ü, ├«ncov├│i, vb. I. Refl. (Despre fiin╚Ťe sau p─âr╚Ťi ale corpului) A se curba ├«n form─â de arc; a se arcui. Se ├«ncovoaie sub o izbucnire de pl├«ns. SAHIA, N. 37. Dar bra╚Ťele-i goale, unul se ├«ncovoaie in sus, ca s─â scoat─â o s─âgeat─â din cucura de pe umeri; cel─âlalt se reazim─â pe cre╚Ötetul cornut al ciutei. ODOBESCU, S. III 55. Dinaintea gurei de la sob─â se ├«ncovoia o m├«╚Ť─â alb─â, care torcea de mul╚Ť─âmire. ALECSANDRI, O. P. 95. ÔŚŐ Tranz. P─ârintele Ionaftan ├«╚Öi ├«ncovoie trupul slab ╚Öi ├«ncepu urcu╚Öul prin umezeala desi╚Öurilor. SADOVEANU, O. VII 209. (Fig.) Treceai prin v─âile afunde, ├Äncovoindu-╚Ťi ├«nd─âr─âtnic M─âre╚Ťul t─âu grumaz de unde. GOGA, P. 18. Spre-nchin─âciune el genunchii-╚Öi ├«ncovoaie. EMINESCU, O. I 51. ÔŚŐ Refl. (Despre obiecte) ├Ä╚Öi alese o sabie cam ruginit─â, dar cu fierul ce se ├«ncovoia de se f─âcea covrig. ISPIRESCU, L. 21. ÔÖŽ Fig. (Despre persoane) A se umili. Eminescu... nu s-a ├«ncovoiat niciodat─â; era un om dintr-o bucat─â. CARAGIALE, N. S. 15. S─â v─âd eu cum se-ncovoaie cu sfial─â un R─âzvan Pe l├«ng─â cei mai din coad─â boiera╚Öi de la divan? HASDEU, R. V. 125.
├ÄNCOVOI├ëRE, ├«ncovoieri, s. f. Faptul de a fi ├«ncovoiat; curbare, arcuire. ├Äncovoierea unui fier. Ôľş G├«nditor, urm─ârea fumul ╚Ťig─ârii, cu acela╚Öi sur├«s trist ╚Öi absent, uitat pe buzele cu ├«ncovoieri amare la col╚Ťul gurii. C. PETRESCU, A. 287. Nesf├«r╚Öite se desf─â╚Öur─â-n zarea ├«nalt─â ├«ncovoierile mun╚Ťilor, cu coamele-n lumin─â, cu br├«ie de umbr─â pe la ├«ncheieturi. VLAHU╚Ü─é, O. A. II 135.
├«ncovoi├í (a ~) vb., ind. prez. 1 ╚Öi 2 sg. ├«ncov├│i, 3 ├«ncovo├íie, 1 pl. ├«ncovoi├ęm; conj. prez. 3 s─â ├«ncovo├íie; ger. ├«ncovo├şnd
├«ncovoi├ęre s. f., g.-d. art. ├«ncovoi├ęrii; pl. ├«ncovoi├ęri
├«ncovoi├í vb., ind. ╚Öi conj. prez. 1 ╚Öi 2 sg. ├«ncov├│i, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncovo├íie, 1 pl. ├«ncovoi├ęm; ger. ├«ncovo├şnd
├«ncovoi├ęre s. f., g.-d. art. ├«ncovoi├ęrii; pl. ├«ncovoi├ęri
ÎNCOVOIÁ vb. 1. a (se) arcui, a (se) curba, a (se) îndoi, (livr.) a (se) cambra, (rar) a (se) recurba, (înv. și reg.) a (se) încujba, a (se) scovârda. (A ~ o bară metalică.) 2. v. apleca. 3. a (se) cocoșa, a (se) curba, a (se) îndoi, a (se) strâmba. (I s-a ~ de tot spinarea sub povară.) 4. v. gârbovi. 5. a se coroia. (I s-a ~ de tot nasul.) 6. v. încovriga.
ÎNCOVOIÉRE s. 1. arcuire, curbare, îndoire, (rar) flexiune, (înv. și reg.) încujbare. (~ unei bare.) 2. v. îndoire. 3. v. aplecare. 4. v. flexiune. 5. v. încovrigare.
A (se) ├«ncovoia Ôëá a (se) ├«ndrepta
A ├«ncovoia Ôëá a descovoia, a dezdoi
A se ├«ncovoia Ôëá a se dezdoi
├Äncovoiere Ôëá dezdoire
A SE ├ÄNCOVOI├ü m─â ├«ncov├│i intranz. A c─âp─âta form─â de arc; a se arcui; a se ├«ndoi; a se curba. ÔŚŐ A i ~ spinarea a se g├órbovi. /cf. sl. kovati
A ÎNCOVOIÁ încovói tranz. A face să se încovoaie; a coroia; a arcui; a cambra; a curba. Vântul încovoaie copacii. /cf. sl. kovati
├«ncovoi├á v. a (se) ├«ndoi, a (se) pleca ├«n jos: ├«╚Öi ├«ncovoaie genuchii.4 [DintrÔÇÖun primitiv covoi├á, vechiu-rom. cov─â├Č, de origin─â necunoscut─â].
├«ncov├│─ş ╚Öi -─ş├ęz, a -─ş├í v. tr. (V. cov─â─şesc ╚Öi ╚Öov─â─şesc. ÔÇô ├Äncovo─ş, ├«ncovoa─şe, ├«ncovo─şem, -─şa╚Ť─ş, -oa─şe; s─â ├«ncovoa─şe; ├«ncovoind). ├Ändo─ş, curbez. V. refl. Ramurile seÔÇÖncovoa─şe de greutatea poamelor. ÔÇô ├Än Cov. a covo─şa. V. ├«ncujbez, ocimpesc.
├ÄNCOVOIA vb. 1. a (se) arcui, a (se) curba, a (se) ├«ndoi, (livr.) a (se) cambra, (rar) a (se) recurba, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) ├«ncujba, a (se) scov├«rda. (A ~ o bar─â metalic─â.) 2. a (se) apleca, a at├«rna, a c─âdea, a cobor├«, a (se) culca, a (se) curba, a (se) ├«nclina, a (se) ├«ndoi, a (se) l─âsa, a (se) pleca, (├«nv. ╚Öi reg.) a (se) povedi, (reg.) a (se) poligni, (├«nv.) a (se) ├«nchina. (Crengile s-au ~ de rod.) 3. a (se) coco╚Öa, a (se) curba, a (se) ├«ndoi, a (se) str├«mba. (I s-a ~ de tot spinarea sub povar─â.) 4. a se coc├«rja, a se coco╚Öa, a se ghebo╚Öa, a se g├«rbovi, a se ├«ndoi. (Bietul om, s-a ~ de tot de b─âtr├«ne╚Ťe.) 5. a se coroia. (I s-a ~ de tot nasul.) 6. a (se) inc├«rliga, a (se) ├«ncol─âci, a (se) ├«ncovriga, a (se) ├«ndoi, (reg.). a (se) ├«nc├«rjoia. (C├«inele ├«╚Öi ~ coada.)
ÎNCOVOIERE s. 1. arcuire, curbare, îndoire, (rar) flexiune, (înv. și reg.) încujbare. (~ unei bare.) 2. curbare, îndoire, strîmbare. (~ unui cui.) 3. aplecare, culcare, culcat, curbare, înclinare, îndoire, plecare. (~ crengilor încărcate de rod.) 4. arcuire, curbare, flexiune, îndoire. (Mișcări de ~, în gimnastică.) 5. încîrligare, încolăcire, incovrigare, îndoire. (~ cozii unui cîine.)

încovoiere dex online | sinonim

încovoiere definitie

Intrare: încovoia (1 -voi)
încovoia 1 -voi verb grupa I conjugarea I
Intrare: încovoiere
încovoiere substantiv feminin
Intrare: încovoia (1 -voiez)
încovoia 1 -voiez verb grupa I conjugarea a II-a