Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

33 defini╚Ťii pentru ├«ncorporare

INCORPORÁ vb. I v. încorpora.
INCORPORÁRE s. f. v. încorporare.
├ÄNCORPOR├ü, ├«ncorporez, vb. I. Tranz. 1. A uni, a ├«mpreuna mai multe lucruri pentru a face un singur corp, un tot. ÔÖŽ A anexa, a subordona un ╚Ťinut, o provincie la o ╚Ťar─â. 2. A ├«ncadra recru╚Ťii ├«ntr-o unitate militar─â, pentru efectuarea stagiului militar. [Var.: incorpor├í vb. I] ÔÇô Din fr. incorporer, lat. incorporare.
├ÄNCORPOR├üRE, ├«ncorpor─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ncorpora ╚Öi rezultatul ei; ├«ncorpora╚Ťie. [Var.: incorpor├íre s. f.] ÔÇô V. ├«ncorpora.
INCORPORÁ vb. I v. încorpora.
INCORPORÁRE s. f. v. încorporare.
├ÄNCORPOR├ü, ├«ncorporez, vb. I. Tranz. 1. A uni, a ├«mpreuna mai multe lucruri pentru a face un singur corp, un tot. ÔÖŽ A anexa, a subordona un ╚Ťinut, o provincie la o ╚Ťar─â. 2. A ├«ncadra recru╚Ťii ├«ntr-o unitate militar─â, pentru efectuarea stagiului militar. [Var.: incorpor├í vb. I] ÔÇô Din fr. incorporer, lat. incorporare.
├ÄNCORPOR├üRE, ├«ncorpor─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ncorpora ╚Öi rezultatul ei; ├«ncorpora╚Ťie. [Var.: incorpor├íre s. f.] ÔÇô V. ├«ncorpora.
├ÄNCORPOR├ü, ├«ncorporez, vb. I. Tranz. 1. A absorbi, a ├«ngloba, a cuprinde sau a ├«nchide ├«n sine. Am v─âzut cu to╚Ťii c─â noua realitate creat─â de partidul bol╚Öevicilor care ├«ncorporeaz─â ra╚Ťiunea ╚Öi voin╚Ťa maselor... ne ofer─â un dar sublim. SAHIA, U.R.S.S. 163. ÔÖŽ (Cu privire la o ╚Ťar─â, o provincie etc.) A alipi, a anexa. 2. (Cu privire la recru╚Ťi) A ├«ncadra ├«ntr-o unitate militar─â pentru facerea stagiului. V─âraru... a fost ├«ncorporat, mi se pare, mai mult ├«n glum─â. CAMIL PETRESCU, U. N. 243.
├ÄNCORPOR├üRE, ├«ncorpor─âri, s. f. Ac╚Ťiunea de a ├«ncorpora ╚Öi rezultatul ei. 1. ├Änglobare a unui corp ├«n altul. 2. Intrare ├«n cadrele armatei pentru satisfacerea stagiului militar.
incorporá v. încorporá
incorporáre v. încorporáre
!încorporá/incorporá (a ~) vb., ind. prez. 3 încorporeáză/incorporeáză
!încorporáre/incorporáre s. f., g.-d. art. încorporắrii/incorporắrii; pl. încorporắri/incorporắri
├«ncorpor├í vb., ind. prez. 1 sg. ├«ncorpor├ęz, 3 sg. ╚Öi pl. ├«ncorpore├íz─â[1]
încorporáre s. f., g.-d. art. încorporării; pl. încorporări
ÎNCORPORÁ vb. I. 1. v. îngloba. 2. v. absorbi. 3. v. anexa. II. (MIL.) a înrola, a recruta, (înv. și pop.) a scrie, (Transilv.) a cătăni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a șorozi, (înv., prin Transilv. și Ban.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.)[1]
ÎNCORPORÁ vb. v. incarna, întruchipa, întrupa.[1]
├ÄNCORPOR├üRE s. I. 1. v. ├«nglobare. 2. v. absorb╚Ťie. 3. v. anexare. II. (MIL.) ├«nrolare, recrutare, (├«nv. ╚Öi pop.) scriere, (Transilv. ╚Öi Mold.) conscrip╚Ťie, (Transilv. ╚Öi Maram.) ╚Öoroza╚Ö. (~ unui nou contingent.)
├ÄNCORPOR├üRE s. v. incarnare, incarna╚Ťie, ├«ntrupare.
INCORPORÁ vb. I. tr. A încorpora (1). [< fr. incorporer].
├ÄNCORPOR├ü vb. I. tr. 1. A absorbi, a ├«ngloba, a cuprinde ├«n sine. ÔÖŽ A alipi, a anexa (un teritoriu, o provincie); a incorpora. 2. A ├«ncadra (un recrut) pentru stagiu ├«n armat─â. [Cf. fr. incorporer, lat. incorporare].[1]
├ÄNCORPOR├üRE s.f. Ac╚Ťiunea de a ├«ncorpora ╚Öi rezultatul ei; ├«ncorpora╚Ťie (1) [├«n DN]. [< ├«ncorpora].
├ÄNCORPOR├ü vb. tr. 1. a absorbi, a ├«ngloba, a cuprinde ├«n sine. ÔŚŐ a anexa (un teritoriu). 2. a ├«ncadra ├«ntr-o unitate pentru efectuarea stagiului militar. (< fr. incorporer, lat. incorporare)
A ├ÄNCORPOR├ü ~├ęz tranz. 1) A introduce ca parte component─â (├«ntr-un tot); a uni cu alte elemente pentru a forma un corp; a ├«ngloba; a include. 2) (teritorii) A alipi cu for╚Ťa; a anexa. 3) (recru╚Ťi) A ├«nscrie ├«n efectivul armatei; a ├«nrola; a angaja. /<fr. incorporer, lat. incorporare[1]
incorpor├á v. a uni ├«ntrÔÇÖun singur corp de trupe: a incorpora recru╚Ťii.
*incorpora╚Ťi├║ne f. (lat. in-corpor├ítio, -├│nis. V. corpora╚Ťiune). Ac╚Ťiunea de a sa┼ş de a te incorpora. ÔÇô ╚śi -├í╚Ťie, dar ma─ş des ├«ncorporare.
*├«n- ╚Öi incorpor├ęz v. tr. (lat. in-c├│rporo, -├íre, d. in, ├«n, ╚Öi corpus, corp). Alipesc, anexez, ├«ntrupez: Dacia a fost ├«ncorporat─â imperiulu─ş roman (sa┼ş ╚Öi ├«n imperiu roman). Reproduc, reprezent, ├«ncarnez, ├«ntrupez: acest om ├«ncorporeaz─â ╚Öarlatanu politic. Bag ├«n regiment (corp): a incorpora ni╚Öte recru╚Ť─ş. V. refl. M─â ├«ntrupez. V. ├«nsumez.
încorpora vb. v. INCARNA. ÎNTRUCHIPA. ÎNTRUPA.
├ÄNCORPORA vb. 1. a include, a integra, a introduce, a ├«ngloba. (A ~ ceva ├«n masa unei substan╚Ťe.) 2. a absorbi, a aspira, a ├«nghi╚Ťi, a resorbi, a sorbi, a suge, a trage. (P─âm├«ntul ~ apa de precipita╚Ťii.) 3. a alipi, a anexa, a ata╚Öa, (├«nv.) a ├«ntrupa, a lipi. (A ~ un teritoriu str─âin.) 4. (MIL.) a ├«nrola, a recruta, (├«nv. ╚Öi pop.) a scrie, (Transilv.) a c─ât─âni, a conscrie, (prin nordul Transilv.) a ╚Öorozi, (├«nv., prin Transilv. ╚Öi Ban.) a asenta. (Au fost ~ la infanterie.)
├ÄNCORPORARE s. 1. includere, integrare, introducere, ├«nglobare. (~ a ceva ├«n masa unei substan╚Ťe.) 2. absorb╚Ťie, resorb╚Ťie, (├«nv.) sorbire. (Fenomenul de ~.) 3. alipire, anexare. (~ unui teritoriu.) 4. (MIL.) ├«nrolare, recrutare, (├«nv. ╚Öi pop.) scriere, (Transilv. ╚Öi Mold.) conscrip╚Ťie, (Transilv. ╚Öi Maram.) ╚Öoroza╚Ö. (~ unui nou contingent.)
încorporare s. v. INCARNARE. ÎNTRUPARE.
├ÄNCORPOR├üRE s. f. (< ├«ncorpor├í, cf. fr. incorporer, lat. incorporare): absorbire, ├«nglobare a unui con╚Ťinut no╚Ťional ╚Öi semantic de c─âtre o parte de vorbire care nu-l posed─â, ├«n anumite condi╚Ťii sintactice (├«n cazul fenomenului lingvistic de schimbare a valorii gramaticale). v. conversi├║ne. ├Ä. ├«n limba rom├ón─â se constat─â rar ╚Öi numai la p─âr╚Ťile de vorbire neflexibile care nu au un asemenea con╚Ťinut: transformarea prepozi╚Ťiei la ├«n adjectiv de cantitate cu sensul de ÔÇ×multÔÇŁ, ÔÇ×mult─âÔÇŁ (ÔÇ×Era acolo la lume!ÔÇŁ) sau ├«n adverb de mod de aproxima╚Ťie, cu sensul de ÔÇ×camÔÇŁ, ÔÇ×aproapeÔÇŁ (ÔÇ×S─â fi fost la ╚Öaizeci de oameniÔÇŁ); trecerea prepozi╚Ťiei dup─â la adverb de timp cu sensul de ÔÇ×apoiÔÇŁ, ÔÇ×dup─â aceeaÔÇŁ, ÔÇ×mai t├órziuÔÇŁ (ÔÇ×Urca╚Ťi mai repede ╚Öi lua╚Ťi bilete dup─â!ÔÇŁ) etc. ├Ä. este un fenomen corelativ cu delexicalizarea (v.).

încorporare dex online | sinonim

încorporare definitie

Intrare: încorpora
incorpora verb grupa I conjugarea a II-a
încorpora verb grupa I conjugarea a II-a
Intrare: încorporare
încorporare substantiv feminin
incorporare