Dic╚Ťionare ale limbii rom├óne

36 defini╚Ťii pentru zah─âr

zaár sn vz zahăr
záăr sn vz zahăr
zacár sn vz zahăr
zácăr sn vz zahăr
zahár sn vz zahăr
z├íh─âr sn [At: M. COSTIN, LET. I, 8/24 / V: (rar) sah├ír, zar3, (reg) za├ír (A ╚Öi: z├íar), (reg) zaß║»r, (reg) z─â├ír, (├«nv) zac├ír (S ╚Öi: sach├ír), z├íc─âr, zah├ír, z├íh├ór (A ╚Öi: zahß║ąr), z─âh├ír, zeh├ír / Pl: ~haruri / E: ngr ╬Â╬Ȥç╬▒¤ü╬╣(¤â)] 1 Zaharoz─â solid─â de culoare alb─â cristalizat─â, u╚Öor solubil─â ├«n ap─â, cu gust dulce ╚Öi pl─âcut, ob╚Ťinut─â mai ales din trestia de zah─âr sau din sfecla de zah─âr ╚Öi constituind unul dintre produsele alimentare de baz─â Si: (reg) miere. 2 (├Äs) ~ candel (sau, ├«rg, galben, de ghea╚Ť─â, reg, de candil─â) Zah─âr (1) cristalizat ├«n prisme transparente mari, ob╚Ťinut prin cristalizarea lent─â a zah─ârului din siropuri saturate, cu puritate mare Si: candel, (reg) miere de tuse, miere galben─â. 3 (├Äs) ~ invertit Amestec de glucoz─â ╚Öi fructoz─â rezultat din hidroliza zaharozei, care se prezint─â sub form─â de produs siropos, cu gust dulce, solubil ├«n ap─â. 4 (├Äs) ~ de cartofi (sau de amidon, de piciouci) Glucoz─â solid─â ob╚Ťinut─â prin hidroliza amidonului de cartofi ╚Öi aromatizat─â cu diferite esen╚Ťe alimentare Si: glucoz─â aromat─â, (reg) sirop de cartofi, (reg) miere de baraboi. 5 (├Äs) ~ de struguri Glucoz─â. 6 (├Äs) ~ de lapte Lactoz─â. 7 (├Äs) ~ de mal╚Ť Maltoz─â. 8 (├Äs) ~ negru (sau, reg de urs, de-al negru, zar de tuse neagr─â) Bomboane (medicinale) de culoare neagr─â Si: (reg) miere-neagr─â. 9 (├Äs) ~ de plumb (sau al lui Saturn) Compus al plumbului cu acid, solubil ├«n ap─â, foarte toxic, folosit ca mordant ├«n vopsitorie ╚Öi imprimerie ╚Öi ca astringent ╚Öi rezolutiv ├«n medicin─â Si: acetat de plumb. 10 (├Äs) ~ ars Zah─âr (1) topit ╚Öi descompus, par╚Ťial, prin ├«nc─âlzire p├ón─â cap─ât─â o culoare maronie, folosit la prepararea unor produse de cofet─ârie, a unor m├ónc─âruri, la colorarea unor b─âuturi etc. 11 (Fam; ├«la; d. oameni) De ~ Generos (2). 12 (Fam; ├«al; d. oameni) Simpatic. 13 (├Änv; ├«s) C├óntare de ~ C├óntare bisericeasc─â melodioas─â. 14 (╚ś├«s boal─â de ~) Exces de glucoz─â ├«n s├ónge ╚Öi ├«n urin─â. 15 Boal─â cauzat─â de excesul de glucoz─â din s├ónge Si: diabet (zaharat). 16 (├Äf zahar; lpl) Nume generic dat pentru substan╚Ťele organice care formeaz─â, al─âturi de albuminoide ╚Öi de gr─âsimi, una dintre cele trei grupe de combina╚Ťii specifice celulelor organismelor vii, din care fac parte glucoza, fructoza, zaharoza, lactoza, maltoza etc. Si: glucide, hidra╚Ťi de carbon.
záhâr sn vz zahăr
zar3 sn vz zah─âr
ZAHÁR s. n. v. zahăr.
Z├üH─éR s. n. 1. Specie de zaharoz─â de culoare alb─â cristalizat─â, u╚Öor solubil─â ├«n ap─â, cu gust dulce ╚Öi pl─âcut, ob╚Ťinut─â mai ales din sfecla de zah─âr sau din trestia de zah─âr ╚Öi constituind unul dintre produsele alimentare de baz─â. ÔŚŐ Zah─âr de struguri = glucoz─â. Zah─âr de lapte = lactoz─â. Zah─âr de mal╚Ť = maltoz─â. ÔŚŐ Loc. adj. De zah─âr = (despre oameni) foarte bun, gentil, serviabil; foarte simpatic. 2. Nume dat excesului de glucoz─â din s├ónge; (╚Öi ├«n sintagma boal─â de zah─âr) boal─â cauzat─â de acest exces; diabet zaharat. [Var.: (reg.) zah├ír s. n.] ÔÇô Din ngr. z├íhari. Cf. bg. zahar.
ZAHÁR s. n. v. zahăr.
Z├üH─éR s. n. 1. Specie de zaharoz─â de culoare alb─â cristalizat─â, u╚Öor solubil─â ├«n ap─â, cu gust dulce ╚Öi pl─âcut, ob╚Ťinut─â mai ales din sfecla de zah─âr sau din trestia de zah─âr ╚Öi constituind unul dintre produsele alimentare de baz─â. ÔÖŽ Zah─âr de struguri = glucoz─â. Zah─âr de lapte = lactoz─â. Zah─âr de mal╚Ť = maltoz─â. ÔÖŽ Loc. adj. De zah─âr = (despre oameni) foarte bun, gentil, serviabil; foarte simpatic. 2. Nume dat excesului de glucoz─â din s├ónge; (╚Öi ├«n sintagma boal─â de zah─âr) boal─â cauzat─â de acest exces; diabet zaharat. [Var.: (reg.) zah├ír s. n.] ÔÇô Din ngr. z├íhari. Cf. bg. zahar.
ZAHÁR s. m. v. zahăr.
Z├üH─éR s. n. 1. Substan╚Ť─â alb─â, cristalizat─â, u╚Öor solubil─â ├«n ap─â, cu gust dulce ╚Öi pl─âcut, ob╚Ťinut─â mai ales din sfecl─â de zah─âr ╚Öi din trestie de zah─âr, ╚Öi constituind unul din produsele alimentare de baz─â; zaharoz─â. Se pune ├«ntr-un vas de aram─â cam 500 gr de zah─âr. PAMFILE-LUPESCU, CROM. 216. (├Än forma zahar) Fur─âm ├«nt├«mpina╚Ťi ├«n pragul por╚Ťii de o fat─â frumoas─â, frumoas─â de pare c─â era f─âcut─â de zahar. ISPIRESCU, L. 300. Cei cu pricina de ieri o adus zece c─âp─â╚Ť├«ni de zahar. ALECSANDRI, T. 194. ÔŚŐ Zah─âr de ghea╚Ť─â = zah─âr candel, v. candel. Zah─âr ars = zah─âr topit (╚Öi descompus par╚Ťial prin ├«nc─âlzire), folosit ├«n cofet─ârie ╚Öi la colorarea b─âuturilor. Zah─âr de struguri = glucoz─â. Zah─âr de cartofi = glucoza ob╚Ťinut─â prin hidroliza amidonului. Zah─âr de lapte = lactoz─â. Zah─âr de mal╚Ť = maltoz─â. ÔŚŐ Loc. adj. (Despre persoane) De zah─âr = foarte simpatic, foarte serviabil. S─â vie pe la ei, s─â-i cunoasc─â familia ╚Öi s─â se ├«mprieteneasc─â cu Aristide, care e un b─âiat de zah─âr. REBREANU, R. I 104. Ce b─âiat de zah─âr ai fi s─â vii in persoan─â a-mi aduce r─âspunsul. CARAGIALE, O. VII 199. 2. Nume dat excesului de glucoz─â din s├«nge; boal─â cauzat─â de acest exces (v. diabet). ÔÇô Variante: (regional) zah├ír, z─âh├ír (╚śEZ. X 120) s. n.
ZĂHÁR s. n. v. zahăr.
ZAHÁR s. n. v. zahăr.
Z├üH─éR s. n. 1. Substan╚Ť─â alb─â, cristalizat─â, u╚Öor solubil─â ├«n ap─â, cu gust dulce ╚Öi pl─âcut, ob╚Ťinut─â mai ales din sfecla de zah─âr sau din trestia de zah─âr ╚Öi constituind unul dintre produsele alimentare de baz─â; zaharoz─â. ÔŚŐ Zah─âr de struguri = glucoz─â. Zah─âr de lapte = lactoz─â. Zah─âr de mal╚Ť = maltoz─â. ÔŚŐ Loc. adj. (Despre oameni) De zah─âr = foarte bun, gentil, serviabil. 2. Nume dat excesului de glucoz─â din s├ónge; boal─â cauzat─â de acest exces. [Var.: (reg.) zah├ír s. n.] ÔÇô Ngr. zahari.
záhăr s. n.
záhăr s. n.
Z├üH─éR s. 1. zaharoz─â, (Transilv., Maram. ╚Öi Ban.) miere. (~ul constituie un aliment de baz─â al omului.) 2. (CHIM.) zah─âr de mal╚Ť v. maltoz─â; zah─âr de struguri v. glucoz─â. 3. (BIOL.) zah─âr de fructe v. fructoz─â; zah─âr de lapte v. lactoz─â.
ZÁHĂR s. v. diabet.
ZAHĂR DE GHEÁȚĂ s. v. candel.
ZAHĂR DE LÁPTE s. v. lactobioză, lactoză.
z├íh─âr (-ruri), s. n. ÔÇô Specie de zaharoz─â de culoare alb─â cristalizat─â. ÔÇô Var. Mold. zahar, Trans. z─âhar. Mr. z├íhare. Ngr. ╬Â╬Ȥç╬▒¤ü╬╣ (Murnu 60; Densusianu, Rom., XXXIII, 288), din gr. ¤â╬Ȥ░¤ç╬▒¤ü╬┐╬Ż < ind. sakkhara, arab. as-sukkar (Cihac, II, 712), sl. zachar┼ş (cf. Vasmer, Gr., 148) ╚Öi ├«n toate idiomurile europene. ÔÇô Der. z─âh─âric─â (var. zaharic─â), s. f. (plante, Myricaria germanica, Lycium vulgare); z─âh─âret, s. n. (dulciuri, bomboane); zaharica, s. f. (dulce, bomboan─â, dulcea╚Ť─â), din ngr. ╬Â╬▒¤ç╬▒¤ü╬╣¤░߯░ (G├íldi 256); zaharisi (var. z─âh─âri, z─âh─âra), vb. (a ├«ndulci, a glasa; refl., a se cristaliza zah─ârul dintr-o marmelad─â sau dintr-un lichior; a se ramoli), din ngr. ╬Â╬▒¤ç╬▒¤ü¤Ä╬Ż¤ë, viitor ╬Â╬▒¤ç╬▒¤ü¤î¤â¤ë (Tiktin; Candrea) sau ╬Â╬▒¤ç╬▒¤ü╬╣╬Č╬¤ë (G├íldi 265); zaharni╚Ť─â, s. f. (vas ├«n care se ╚Ťine zah─ârul); z─âh─âros, adj. (bogat├«n zah─âr, cu zah─âr); zaharin─â (var. saharin─â), s. f., din fr. saccharine; zaharoz─â (var. saharoz─â), s. f., din fr. saccharosa.
ZĂHÁR s. n. (Trans., Var.) Zahăr.
Z├üH─éR n. Substan╚Ť─â dulce alc─âtuit─â din zaharoz─â, ob╚Ťinut─â, de obicei, din sfecla de zah─âr ╚Öi din trestia de zah─âr ╚Öi folosit─â ├«n alimenta╚Ťie. ~ farin. /<ngr. z├íhari
zahàr n. Mold. zahăr: o bucată de zahàr AL.
zah─âr n. substan╚Ť─â alb─â, friabil─â, dulce la gust, ce se scoate din trestia de zah─âr ╚Öi din sfecle. [Lat. SACCHARUM].
rodoz├íhar n., pl. ur─ş (ngr. rodo-z├íhari). Sec. 19. Dulcea╚Ť─â de petale de trandafir. ÔÇô ╚śi az─ş ├«n est rod de z├íh─âr!
zah├ír (est) ╚Öi z├íh─âr (vest) n., pl. ur─ş (ngr. z├íhari, rar zah├íri, ar. sukkar, sokkar, turc. ┼íeker, pers. ┼íakar, ┼íakkar, d. scr. ┼í├írkar├ó, p├óli sakkhar├ó, de unde vgr. s├íkhar, s├íkharon, lat. s├íccharum; it. z├║cchero, fr. sucre, germ. zucker, ung. cukor, rut. c├║kor; bg. z├áhar. V. ╚Öichirgi┼ş). O substan╚Ť─â alb─â, friabil─â ╚Öi dulce care se scoate din diverse plante, ma─ş ales din trestia de zah─âr ╚Öi din sfecl─â: cine nÔÇÖa gustat amaru, nu ╚Ötie ce e zaharu (prov.). Zahar de ghea╚Ť─â (est), candel, zah─âr cristalizat, translucid. (E bun contra tusi─ş. Copii─ş ├«l m─ân├«nc─â ca acadea). Zah├ír toz, zah─âr granulat, ├«n gr─âun├óe mic─ş aproape ca nisipu. ÔÇô Patria zah─ârulu─ş de trestie e India (Bengalu). Prima ╚Ötire autentic─â despre zah─âr a fost adus─â ├«n E┼şropa la 327 ├«n ainte de Hristos de do─ş general─ş a─ş lu─ş Alexandru cel Mare, care povestea┼ş c─â ├«n India se face m─şere f─âr─â de albine. Aceast─â ÔÇ×m─şereÔÇŁ era sucu trestii─ş de zah─âr. Acest suc sÔÇÖa ├«ntrebuin╚Ťat mult timp ├«n stare lichid─â, ca ╚Öi m─şerea, ╚Öi abea ├«n seculu III-VI dup─â Hristos sÔÇÖa inventat ╚Öi r─âsp├«ndit metoda fabric─âri─ş zah─ârulu─ş consistent. ÔÇô Cultivarea trestii─ş de zah─âr ╚Öi fabricarea zah─ârulu─ş sÔÇÖa r─âsp├«ndit ma─ş ├«nt├«─ş ├«n China ╚Öi insulele Sonde. ├Än seculu V dup─â Hristos zah─âru se introduse ╚Öi ├«n Persia, de unde a trecut ├«n Arabia (ma─ş ales dup─â cuceririle Arabulu─ş Omar, ├«ntre 634-644). Apo─ş cultura trestii─ş de zah─âr se r─âsp├«ndi ├«n ╚Ť─ârile cucerite de Arab─ş, ├«n Cipru, Sicilia, Spania. Rafinarea zah─ârulu─ş se perfec╚Ťionase ma─ş ales ├«n Egipt, a c─âru─ş sistem─â sÔÇÖa men╚Ťinut p├«n─â pe la sf├«r╚Öitu secululu─ş XVIII. ÔÇô ├Än urma mari─ş mi╚Öc─âr─ş ├«ntre Occident ╚Öi Orient ├«n seculu XI (cruc─şate, comerci┼ş), zah─âru se introduse tot ma─ş mult ├«n E┼şropa. ├Än Orient se consuma pe atunc─ş ├«n mare cantitate ca zaharica. Vene╚Ťieni─ş ╚Öi Genoveji─ş ├«nfiin╚Ťar─â ├«n Siria ╚Öi Palestina planta╚Ťiun─ş de trestie ╚Öi fabric─ş de zah─âr. Italieni─ş ├«l duser─â apo─ş ├«n Germania ╚Öi Austria. ÔÇô Pin evu medi┼ş ╚Öi ├«nceputu celu─ş modern zah─âru era scump ca un medicament: c├«teva sute de franc─ş chilogramu! ├Än seculu XIX, ├«n timpu bloculu─ş continental, a ├«nceput s─â se fac─â zah─âr din sfecl─â, care az─ş e pricipala plant─â din care se scoate zah─âru. Dar cel ma─ş bun zah─âr din lume e cel de trestie ╚Öi anume din San Domingo, unde trestii─ş, aduse din insula Madera, ─ş-a priit ma─ş mult de c├«t or─ş-unde. V. trestie.
záhăr, V. zahar.
ZAH─éR s. 1. zaharoz─â, (Transilv., Maram. si Ban.) miere. (~ constituie un aliment de baz─â al omului.) 2. (CHIM.) zah─âr de mal╚Ť = maltoz─â; zah─âr de struguri = glucoz─â.
zah─âr s. v. DIABET.
zah─âr de ghea╚Ť─â s. v. CANDEL.
zah─âr de lapte s. v. LACTOBIOZ─é. LACTOZ─é.
zahăr s. n. sg. (tox.) cub de zahăr îmbibat cu o doză lichidă de LSD-25.

Zah─âr dex online | sinonim

Zah─âr definitie

Intrare: zah─âr
z─âhar substantiv neutru (numai) singular
zahar 1 s.n. (numai) singular substantiv neutru
zah─âr substantiv neutru (numai) singular
zaar substantiv neutru (numai) singular
za─âr substantiv neutru (numai) singular