văzut definitie

12 definiții pentru văzut

VĂZÚT2, -Ă, văzuți, -te, adj. Care se vede; vizibil, clar. ♦ (Substantivat, f. pl.) Tot ceea ce se vede sau se poate vedea. – V. vedea.
VĂZÚT2, -Ă, văzuți, -te, adj. Care se vede; vizibil, clar. ♦ (Substantivat, f. pl.) Tot ceea ce se vede sau se poate vedea. – V. vedea.
VĂZÚT2, -Ă, văzuți, -te, adj. 1. Care se vede; vizibil, clar, limpede. Peste dumbravă se întindea o ușoară pîclă viorie, abia văzută. SADOVEANU, O. I 52. Fig. Că au fost romîni... între «pecenegii» bizantinilor era văzut pentru orice minte neprevenită. IORGA, E. II 257. (Substantivat, la pl.) Ei își închipuiră că trebuie să fie cineva care a făcut toate văzutele și nevăzutele. ISPIRESCU, la CADE. Văd o mulțime nenumărată de văzute și nevăzute. CREANGĂ, P. 243. ◊ Loc. adv. Pe văzute = a) în fața tuturor, de față cu toți; b) cu condiția de a vedea cu propriii săi ochi. 2. Fig. Care atrage vederea; strălucitor. Nu-i nici una Ca luna de luminoasă Și ca puica de frumoasă Și ca luna de văzută Și ca puica de plăcută. ȘEZ. VII 112. ♦ Care se bucură de considerație, de stimă, de apreciere. Abu-Hasan: e om văzut în partea locului, măcar cine li cunoaște casa. CARAGIALE, O. III 71.
văzúte2 (pe ~) loc. adv.
văzúte1 (din ~) loc. adv.
văzút s. n. (pl. văzúte în loc. din, pe ~)
VĂZÚT adj. v. vizibil.
VĂZÚT adj. v. apreciat, considerat, prețuit, respectat, stimat.
Văzut ≠ invizibil, nevăzut
VĂZÚT1 ~tă (~ți, ~te) 1) v. A VEDEA și A SE VEDEA.Pe ~te a) față de toți; b) ca să fie văzut. 2) Care este de vază; care se bucură de stimă, de considerație, de apreciere. /a vedea
văzut adj. v. APRECIAT. CONSIDERAT. PREȚUIT. RESPECTAT. STIMAT.
VĂZUT adj. vizibil. (Un obiectiv ~.)

văzut dex

Intrare: văzut (adj.)
văzut 1 adj. adjectiv