Dicționare ale limbii române

16 definiții pentru sarazin

SARAZÍN, -Ă, sarazini, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (în Evul Mediu) Nume dat musulmanilor din vestul Europei. 2. Adj. care aparține sarazinilor (1), referitor la sarazini. – Din fr. sarrasin.
SARAZÍN, -Ă, sarazini, -e, s. m. și f. Nume dat, în evul mediu, musulmanilor din vestul Europei. – Din fr. sarrasin.
SARAZÍN, -Ă, sarazini, -e, s. m. și f. Nume dat în evul mediu de către popoarele occidentale musulmanilor din Europa și din Africa.
sarazín adj. m., s. m., pl. sarazíni; adj. f., s. f. sarazínă, pl. sarazíne
sarazín s. m., adj. m., pl. sarazíni; f. sg. sarazínă, g.-d. art. sarazínei, pl. sarazíne
SARAZÍN adj., s. v. arab.
SARAZÍN s. (IST.) (înv.) sărăcin. (Lupta spaniolilor cu ~ii.)
SARAZÍN s., adj. v. mahomedan, musulman.
SARAZÍN, -Ă adj., s. m. f. nume dat de occidentali în evul mediu musulmanilor din vestul Europei; maur. (< fr. sarrasin)
Saraceni n. sau Sarazini, pl. nume dat în evul-mediu Arabilor cari invadară Europa și Africa.
Sarazini m. pl. V. Saraceni.
sarazin adj., s. v. ARAB.
SARAZIN s. (IST.) (înv.) sărăcin. (Lupta spaniolilor cu ~ii.)
sarazin s., adj. v. MAHOMEDAN. MUSULMAN.
SARAZIN (SARRAZIN) [sarazẽ], Jacques (1588-1660), sculptor francez. A lucrat mulți ani la Roma pentru cardinalul Aldobrandini, unde a decorat numeroase fântâni și vila Frascati. Unul dintre fondatorii (1648) Academiei de Pictură și Sculptură din Paris. Prin lucrările executate la Luvru și Chantilly anunță apariția clasicismului.
SARAZÍNI (SARACENI) (< gr. sarakenoï, lat. saraceni) s. m. pl. Termenul apare atestat în Antic.; în V Europei (îndeosebi în Galia, Italia și Provence), începând din sec. 8, el desemna, în general, pe locuitorii Imperiului arabo-musulman care efectuează incursiuni, jafuri și raiduri devastatoare. Se pare că această denumire a ajuns în V Europei și prin intermediul bizantinilor și al participanților la Cruciade. De asemenea denumirea este atribuită și populațiilor nomade care pendulează în ținuturile deșertice dintre Siria și Arabia Saudită.

Sarazin dex online | sinonim

Sarazin definitie

Intrare: sarazin (adj.)
sarazin adjectiv