Dicționare ale limbii române

12 definiții pentru parafină

PARAFÍNĂ, parafine, s. f. 1. Substanță solidă, albă și translucidă, formată dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obținute la distilarea țițeiului sau a cărbunilor și utilizată la fabricarea lumânărilor, la impregnarea hârtiei și a țesăturilor, ca materie primă în industria chimică etc. 2. (La pl.) Alcani. – Din fr. paraffine.
PARAFÍNĂ, parafine, s. f. 1. Substanță solidă, albă și translucidă, formată dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obținute la distilarea țițeiului sau a cărbunilor și întrebuințată la fabricarea lumânărilor, la impregnarea hârtiei și a țesăturilor, ca materie primă în industria chimică etc. 2. (La pl.) Alcani. – Din fr. paraffine.
PARAFÍNĂ, parafine, s. f. Substanță solidă, albă și translucidă constînd dintr-un amestec de hidrocarburi saturate obținute la distilarea țițeiului sau a cărbunilor; este întrebuințată la fabricarea luminărilor, la impregnarea hîrtiei și a țesăturilor pentru a le face impermeabile, ca materie primă în industria chimică etc.
parafínă s. f., g.-d. art. parafínei; pl. parafíne
parafínă s. f., g.-d. art. parafínei; pl. parafíne
PARAFÍNĂ s. v. alcan.
PARAFÍNĂ s.f. Substanță solidă, albă și translucidă, obținută din distilarea țițeiului sau a cărbunilor și întrebuințată la fabricarea lumânărilor, la prepararea alifiilor etc. [< fr. paraffine].
PARAFÍNĂ s. f. substanță solidă, albă și translucidă, obținută prin distilarea țițeiului sau a cărbunilor și folosită la fabricarea lumânărilor, a cerii de parchet, la prepararea alifiilor etc. (< fr. paraffine)
PARAFÍNĂ ~e f. Substanță solidă incoloră, obținută în special din petrol și având diferite întrebuințări (în industria chimică, la impregnarea lemnului, la apretarea țesăturilor etc.). /<fr. paraffine
parafină f. substanță solidă și albă, extrasă din schisturile bituminoase și din gudron, servă la fabricarea lumânărilor.
*parafínă f., pl. e (fr. paraffine, d. lat. párum affinis, puțin afin, cu puțină afinitate p. alte corpurĭ). Chim. O substanță sólidă albă scoasă din schisturile bituminoase și din care se fac lumînărĭ care daŭ o lumină foarte puternică. V. stearină.
PARAFI s. (CHIM.) alcan, hidrocarbură parafinică.

Parafină dex online | sinonim

Parafină definitie

Intrare: parafină
parafină substantiv feminin