Dicționare ale limbii române

6 definiții pentru khmer

KHMER, -Ă, khmeri, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte dintr-o populație care trăiește în Cambodgia, sudul Vietnamului, sudul Laosului și sudul Tailandei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține khmerilor (1), privitor la Cambodgia sau la khmeri. [Pr.: cmer] – Din fr. khmer.
KHMER, -Ă, khmeri, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Cambodgiei sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Cambodgiei sau populației ei, privitor la Cambodgia sau la populația ei. [Pr.: cmer] – Din fr. khmer.
khmer [kh pron. c] adj. m., s. m., pl. khmeri; adj. f., s. f. khméră, pl. khmére
khmer s. m., adj. m. [kh pron. c], pl. khméri; f. sg. khméră, g.-d. art. khmérei, pl. khmére
KHMER, -Ă adj., s. m. f. (locuitor) care aparține unor populații din Cambogia, sudul Vietnamului, Laosului și sud-estul Thailandei. ♦ (s. f.) limbă vorbită de khmeri. (< fr. khmer)
KHMER, -Ă (< fr.) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. (La m. pl.) Populație aparținând grupului de limbi mon-khmerice și care trăiește în Cambodgea, în S Vietnamului, S Laosului și în SE Thailandei; de religie budistă. ♦ Persoană care face parte din această populație. ◊ Khmerii roșii = denumire dată de occidentali luptătorilor de extremă stângă din Cambodgea, care, în 1960, au declanșat rebeliunea împotriva prințului Norodom Sihanouk, ceea ce a dus la izbucnirea unui război civil, în urmă căruia au preluat puterea (1975), instaurând un regim dictatorial, care a fost răsturnat în 1979. După moartea lui Pol Pot (1998), ultimele nuclee ale k. r. s-au destrămat treptat. 2. Adj. Care se referă la khmeri (1), care aparține acestei populații. ◊ Arta k. = artă dezvoltată pe teritoriul Cambodgei (sec. 5-15), atingând apogeul în sec. 9-14. Reprezentative sunt grandioasele complexe de la Angkor. Tematica sculpturii este inspirată de mitologia brahmană sau budistă.

Khmer dex online | sinonim

Khmer definitie

Intrare: khmer (adj.)
khmer adjectiv admite vocativul
  • pronunție: cmer